Παλαιότερα οι διαφωνίες σε ότι αφορά τις αποφάσεις της Federal Reserve διατυπώνονταν κεκλεισμένων των θυρών και γίνονταν γνωστές μόνο εβδομάδες αργότερα, με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων.

Πλέον οι διαφορετικές απόψεις εκφράζονται ανοικτά, και το debate αναφορικά με την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έχει ανοίξει.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εκφράζουν δημόσια την θέση τους ότι η υποστήριξη που παρέχει η Fed στην οικονομία θα πρέπει να αποσυρθεί πιο γρήγορα από ό,τι είχαν σηματοδοτήσει πριν από λίγες εβδομάδες.

«Θα εξετάσω προσεκτικά τα δεδομένα που λαμβάνουμε από τώρα έως τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και μπορεί κάλλιστα να είναι σκόπιμο σε αυτή τη συνάντηση να συζητήσουμε για την αύξηση του ρυθμού με τον οποίο μειώνουμε τις αγορές ομολόγων» είπε ο αντιπρόεδρος της Fed Ρίτσαρντ Κλαρίντα στη Διάσκεψη Οικονομικής Πολιτικής για την Ασία το 2021 της Fed του Σαν Φρανσίσκο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fed άρχισε να μειώνει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ρυθμό που θα τις τερμάτιζε εξ ολοκλήρου μέχρι τα μέσα του 2022 και είπε ότι εάν οι οικονομικές συνθήκες το δικαιολογούσαν, θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει αυτόν τον ρυθμό.

«Αυτό θα είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση», είπε ο Κλαρίντα, σημειώνοντας τον ανοδικό κίνδυνο για τον ήδη υψηλό πληθωρισμό και ότι η οικονομία βρίσκεται «σε πολύ ισχυρή θέση».

Με τον ρυθμό του tapering που έχει αποφασιστεί σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα τερματιστεί μέχρι τον Ιούνιο της ερχόμενης χρονιάς. Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό πιθανότατα η Fed θα προχωρήσει σε μία αύξηση των επιτοκίων μέσα στο δεύτερο μισό του 2022. Ωστόσο, αν το tapering ολοκληρωθεί νωρίτερα, μπορεί το συμβούλιο να πάει σε δύο αυξήσεις μέσα στην ερχόμενη χρονιά.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ κάλεσε τη Fed να επιταχύνει τη μείωση των αγορών ομολόγων για να δώσει περισσότερα περιθώρια για να αυξήσει τα επιτόκια από το σχεδόν μηδενικό επίπεδό τους μόλις το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, εάν ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των θέσεων εργασίας επιμείνουν.

«Η ταχεία βελτίωση στην αγορά εργασίας και τα επιδεινούμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό με ώθησαν να επιθυμώ έναν ταχύτερο ρυθμό μείωσης», δήλωσε ο Γουόλερ στο Κέντρο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία, υποστήριξε ότι η Fed θα διπλασιάσει τον ρυθμό της μείωσης τον Ιανουάριο, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Οι απόψεις αυτές, που έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη, έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλείται να αποφασίσει για το αν θα παραμείνει ο Τζερόμ Πάουελ ως πρόεδρος της Fed για άλλη μια θητεία ή θα διορίσει την Λάελ Μπρέιναρντ στη θέση αυτή.

Η απόφαση αναμένεται μέχρι την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα