Στο ξεκίνημα της εβδομάδας στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κυριαρχούν η ανησυχία για το πώς οι χώρες της Ευρώπης θα αναχαιτίσουν τη δυναμική της πανδημίας εν όψει του χειμώνα, καθώς και το ερώτημα, τι ουσιώδες απέδωσε τελικά η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα στην Γλασκόβη για την προστασία του κλίματος. Τους αναλυτές απασχολούν επίσης οι εξελίξεις από το νέο μεταναστευτικό μέτωπο στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και η στάση της Τουρκίας.

Ενδεικτικά η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί ρεπορτάζ από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο περιγράφεται η τεράστια απογοήτευση όσων περίμεναν στην ουρά με εισιτήριο για Μινσκ, όταν έμαθαν πριν καν ξεκινήσει ο έλεγχος ότι Ιρακινοί, Σύροι και Υεμενίτες δεν επιτρέπεται να πετάξουν προς την Λευκορωσία. “Ορισμένοι έπαθαν σοκ, άλλοι έβριζαν, μια ηλικιωμένη γυναίκα έκλαιγε και φώναζε, πάνε τα λεφτά μας, τί θα κάνουμε; Πουλήσαμε τα πάντα στο σπίτι μας” παραθέτει μια χαρακτηριστική σκηνή απελπισίας ο γερμανός δημοσιογράφος. “Η γυναίκα με την οκταμελή της οικογένεια ξεκίνησε από την πόλη Ζάχο, στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές, για την Κωνσταντινούπολη με αδελφούς, αδελφές, κόρες και τον γιό της Μπεβάρ. 2.500 δολάρια ανά κεφαλή πλήρωσαν. Ο Μπεβάρ δείχνει τη βίζα για τη Λευκορωσία. Τα συνολικά 20.000 δολάρια πήγαν σε ένα πρακτορείο στο Ιράκ. Αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα ξαναδούμε, λέει και γυρίζοντας προς τη μητέρα του με δάκρυα στα μάτια, της λέει, δεν έχουμε πια βιος, εάν μας περιμένει στο δρόμο ο θάνατος, είμαι έτοιμος να πεθάνω” περιγράφει ο ρεπόρτερ όσα βίωσε στο τουρκικό αεροδρόμιο.

«Κάθε μήνα η Τουρκία χάνει τμήμα στρατιωτικής ισχύος»

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τους S-400 και την αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35. „Ο Τούρκος πρόεδρος αρέσκεται στο να μπλοφάρει, αλλά έχασε” υποστηρίζει η εφημερίδα. “Και τώρα η Άγκυρα βρίσκεται χωρίς σύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, η τουρκική πολεμική αεροπορία κινδυνεύει να μείνει πίσω. Οι δυνατότητες του Ερντογάν να διορθώσει το λάθος είναι ελάχιστες. Η μόνη εναλλακτική για τα F-35 είναι ο εκσυγχρονισμός των γηρασμένων τουρκικών αεριωθούμενων F-16, αλλά κι αυτά έρχονται από τις ΗΠΑ.Και ήδη εκεί οργανώνεται αντίσταση κατά των εξοπλισμών με τους Τούρκους, που στο μεταξύ είναι ελάχιστα αγαπητοί στην Ουάσιγκτον … ΄Ετσι η Τουρκία χάνει κάθε μήνα ένα τμήμα στρατιωτικής ισχύος. Η με φανφάρες εξαγγελία του τουρκικού τζετ 5ης γενιάς, ενός ψηφιοποιημένου Stealth, είναι για την ώρα στη σφαίρα του όνειρο”.

Ο δημοσιογράφος περιγράφει τις ελάχιστες διεξόδους της χώρας και επισημαίνει: “Επειδή ο καιρός πιέζει, υπάρχει, σύμφωνα με απόψεις ειδημόνων, μόνο μία λύση, ο άμεσος εκσυγχρονισμός των γηρασμένων F-16. Η Άγκυρα διαθέτει 270, τα μισά χρήζουν ανανέωσης. Θα πρέπει λοιπόν να αγοράσει 40 νέα F-16 από τις ΗΠΑ και να αναβαθμίσει 80 γηρασμένα. Μόνο έτσι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα ήταν κάπως εξοπλισμένη απέναντι στον προαιώνιο εχθρό της, την Ελλάδα. Η Αθήνα δεν παίρνει μόνο F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά και 18 Rafale από τη Γαλλία. Οι Τούρκοι βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό. Ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε, ότι θα ήταν καλύτερα, αν μπορούσε η χώρα του να ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35, αλλά κάποιος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στη διαδικτυακή σελίδα Yetkin-Report, ότι η Τουρκία είναι εκτός. Τελεία και παύλα”.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας