Η Γερμανία μπορεί αρχικά να ήταν αφελής σε ορισμένους τομείς συνεργασίας με την Κίνα, αλλά δεν θα έπρεπε να διακόψει κάθε σχέση ως αντίδραση στις αυξανόμενες εντάσεις, δήλωσε στο Reuters η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η στρατηγική δέσμευσης της Μέρκελ οδήγησε την Κίνα να γίνει ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας κατά τα 16 χρόνια της θητείας της και έχει διαμορφώσει τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην ανερχόμενη υπερδύναμη της Ασίας, ακόμη και εν μέσω ανησυχιών για αθέμιτο ανταγωνισμό και βιομηχανική κατασκοπεία.

«Ίσως αρχικά ήμασταν πολύ αφελείς στην προσέγγισή μας σε ορισμένες συνεργασίες», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξή της. «Πλέον κοιτάμε πιο προσεκτικά, και δικαίως» πρόσθεσε.
Η Μέρκελ, είπε ότι η Γερμανία και ευρύτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει ωστόσο να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Κίνα και θα μπορούσαν να μάθουν η μία από την άλλη.

«Η ολική αποσύνδεση δεν θα ήταν σωστή κατά την άποψή μου, θα ήταν επιζήμια για εμάς», είπε.

Η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2016 και η ταχεία οικονομική της επέκταση τροφοδότησε τη γερμανική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Γερμανία «αγαπάει» Κίνα και Τουρκία; – Διότι είναι πολλά τα λεφτά…

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές λένε ότι η Γερμανία εξαρτάται πλέον υπερβολικά από την Κίνα και συχνά υιοθετεί ήπια στάση αναφορικά με το Πεκίνο σε δύσκολα ζητήματα όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει πει ότι θέτει πάντα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επίσημες επισκέψεις της στο Πεκίνο και προσπάθησε να διαφοροποιήσει το εμπόριο στην Ασία.

Η Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με το Πεκίνο για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, «τόσο όσον αφορά τους Κινέζους φοιτητές στη Γερμανία όσο και τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα».

Τόνισε επίσης ότι οι δυτικές δημοκρατίες που προσπάθησαν να διαμορφώσουν ηθικά πρότυπα για τις νέες τεχνολογίες έπρεπε να παραμείνουν ενήμερες για την καινοτομία προκειμένου να κατανοήσουν τον αντίκτυπό τους.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό δεν συμβαίνει στην Ευρώπη σε τομείς όπως οι κβαντικοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη», είπε. «Η Κίνα και σε πολλούς τομείς οι ΗΠΑ είναι καλύτερες».

Ωστόσο, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι το κράτος πρέπει να προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές του, επισημαίνοντας έναν νέο γερμανικό νόμο για την κυβερνο- ασφάλεια που θέτει υψηλά εμπόδια στους κατασκευαστές εξοπλισμού για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης γενιάς, όπως η κινεζική Huawei.

«Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι πάντα σημαντικό να τονίζουμε ότι μεμονωμένες εταιρείες δεν πρέπει να αποκλείονται από την αρχή».

«Χρειαζόμαστε ένα ανοιχτό σύστημα στο οποίο όλοι θα αξιολογούνται σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα», κατέληξε,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους