«Όλοι αντιλαμβανόμαστε στις μέρες μας ότι η σημασία των υδάτινων πόρων ως προς το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την οικονομία είναι πολυδιάστατη. Η δε πρόκληση της κλιματικής αλλαγής συντελεί σημαντικά στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση τους. Συνεπώς η εύλογη η προνοητική αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ»

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας Κώστας Σκρέκας σε ημερίδα με θέμα «Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών όλων των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας. Παράλληλα μίλησε για μέτρα που αφορούν την στήριξη της αγροτικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου για την προσαρμογή της Ελλάδας και του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή.

Πρωτοβουλίες

Όπως τόνισε ο υπουργός στις δράσεις περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων των θεσσαλικών ποταμών για την κάλυψη του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, ενώ αναφέρθηκε σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν αρδευτικά συστήματα μεγάλης κλίμακας σε όλη την επικράτεια με προϋπολογισμό κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται σε ολόκληρη την Θεσσαλία, ενώ μίλησε για την ανάγκη μιας περιφερειακής διακυβέρνησης ώστε να προχωρούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα έργα.

Αναφορικά για την υπόθεση του Αχελώου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε ότι «όλους τους ωφελεί και κανέναν δεν βλάπτει», ενώ τόνισε ότι χρειάζεται μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση.

«Ο Αχελώος και το νερό είναι ζωή. Γι αυτό ξεκάθαρα. Το θέλουμε ή δεν το θέλουμε; Ο Αχελώος πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει χθες» είπε ο κ. Αγοραστός

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος, αναφέρθηκε στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος με συγκεκριμένο πλαίσιο και ενέργειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών
Green |

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ – Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων
Green |

Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις