Τον προσεχή Δεκέμβριο η ΕΚΤ και η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ θα πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την επόμενη μέρα από το τέλος του εκτάκτου προγράμματος πανδημίας που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022, ώστε να μην υπάρξει κάποιο σοκ από την απόσυρση της έκτακτης στήριξης, κυρίως όσον αφορά την ευεξία των αγορών ομολόγων από ευάλωτες χώρες (π.χ. Ιταλία) αλλά και τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων.

Η Ελλάδα, η οποία δεν αναμένεται να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα ως το πρώτο διάστημα του 2023, κινδυνεύει να μείνει «ξεκρέμαστη», αφού δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο και θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με την ING, η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο τα εξής:

1. Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απόρροια της πανδημίας (ΡΕΡP) θα μειώνεται σταδιακά από τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022.

2. Θα εισαχθεί ένα νέο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) και το οποίο το ονομάζει Pandemic Transition Purchase Programme (PTPP), για να αποφευχθούν τυχόν αναταράξεις, καθώς έτσι θα διατηρηθεί η ευελιξία του PEPP, αλλά κυρίως θα συνεχιστούν οι αγορές των ελληνικών ομολόγων, καθώς τα τελευταία δεν μπορούν να ενταχθούν στο κλασικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP).

3. Το νέο πρόγραμμα, το PTPP, θα κυμαίνεται στα 300 δισ. ευρώ και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Εναλλακτικά, η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει να καταστήσει το «παλιό» κλασικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) πιο ευέλικτο ώστε να αντιμετωπίσει τα όποια «σοκ» δημιουργηθούν μετά το τέλος του ΡΕΡP.

4. Το «παλιό» πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το APP, θα συνεχίσει να «τρέχει» με ρυθμό αγορών 20 δισ. ευρώ μηνιαίως τουλάχιστον έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

5. Οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ-TLTRO) δεν θα παραταθούν πέρα από το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά θα υπάρξουν ρυθμίσεις ευνοϊκές για τις τράπεζες. Με βάση και τα παραπάνω, η ING εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο τρίτο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων