To έτερο μέγα πακέτο Μπαίντεν για τις κοινωνικές δαπάνες και το περιβάλλον, συνολικού ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων, ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αν και η επικύρωση του από την Γερουσία παραμένει αμφίβολη.

To νομοσχέδιο υπό την ονομασία «Build Back Better» αποτελεί σαφώς την πιο μεγάλη προσπάθεια των ΗΠΑ να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τη στήριξη της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Συνολικά θα επενδυθούν 555 δισ. δολάρια σε κλιματικά project, κυρίως μέσω σημαντικών φορολογικών διευκολύνσεων για την προώθηση έργων μηδενικών ρύπων, με απώτερο στόχο τη μείωση των ρύπων άνθρακα στο μισό μέχρι το 2030 και η επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το αρχικό ποσό των 600 δισ. δολαρίων που περιλάμβανε το αρχικό πακέτο, όμως και πάλι θεωρείται σημαντικό.

Εξάλλου, πέρα από το κομμάτι της χρηματοδότησης δημιουργεί ευρύτερα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που προάγει τον στόχο της πάταξης της κλιματικής αλλαγής, με τρόπο που ουσιαστικά δεσμεύσει τις στρατηγικές και των επόμενων κυβερνήσεων. Την προηγούμενη φορά που αμερικανική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει και μάλιστα δίχως επιτυχία να περάσει κάποιο νομοσχέδιο με κλιματικό περιεχόμενο ήταν το 2009.

Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να αποτελεί ζητούμενο από την κοινή γνώμη και να ασκεί τις ανάλογες πιέσεις στο βουλευτικό σώμα.

Το νομοσχέδιο ψήφισε το σύνολο των Δημοκρατικών βουλευτών, πλην ενός, ενώ το καταψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Η αντίδραση των συντηρητικών είχε να κάνει κυρίως με το κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορούσε τις κοινωνικές δαπάνες, με το επιχείρημα πως η αύξηση των δαπανών πυροδοτούν τον πληθωρισμό προκαλώντας πρόβλημα στην οικονομία.

Το τελευταίο είναι και ο λόγος που το επόμενο βήμα που έχει να κάνει με την έγκριση του πακέτου από τη Γερουσία φαντάζει πολύ πιο δύσκολο. Το «όχι» των Ρεπουμπλικάνων θεωρείται δεδομένο, οπότε οι Δημοκρατικοί δεν έχουν περιθώρια να χάσουν ούτε μία ψήφο. Όμως, δύο κεντρώοι Γερουσιαστές εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις κα πάνω τους αναμένεται να εστιάσει ο Λευκός Οίκος τις πιέσεις του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν