Την υπόσχεση για τη διανομή υψηλού μερίσματος το 2022, που θα αφορά τη χρήση του 2021, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου ρωτήθηκε για το αν η εισηγμένη θα ακολουθήσει με τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών την ίδια στρατηγική με εκείνη του ΔΕΣΦΑ. Απάντησε πως πράγματι θα διανείμει το 50% των εσόδων που αντιστοιχούν στα ΕΛ.ΠΕ στους μετόχους της εταιρίας και άρα σε συνδυασμό και με την κερδοφορία του 2021 το μέρισμα θα είναι ισχυρό. Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε πως στην τρέχουσα φάση δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στη διανομή έκτακτου μερίσματος, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του εταιρικού μετασχηματισμού του ομίλου.

Μάλιστα, για το στρατηγικό σχέδιο «Vision 2025» ο CEO είπε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός και τον Ιανουάριο του 2022 θα υπάρχει μία καινούργια εταιρία και μάλιστα τότε θα ανακοινωθεί και το rebranding, το νέο όνομα.

Οι στόχοι των ΑΠΕ

Ο Ανδρέας Σιάμισιης έδωσε μεγάλη έμφαση στον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου στο πλαίσιο της προσαρμογής του στα νέα δεδομένα που φέρνει το Green Deal. Έτσι, τόνισε πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι έτοιμο προς εμπορική λειτουργία το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης ισχύος 204 MW. Το 75% του έργου έχει ολοκληρωθεί αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, η εισηγμένη έχει θέσει ως στόχο το 2030 να διαθέτει ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 2 GW. Στην τρέχουσα περίοδο μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 1,7 GW, έχει σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης ΑΠΕ 670 MW και έργα 1 GW βρίσκονται σε πρώιμη φάση αξιολόγησης. Επιπλέον έχει στα σκαριά και πλάνα για αποθήκευση ενέργειας συνολικής ισχύος 300 MW.

Ο Δυτικός Πατραϊκός Κόλπος

Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ έκανε επίσης γνωστό στους αναλυτές πως έχει ειδοποιήσει την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων για την πρόθεση της κοινοπραξίας που έχει με την Energean, να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο και την άδεια παραχώρησης του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η σχετική ειδοποίηση έγινε τον Οκτώβριο. Η κίνηση του ομίλου έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σημειωτέον, ότι τα ΕΛ.ΠΕ το καλοκαίρι είχαν επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο και τις άδειες για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ. Πελοπόννησος».

H ΔΕΠΑ Εμπορίας

Τον προβληματισμό τους δεν έκρυψαν τα στελέχη της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ και για την έκβαση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σύμφωνα με τον CEO, η πώληση έχει πάει πίσω και η εταιρία θα πρέπει στους επόμενους μήνες να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε να είμαστε στην ίδια δραστηριότητα με δύο εταιρίες (ΔΕΠΑ Εμπορίας και Elpedison)».

Ως προς την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει υπογραφεί με το νέο επενδυτή, την Italgas, η συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών.

Η ενεργειακή κρίση

Αν και ο CEO των ΕΛ.ΠΕ ήταν αισιόδοξος ως προς το κλείσιμο της οικονομικής χρονιάς για την εισηγμένη, εντούτοις δεν έκρυψε την ανησυχία του αναφορικά με την πορεία των τιμών ενέργειας διεθνώς.

Όπως είπε «δεν βλέπουμε να βγαίνουμε σύντομα από αυτήν την κατάσταση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια