Καθώς τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών εξακολουθούν να είναι αυξημένα στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, η «υπερβολική αποταμίευση» συνέχισε να αυξάνεται. Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτές τις οικονομίες, αυτό θα έδινε νέα πνοή στην ανάκαμψη της κατανάλωσης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση της Capital Economics.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών έχουν υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα. Εκτός από τις ΗΠΑ, ωστόσο, παραμένουν πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών παραμένουν ανθεκτικά, οι καταναλωτικές δαπάνες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε πλήρη ανάκαμψη. Αντίστοιχα, τα νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνουν τα αποθέματά τους σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «υπερβάλλουσα» αποταμίευση ή μετρητά.

Μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία), τα νοικοκυριά στις προηγμένες οικονομίες διατηρούσαν ρευστότητα καταθέσεις που ήταν περίπου 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερες από ό,τι θα περιμέναμε αν δεν υπήρχε πανδημία, αναφέρει η Capital Economics, επισημαίνοντας ότι αυτά αντιστοιχούν στο 14% των ετήσιων καταναλωτικών δαπανών μια προηγμένης οικονομίας ή στο 8,3% του ΑΕΠ.

Σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα»

Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι τα ποσοστά αποταμίευσης θα συνεχίσουν να μειώνονται σε πιο «κανονικά» ποσοστά, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι θεωρείται αμφίβολο ότι τα νοικοκυριά θα διατηρήσουν μόνιμα υψηλότερα προληπτικά ποσοστά αποταμίευσης μόλις ξεθωριάσουν οι αναμνήσεις της πανδημίας.

«Ωστόσο, μια βασική αβεβαιότητα παραμένει» τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι μένει να διαφανεί αν τα χρήματα αυτά πέσουν στην αγορά.

«Είναι πολύ απίθανο να δαπανηθούν όλες οι αποταμιεύσεις, κυρίως επειδή έχουν συσσωρευτεί κυρίως σε νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος με χαμηλότερη οριακή τάση για κατανάλωση».

Ωστόσο, η συσσωρευμένη εξοικονόμηση είναι αρκετά μεγάλη ώστε να σημαίνει ότι οι δαπάνες θα έπαιρναν σημαντική ώθηση ακόμη και αν δαπανηθεί μόνο ένα μικρό μερίδιο.

Και ακόμη κι αν κάποιο μέρος χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους ή την αγορά κατοικιών ή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει έμμεσα τις δαπάνες.

Συγκρατημένη προθυμία για αγορές

Η Capital Economics μάλιστα, επικαλείται έρευνες σε ανεπτυγμένες οικονομίες που δείχνουν ότι τα περισσότερα νοικοκυριά σκοπεύουν να ξοδέψουν τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων.

Υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις σχετικά με το ακριβές ποσοστό που σκοπεύουν να δαπανήσουν τα νοικοκυριά και πόσο από αυτό θα δαπανηθεί σε αγαθά και υπηρεσίες αντί για στέγαση. Ωστόσο, τα στοιχεία έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι περίπου το 10% δαπανάται για αγαθά και υπηρεσίες.

Αυτό ώθησε την Τράπεζα της Αγγλίας να επαναλάβει στην τελευταία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι περίπου το 10% των πρόσθετων συσσωρευμένων αποταμιεύσεων θα δαπανηθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Και οι προθέσεις δαπανών των νοικοκυριών ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι φόβοι για τον ιό ή τις οικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να μειώνονται.

Αβεβαιότητα

Ως εκ τούτου, τα έγκαιρα μέτρα για τις προθέσεις δαπανών μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα τους επόμενους μήνες, ως ένδειξη για το εάν τα νοικοκυριά ετοιμάζονται να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις τους.

Η έκθεση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το τι θα κάνουν τα νοικοκυριά με τις αποταμιεύσεις τους. «Συνεχίζουμε να ακολουθούμε μια σχετικά προσεκτική προσέγγιση στις προβλέψεις μας, υποθέτοντας ότι δαπανώνται πολύ λίγα. Συνεπώς, η πιθανότητα να δαπανηθούν περισσότερα από αυτά τα χρήματα συνεχίζει να αποτελεί ανοδικό κίνδυνο για τις προβλέψεις μας για τη ζήτηση. Και σε χώρες όπου οι περιορισμοί παραγωγικής ικανότητας αρχίζουν να πλήττουν τις οικονομίες, κυρίως τις ΗΠΑ, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή η πρόσθετη ζήτηση να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και όχι την αύξηση της παραγωγής» καταλήγει η Capital Economics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή