Τούρκικα λεμόνια έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά για ακόμη μια χρονιά. Λεμόνια, που στην πλειονότητά τους, είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση, αφού σε αυτά εντοπίζονται υψηλά ποσοστά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων διοχετεύονται στις ευρωπαϊκές αλλά και στην εγχώρια αγορά.

Τις αθρόες εισαγωγές του φθηνού και υποβαθμισμένης ποιότητας προϊόντος από την Τουρκία, καταγγέλλουν οι Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι τιμές των τούρκικων λεμονιών σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα υψηλά κόστη της εγχώριας καλλιέργειας. Την ίδια στιγμή, αυτή την περίοδο,  η τιμή για τον παραγωγό κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό.

Αυστηροποίηση των ελέγχων εισαγωγής τούρκικων λεμονιών

Από τις 23 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αυξήσει τους επίσημους ελέγχους των τουρκικών λεμονιών τουλάχιστον κατά 20% (μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται  μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό).

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον στο 20% των παρτίδων που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε ένα στα πέντε φορτία τουρκικών λεμονιών που θα εισέρχονται στην ΕΕ θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Την αυστηροποίηση των ελέγχων για την εισαγωγή λεμονιών Τουρκίας ζητά με δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas, ο οποίος χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «να ενισχύσει τους ελέγχους στις εισαγωγές τουρκικών λεμονιών μετά την αύξηση των απορρίψεων στα σύνορα της ΕΕ λόγω της παρουσίας φυτοφαρμάκων που υπερβαίνουν τα επίσημα όρια της ΕΕ. Αυτή η απόφαση είναι απαραίτητη για υπεράσπιση των ευρωπαίων παραγωγών λεμονιών που η παραγωγή τους προβλέπει υψηλότερα πρότυπα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO