Την ψυχραιμία και την προσοχή επιστρατεύουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την διπλή «απειλή» από το υγειονομικό και ενεργειακό μέτωπο προς την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι εκτιμήσεις μιλούν για βραχυπρόθεσμες πιέσεις ωστόσο το μήνυμα είναι πως χρειάζεται  ψυχραιμία αυτή την ενδιάμεση περίοδο, που όπως τονίζεται  έχουμε μία καλή περίοδο που θα πάμε καλά.

Ωστόσο, τονίζουν οι ίδιες πηγές πως έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα, από την ενέργεια πανδημία, πληθωρισμό κλπ, και θέλει να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση  της οικονομίας και στο δημοσιονομικό,  σε μία μεταβατική περίοδο. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μέχρι να μπούμε σε ήρεμα νερά έχουμε μία θύελλα. Και την ώρα που πλησιάζουμε στο λιμάνι έχουν σκάσει πολλά κύματα. Πρέπει να κρατήσουμε το σκάφος σταθερό για να μπουμε στο λιμάνι.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 1,236 δισ. ευρώ στο 10μηνο

Πηγές του υπουργείου επισήμαναν για το θέμα της ακρίβειας πως πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή και να εξεταστούν όλα τα δεδομένα πριν ληφθούν αποφάσεις για τη λήψη μέτρων. Πριν να έχουμε τα δεδομένα δεν μπορούμε να δημιουργούμε κλίμα, τονίζουν οι ίδιες πηγές και  θέλει ψυχραιμία αυτή η ενδιάμεση περίοδος, να μη δημιουργούμε κλίμα ούτε όμως με τον πληθωρισμό.

Εξετάζεται προσεκτικά το σκέλος των πιέσεων από την ακρίβεια και οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει σκέψη για διανομή μερίσματος αλλά ότι είναι στο τραπέζι περισσότερο έκτακτες παρεμβάσεις για τους πληττόμενους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι τα έσοδα πάνε καλά, όμως πάνω σε ένα στρώμα μεγάλου ελλείμματος την έννοια μέρισμα θα πρέπει να το βγάλουμε από το λεξιλόγιο μας. Με αυτό που συμβαίνουν στη οικονομία δεν μπορεί να αποκλειστούν θα υπάρξουν μέτρα για νοικοκυριά που πλήττονται και επιχειρήσεις. Και ότι η κυβέρνηση θα προσαρμόζει την δημοσιονομική πραγματικότητα με βάση τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά. Όμως έγινε σαφές από τις ίδιες πηγές ότι το μέρισμα δεν υπάρχει ως έννοια, μέτρα ανάγκης μπορεί να υπάρξουν.

Σταϊκούρας για κοινωνικό μέρισμα

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στα στα Παραπολιτικά 90,1, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μείωσει την ανεργία και τη φτώχεια και να αυξήσει τις απολαβές των εργαζομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία