Τη σημασία της visa για τους ψηφιακούς νομάδες, που θεσπίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της πολιτικής «Blue Carpet Policy», ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε χαιρετισμό του στο 1ο Συνέδριο Digital Mobilities Nomads and Remote Workers. H Digital Nomads Visa προσφέρει ένα απλό, λειτουργικό, προσβάσιμο και ασφαλές πλαίσιο, ώστε να γίνει η Ελλάδα τόπος προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων, τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι σε μια εποχή που η εργασία αλλάζει μορφή και τα κράτη ανταγωνίζονται για να κερδίσουν όσους παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως, η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες για πολλούς λόγους, όπως η καλή ποιότητα ζωής που προσφέρει, οι εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες, το φτηνό κόστος ζωής, οι αυξημένες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της, η διοικητική επάρκεια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και το ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί ειδικά για αυτούς τους εργαζομένους.

Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, η Ελλάδα, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Εσθονία, η Κροατία και η Τσεχία, διαμόρφωσε μια ολοκληρωμένη πολιτική προσέλκυσης πολιτών τρίτων χωρών, τη λεγόμενη «Blue Carpet Policy». Αναλυτικότερα, σημειώνεται ότι μετά τη Business Visa και τη Student Visa, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Digital Nomads Visa για να προσελκύσει εργαζόμενους με αρκετά υψηλό εισόδημα (περισσότερα από 3.500 ευρώ μηνιαίως) και εξασφαλισμένα τα έξοδα διαβίωσής τους. Έτσι, προσέθεσε, η Ελλάδα όχι μόνο δημιούργησε μια εύκολη ηλεκτρονική διαδικασία προσέλκυσής τους, αλλά δεν άφησε και περιθώριο καταστρατήγησης του νέου νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη νομιμοποίηση περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού επισήμανε το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την προσέλκυση των συγκεκριμένων τηλεργαζόμενων στην Ελλάδα και ιδίως για συγκεκριμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, όπου τείνουν να δημιουργηθούν συστάδες (clusters), προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια βελτίωσης και εξορθολογισμού των συστήματος χορήγησης visa, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή μιας νέας μορφής visa για τον ιατρικό τουρισμό (Medical Visa) και στην αναβάθμιση και αναμόρφωση της σχετικής ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών.

Το 1ο Συνέδριο Digital Mobilities Nomads and Remote Workers διοργανώθηκε διαδικτυακά στην Αθήνα από το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax