Καθώς τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών εξακολουθούν να είναι αυξημένα στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, η «υπερβολική αποταμίευση» συνέχισε να αυξάνεται. Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτές τις οικονομίες, αυτό θα έδινε νέα πνοή στην ανάκαμψη της κατανάλωσης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση της Capital Economics.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών έχουν υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα. Εκτός από τις ΗΠΑ, ωστόσο, παραμένουν πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών παραμένουν ανθεκτικά, οι καταναλωτικές δαπάνες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε πλήρη ανάκαμψη. Αντίστοιχα, τα νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνουν τα αποθέματά τους σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «υπερβάλλουσα» αποταμίευση ή μετρητά.
Μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία), τα νοικοκυριά στις προηγμένες οικονομίες διατηρούσαν ρευστότητα καταθέσεις που ήταν περίπου 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερες από ό,τι θα περιμέναμε αν δεν υπήρχε πανδημία, αναφέρει η Capital Economics, επισημαίνοντας ότι αυτά αντιστοιχούν στο 14% των ετήσιων καταναλωτικών δαπανών μια προηγμένης οικονομίας ή στο 8,3% του ΑΕΠ.
Σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα»
Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι τα ποσοστά αποταμίευσης θα συνεχίσουν να μειώνονται σε πιο «κανονικά» ποσοστά, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι θεωρείται αμφίβολο ότι τα νοικοκυριά θα διατηρήσουν μόνιμα υψηλότερα προληπτικά ποσοστά αποταμίευσης μόλις ξεθωριάσουν οι αναμνήσεις της πανδημίας.
«Ωστόσο, μια βασική αβεβαιότητα παραμένει» τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι μένει να διαφανεί αν τα χρήματα αυτά πέσουν στην αγορά.
«Είναι πολύ απίθανο να δαπανηθούν όλες οι αποταμιεύσεις, κυρίως επειδή έχουν συσσωρευτεί κυρίως σε νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος με χαμηλότερη οριακή τάση για κατανάλωση».
Ωστόσο, η συσσωρευμένη εξοικονόμηση είναι αρκετά μεγάλη ώστε να σημαίνει ότι οι δαπάνες θα έπαιρναν σημαντική ώθηση ακόμη και αν δαπανηθεί μόνο ένα μικρό μερίδιο.
Και ακόμη κι αν κάποιο μέρος χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους ή την αγορά κατοικιών ή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει έμμεσα τις δαπάνες.
Συγκρατημένη προθυμία για αγορές
Η Capital Economics μάλιστα, επικαλείται έρευνες σε ανεπτυγμένες οικονομίες που δείχνουν ότι τα περισσότερα νοικοκυριά σκοπεύουν να ξοδέψουν τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων.
Υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις σχετικά με το ακριβές ποσοστό που σκοπεύουν να δαπανήσουν τα νοικοκυριά και πόσο από αυτό θα δαπανηθεί σε αγαθά και υπηρεσίες αντί για στέγαση. Ωστόσο, τα στοιχεία έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι περίπου το 10% δαπανάται για αγαθά και υπηρεσίες.
Αυτό ώθησε την Τράπεζα της Αγγλίας να επαναλάβει στην τελευταία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι περίπου το 10% των πρόσθετων συσσωρευμένων αποταμιεύσεων θα δαπανηθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Και οι προθέσεις δαπανών των νοικοκυριών ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι φόβοι για τον ιό ή τις οικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να μειώνονται.
Αβεβαιότητα
Ως εκ τούτου, τα έγκαιρα μέτρα για τις προθέσεις δαπανών μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα τους επόμενους μήνες, ως ένδειξη για το εάν τα νοικοκυριά ετοιμάζονται να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις τους.
Η έκθεση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το τι θα κάνουν τα νοικοκυριά με τις αποταμιεύσεις τους. «Συνεχίζουμε να ακολουθούμε μια σχετικά προσεκτική προσέγγιση στις προβλέψεις μας, υποθέτοντας ότι δαπανώνται πολύ λίγα. Συνεπώς, η πιθανότητα να δαπανηθούν περισσότερα από αυτά τα χρήματα συνεχίζει να αποτελεί ανοδικό κίνδυνο για τις προβλέψεις μας για τη ζήτηση. Και σε χώρες όπου οι περιορισμοί παραγωγικής ικανότητας αρχίζουν να πλήττουν τις οικονομίες, κυρίως τις ΗΠΑ, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή η πρόσθετη ζήτηση να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και όχι την αύξηση της παραγωγής» καταλήγει η Capital Economics.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους