To πράσινο φως για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε όλους τους ενήλικες Αμερικανούς έδωσε η αμερικανική υπηρεσία του Food and Drug Administration (FDA). H ενισχυτική δόση θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech και Moderna.

Το επόμενο βήμα είναι η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής του Centers for U.S. Disease Control and Prevention, που συνεδριάζει απόψε και η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από την αρχή του οργάνου. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι πλέον η διαδικασία είναι τυπική.

Η κυβέρνηση καλωσόρισε την απόφαση του FDA να διευρύνει τη βεντάλια των ενισχυτικών δόσεων σε ένα διάστημα αναζωπύρωσης των κρουσμάτων. Ήδη 31 εκατ. Αμερικανοί έχουν λάβει την ενισχυτική δόση, όμως οι μέχρι τώρα οδηγίες του CDC το επέτρεπαν μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, κυρίως τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και τους ηλικιωμένους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις Pfizer ή Moderna ή το μονοδοσικό J&J είναι περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού, ήτοι 195,6 εκατ. πολίτες.

Μεμονωμένα κάποιες πολιτειακές αρχές, όπως στις πολιτείες του Κολοράντο, της Καλιφόρνια και της Μασαχουσέτης, έχουν ήδη σε τοπικό επίπεδο δώσει το πράσινο φως για καθολικές ενισχυτικές δόσεις. Όμως, η γνωμοδότηση του FDA και κατόπιν του CDC επιτρέπει τη διαμόρφωση μιας κοινής ομοσπονδιακής γραμμής που θα ενισχύσει το πρόγραμμα των ενισχυτικών δόσεων.

Το επόμενο θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση σε… δεύτερο χρόνο αφορά την ενισχυτική δόση των ανηλίκων και δη, των εφήβων. Η Pfizer έχει ήδη κάνει αίτηση για ενισχυτικές δόσεις και προς όσους είναι ηλικίας άνω των 16 ετών, όμως για την ώρα οι επιστημονικοί σύμβουλοι των αρχών είναι διστακτικοί επιθυμώντας περισσότερες κλινικές μελέτες για την πτώση των ποσοστών ανοσίας των νεών. Μάλιστα, στελέχη του CDC επιμένουν στη θέση τους πως οι νεότεροι δεν χρειάζονται απαραιτήτως ενισχυτική δόση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα