Ανταπόκριση φαίνεται να βρίσκει η πρόταση που έκανε ο Τζο Μπάιντεν προς έτερες μεγάλες οικονομίες για την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου με στόχο να πέσουν οι τιμές, ειδικά αφότου ο ΟΠΕΚ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ προσέγγισαν ήδη την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Ινδία αλλά και την Κίνα, με την προθυμία ειδικά της τελευταίας να αλλάζει τα δεδομένα πιέζοντας σήμερα σημαντικά τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, που τον περασμένο μήνα είχαν «αγγίξει» τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και επτά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Brent υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 80 δολαρίων και αυτή την ώρα βρίσκεται στα 79,94 δολάρια με πτώση 0,42%. Αντιστοίχως σε χαμηλό έξι εβδομάδων κάτω και από τα 78 δολάρια κινείται το αμερικανικό WTI, που αυτή την ώρα βρίσκεται στα 77,66 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται αναλόγως και οι τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι προθέσεις της Ουάσιγκτον δεν αιφνιδίασαν τις αγορές, δεδομένου πως η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, είχε αναφερθεί δημοσίως τις προηγούμενες εβδομάδες στην πιθανότητα απελευθέρωσης αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων για να αποσυμπιεστεί η αγορά και να μειωθεί η τιμή της βενζίνης που πυροδοτεί την γκρίνια των απλών Αμερικανών. Ειδικά δε, αφότου οι εκκλήσεις και πιέσεις του Λευκού Οίκου προς τον ΟΠΕΚ και τη Σαουδική Αραβία, για να αυξηθούν περαιτέρω τα επίπεδα προσφοράς και να ανακοπεί το ράλι του μαύρου χρυσού δεν εισακούστηκαν.

Ομολογουμένως, όμως, το αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters που ουσιαστικά φανέρωνε μια πιθανή… διεθνή συμμαχία για το ζήτημα έσκασε σαν βόμβα, ειδικά δε, μετά την αποκάλυψη πως οι Αμερικανοί έβαλαν στο παιχνίδι και τους Κινέζους, οι οποίοι από την πλευρά τους έχουν ήδη προχωρήσει, τους προηγούμενους μήνες, σε στοχευμένες πωλήσεις πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα προσπαθώντας να ρίξουν τις τιμές.

Νεότερες πληροφορίες δε, επιβεβαίωσαν πως η συνεργασία αυτή συζητήθηκε και ουσιαστικά «έκλεισε» στην τηλεδιάσκεψη Σι και Μπάιντεν, τη Δευτέρα, προσφέροντας στους δύο ηγέτες ένα θέμα στο οποίο οι απόψεις και τα συμφέροντα τους μπορούσαν να συγκλίνουν.

Το Πεκίνο δεν αναφέρθηκε ευθέως στο ζήτημα. Όμως, εκπρόσωπος της εθνικής αρχής του National Food and Strategic Reserves Administration επιβεβαίωσε πως «δουλεύουμε πάνω στο ζήτημα της απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου», εξηγώντας πως περισσότερα στοιχεία θα δοθούν μέσα από ανακοίνωση που θα «ανέβει» στην ιστοσελίδα της κινεζικής αρχής.

Οι Αμερικανοί έχουν στραφεί στους συμμάχους τους κι άλλες φορές στο παρελθόν για να δρομολογήσουν συντονισμένες απελευθερώσεις στρατηγικών αποθεμάτων σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ήταν ο πόλεμος στη Λιβύη το 2011. Όμως, είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν και καταφέρνουν να συμπράξουν με το Πεκίνο, γεγονός που σαφώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον ΟΠΕΚ, δεδομένου πως μιλάμε για τη νούμερο ένα χώρα εισαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως.

Σε πρώτη φάση από το καρτέλ δεν έχουν καταγραφεί επίσημες αντιδράσεις, πιθανότατα διότι περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα κάνει το Πεκίνο. Όμως είναι προφανές πως η κατάσταση που δημιουργείται βάζοντας ευθέως απέναντι στον ΟΠΕΚ τις δύο κυριότερες οικονομικές δυνάμεις (και όχι μόνο) είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη και πιθανότατα δεν ξέρουν καν ακόμη πως θα την διαχειριστούν.

Σε πολιτικούς όρους στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείωμα της η Citigroup, άποψη που συμμερίζονται και άλλοι διεθνείς επενδυτές.

Μόλις χθες ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε υπερασπιστεί εκ νέου την απόφαση του καρτέλ να μην προχωρήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων προσφοράς, διαβεβαιώνοντας τις αγορές πως σταδιακά και κυρίως από την ερχόμενη χρονιά οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν. Για σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, όχι λόγω πτώσης της ζήτησης, αλλά λόγω της αυξημένης προσφοράς, έκανε λόγο στην μηνιαία έκθεση της και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), όμως είναι προφανές πως ο Λευκός Οίκος βιαζόταν να δει τις τιμές να πέφτουν στην καταναλωτική αγορά πριν την καρδιά του χειμώνα, μειώνοντας συνάμα την πίεση και προς τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές