Δεν αλλάζουν οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021, όμως φαίνονται πιο συγκρατημένες οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022 μετά το πέπλο της αβεβαιότητας που έχει απλωθεί πάνω από τις ευρωπαϊκές οικονομίες εξαιτίας της πανδημίας και την ενεργειακής κρίσης. Το θέμα του πληθωρισμού ήταν στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες, όπως και οι μακροοικονομικές προοπτικές.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες ανέφερε την «ισχυρή» οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, με «θετικές προοπτικές», επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο της πανδημίας και του πληθωρισμού. «Δεν έχουμε βγει ακόμα από την πανδημία και ο πληθωρισμός, λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει», είπε ο Τζεντιλόνι. «Το βασικό σενάριο παραμένει θετικό. Από τη μία πλευρά η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει ενθαρρυντικά, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζουμε τους κινδύνους και δεν πρέπει να τους παραβλέψουμε», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι σε λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές της προβλέψεις.

Τι θα πει η Κομισιόν

Η Κομισιόν αναμένεται σε λίγες ημέρες, στις 11 Νοεμβρίου, να ανεβάσει τον πήχη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 6%- ενδεχομένως κοντά στο 7%- έναντι 4,3% τον περασμένο Ιούλιο. Πιθανό είναι ψαλιδιστούν οι προβλέψεις του 6% για το 2022, με τον ρυθμό να “πέφτει” κοντά 4,5-5%, κοντά δηλαδή στην εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι αναλυτές μπορεί να κρατούν ψηλά τις εκτιμήσεις για την πορεία της ανάκαμψης, όμως χτυπούν ηχηρά το καμπανάκι για το εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να δημιουργήσουν η πανδημία και η ακρίβεια και οι επιπτώσεις στην ανάκαμψη του 2022,στο κόστος των επιχειρήσεων και στο εισόδημα των νοικοκυριών, επηρεάζοντας έτσι την κατανάλωση.

Ο δείκτης ανάκαμψης του e-learning του ΕΚΠΑ που δημοσιεύει αποκλειστικά ο ΟΤ κάθε Δευτέρα σημείωσε μείωση κατά την εβδομάδα έως την 31η Οκτωβρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 95,9 μονάδες από τις 101,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Βασικός υποδείκτης που ευθύνεται για την αλλαγή αυτή είναι αυτός της αγοράς εργασίας ο οποίος μειώθηκε σημαντικά κατά την εβδομάδα αυτή μετά την αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο υποδείκτης της αγοράς εργασίας μειώθηκε κατά 3,5 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή ο υποδείκτης της υγείας επιδεινώθηκε περεταίρω καθώς παρουσίασε μείωση κατά 0,9 μονάδες (μετά την προηγούμενη μείωση κατά 1,6 εβδομάδες κατά την προηγούμενη εβδομάδα). Από τους υπόλοιπους υποδείκτες η παραγωγή / βιομηχανία παρουσίασε βελτίωση κατά 0,8 μονάδες και ο χρηματοοικονομικός κλάδος βελτίωση κατά μόλις 0,1 μονάδες.

8% βλέπουν για Ελλάδα το 2021

Τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει και η Bank of America στη τελευταία της έκθεσης, θέτοντας τον πήχη στο 8,6% για εφέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανεβάζει κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον πήχυ σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της, υιοθετώντας ένα από τα πλέον αισιόδοξα σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επί τα βελτίω αναθεωρεί δε και τις προβλέψεις και τις προβλέψεις της για το 2022 και το 2023. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος «βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης 8,6% για το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5,6%.

Υπολογίζει ότι την επόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει με ρυθμούς της τάξης του 3,8% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,5%), για να κατεβάσει ταχύτητα στο 2,5% το 2023 (από 2,1% πριν). Για το πληθωρισμό εκτιμά
τον δείκτη τιμών καταναλωτή σε μόλις 0,4% για φέτος και περιμένει άλμα στο 1,9% για το 2022, για να υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.

Στη λίστα προστίθεται και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που προβλέπει ανάπτυξη 7% φέτος και 3,9% το 2022. Το ΙΟΒΕ “βλέπει” ανάπτυξη για το 2022 στην περιοχή του 4%, ενώ για το τρέχον έτος είναι ισχυρή με μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ να αγγίζει την περιοχή 8-8,5%.

Η Citigroup, εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 θα κυμανθεί στην περιοχή του 9% με την αύξηση του ΑΕΠ του 2022 να υπολογίζεται στην περιοχή του του 4,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων