Στο φουλ έχει βάλει τις μηχανές ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για να προλάβει να ελέγξει χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού, συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών -προμηθευτών, τελών κυκλοφορίας που παραγράφονται οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Κάθε ελεγκτής έχει αναλάβει να ελέγξει και να κλείσει 20 εκκρεμείς υποθέσεις.

Η αποστολή 75.000 ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων σε ισάριθμους ιδιοκτήτες Ι.Χ., οι οποίοι δεν πλήρωσαν –νόμιμα ή παράνομα- τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, ήταν μόνο η αρχή. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μπαράζ ελέγχων καθώς για να μην παραγραφεί εκκρεμής υπόθεση, θα πρέπει εντός της προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή έως το τέλος του έτους, όχι μόνο να βεβαιωθεί φόρος ή πρόστιμο αλλά και να κοινοποιηθεί η πράξη προσδιορισμού του φόρου.

Η ΑΑΔΕ έχει διαβιβάσει τους σχετικούς φακέλους στις Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα με εντολή να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τις διαδικασίες ελέγχου των υποθέσεων και να στείλουν τα «ραβασάκια» με τους φόρους και τα πρόστιμα στους φορολογουμένους εντός του Δεκεμβρίου. Υποθέσεις που δεν θα ελεγχθούν θα σβήσουν οριστικά από τα αρχεία της Εφορίας.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση της ΠΟΕ-ΔΟΥ από την επόμενη χρονιά οι λίστες θα αποστέλλονται νωρίτερα στις αρμόδιες υπηρεσίες και η διάρκεια της «φορολογικής εκκρεμότητας» δεν θα υπερβαίνει τα δύο χρόνια για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος με μαζικές παραγραφές .

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν επικεντρωθεί στις υποθέσεις του έτους 2015 οι οποίες στις 31 Δεκεμβρίου θα «σβήσουν» οριστικά από τα αρχεία της Εφορίας. Πιο συγκεκριμένα στο «μάτι» των φορο-ελεγκτών βρίσκονται:

  1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  2. Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.
  3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2012, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2018. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2018 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.
  4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2010 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2005, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί ποτέ η οικεία δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπεται 15ετής περίοδος παραγραφής, η οποία άρχισε να «τρέχει» αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθούν οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή από την 1η-1-2007 και λήγει στις 31-12-2021.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax