Ξεπέρασε δυσοίωνα τις προβλέψεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος είναι ένα καλάθι προϊόντων που περιλαμβάνει από τη βενζίνη και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τα είδη παντοπωλείου και τα ενοίκια, αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι εκτίμησης  του Dow Jones 5,9%.

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που δεν περιλαμβάνει τις ευματάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,6% το μήνα Οκτώβριο έναντι εκτίμησης 0,4%. Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 6,2%, έναντι προβλέψεων για 4%, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1990.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 12,3% σημείωσαν οι τιμές των καυσίμων μέσα σε ένα μήνα. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Οκτώβριο και πάνω από 30% στο δωδεκάμηνο.

Οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ενισχύθηκαν 2,5% σε μηνιαία βάση και 26,4% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των νέων αυτοκινήτων  σημείωσαν άνοδο κατά 1,4% και 9,8% αντίστοιχα.

Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν σημαντική άνοδο 0,9% τον Οκτώβριο και 5,4% σε ετήσια βάση.

Σε ξεχωριστή έκθεση, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι πραγματικοί μισθοί μετά τον πληθωρισμό μειώθηκαν κατά 0,5% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, καθώς ναι μεν αυξήθηκε η μέση ωριαία αποδοχή  κατά 0,4% αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις απορρόφησαν την αύξηση και μείωσαν τον πραγματικό μισθό. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή