Το on-demand περιεχόμενο και οι υπηρεσίες streaming γνώρισαν ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία επιταχύνθηκε περαιτέρω από την πανδημία. Προσαρμόζοντας γρήγορα την αυξημένη ζήτηση για εναλλακτικές πηγές ψυχαγωγίας, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είδαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την προθυμία των χρηστών να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές σε πλατφόρμες streaming, αξιοποιώντας γνωστά σχήματα απάτης στο διαδίκτυο.

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 έως τα τέλη Ιουνίου του 2021, τα προϊόντα ασφάλειας της Kaspersky εντόπισαν περισσότερες από 93.000 απόπειρες μόλυνσης συσκευών, οι οποίες διαδόθηκαν με το πρόσχημα μιας εκ των πέντε κορυφαίων πλατφορμών streaming περιεχομένου: Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video και Hulu.

Το Netflix δεν είναι μόνο η κορυφαία πλατφόρμα streaming αλλά και η πιο δημοφιλής υπηρεσία που χρησιμοποιείται ως δέλεαρ από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Στην πραγματικότητα, το 89,93% των θυμάτων ήρθαν σε επαφή με κακόβουλο ή ανεπιθύμητο λογισμικό αναζητώντας σχετικό με το Netflix περιεχόμενο.

Ένα παράδειγμα σελίδας ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που προσφέρει δυνατότητα streaming του Money Heist

Σύμφωνα με την Kaspersky, σχεδόν το 60% των προσπαθειών μόλυνσης έγιναν χρησιμοποιώντας μόνο δύο σειρές ως δόλωμα. Το Mandalorian (28,72%) και το Money Heist (28,41%), δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αντικείμενο ενεργούς εκμετάλλευσης από κυβερνοεγκληματίες που διαδίδουν το κακόβουλο λογισμικό τους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται και για τη χώρα μας, με τους μισούς χρήστες (50%) του δείγματος να πέφτουν θύματα επιχειρώντας να δουν επεισόδια της δημοφιλούς σειράς Mandalorian. Οι υπόλοιπες τρεις κορυφαίες σειρές που χρησιμοποιούνται τακτικά ως δόλωμα από phishers περιλαμβάνουν το Rick and Morty (9,69%), το Peaky Blinders (9,25%) και το Westworld (7,17%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία