Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στις δομικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία δύο χρόνια και δικαιούται την έξοδο από το μεταμνημονιακό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2022, δηλώνει στο «Βήμα» ο γάλλος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης (υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική) Ολιβιέ Ντισόπ, ο οποίος επισκέπτηκε την Αθήνα.

Ο κ. Ντισόπ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει το επόμενο εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θεωρεί κρίσιμα τα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν εν όψει της συζήτησης για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, λέγοντας ουσιαστικά ότι οι κανόνες δεν μπορούν να καλύπτουν όλες τις καταστάσεις και πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των κρατών-μελών.

 

Κύριε Ντισόπ, η Γαλλία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στον οικονομικό τομέα;

«Ο πρόεδρός μας Εμανουέλ Μακρόν θα αναγγείλει σύντομα τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η προεδρία μας συμπίπτει με μια περίοδο όπου η ευρωπαϊκή επικαιρότητα είναι πλούσια, ενώ οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν έργα πολύ μεγάλης κλίμακας. Εξερχόμεθα από την κρίση της COVID-19 με κεκτημένα που πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Αναφέρομαι ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, καθώς και στην αυξημένη συνειδητοποίηση της ανάγκης να επενδύσουμε στην πράσινη οικονομία, στην ψηφιακή μετάβαση και στην προστασία των Ευρωπαίων και της κυριαρχίας τους. Οι προτεραιότητές μας προκύπτουν αβίαστα από αυτούς τους τέσσερις μεγάλους στόχους. Πρόκειται για συναρπαστική πολιτική στιγμή από την οποία θέλουμε να αποκομίσουμε το μέγιστο προς όφελος όλων των Ευρωπαίων. Το σύνολο της γαλλικής κυβέρνησης έχει κινητοποιηθεί γύρω από αυτόν τον στόχο. Εχουμε πολύ μεγάλες φιλοδοξίες για την Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποτελεί μέρος της ταυτότητας της κυβερνητικής μας πλειοψηφίας. Για τους λόγους αυτούς, θέλουμε να καταστήσουμε τη δική μας προεδρία ευκαιρία για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων προς την Ενωση.

Η κρίση που μας μαστίζει εδώ και δύο χρόνια μάς βοήθησε να μετρήσουμε την αξία της φιλίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Με σκοπό να μεταφέρω αυτό το μήνυμα, λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη της προεδρίας μας, θέλησα να ταξιδέψω στις χώρες πολλών ευρωπαίων εταίρων μας, αρχίζοντας από την Ελλάδα που ανέκαθεν διατηρεί ειδική σχέση με τη Γαλλία, ενισχυμένη ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ του προέδρου Μακρόν και του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

 

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πως ένας ευρύς διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει στην ΕΕ και αφορά τις πιθανές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ποιες αλλαγές πιστεύει το Παρίσι ότι είναι εφικτές και αναγκαίες;

«Η αληθινή συζήτηση εδώ είναι, κατά βάθος, το θέμα της οικονομικής πολιτικής της Ενωσης: γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε σημαντικές επενδύσεις για να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών είναι επίσης ουσιαστική για τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος. Επίσης γνωρίζουμε ότι ο συντονισμός της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής είναι απαραίτητος για να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία. Με την ιδιότητά μου ως γάλλου υπουργού υπεύθυνου για τον προϋπολογισμό, συνηθισμένος να επιβλέπω τον έλεγχο των δημοσίων ελλειμμάτων και τη βιωσιμότητα του χρέους, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η συζήτηση αυτή επικαλύπτει μια διπλή πραγματικότητα. Χρειάζονται κανόνες για τα δημόσια οικονομικά μας, για να διαφυλάξουμε το μέλλον.

Ωστόσο οι κανόνες ποτέ δεν θα καλύψουν όλες τις πιθανές καταστάσεις: η ευθυκρισία είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να λαμβάνουμε υπόψη την κατάσταση του κάθε κράτους-μέλους και να σχεδιάζουμε την καταλληλότερη απάντηση.

Στις 19 Οκτωβρίου, η Ανακοίνωση της Κομισιόν κάνει έναν ενδιαφέροντα απολογισμό των πρώτων συζητήσεων επί του θέματος.

Χρειάζεται χρόνος για να θέσουμε τα σωστά ερωτήματα: Το πλαίσιο διακυβέρνησης που διαθέτουμε είναι καλά προσαρμοσμένο; Αν αυτό δεν συμβαίνει, ποιους εξυπνότερους κανόνες μπορούμε να επινοήσουμε;

Στη Γαλλία, το Κοινοβούλιό μας υιοθετεί αυτή τη στιγμή πρόταση νόμου που θέτει τα πρώτα όρια του εκσυγχρονισμού της διακυβέρνησης των δημόσιων οικονομικών. Ανεξάρτητα από ποια θα είναι η απάντηση που θα δώσουμε, μεταξύ Ευρωπαίων, σημασία έχει το αποτέλεσμα, γιατί περιθώρια επιλογών δεν έχουμε: χρειάζεται να προστατέψουμε τη δραστηριότητα, να φροντίσουμε την ανάπτυξη των οικονομιών και να τις μεταρρυθμίσουμε ώστε να είμαστε παρόντες τις επόμενες δεκαετίες».

Η Ελλάδα εξέρχεται της ενισχυμένης εποπτείας το 2022. Υπάρχει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Πώς βλέπετε την ελληνική οικονομία και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης; Και πώς θα προχωρήσει η ελληνογαλλική οικονομική συνεργασία;

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ υπήρξαν τρικυμιώδεις την τελευταία δεκαετία αλλά πιστεύω ότι η έξοδος είναι επιτυχής.

1. Επειδή η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022 είναι της τάξεως του 6%, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν.

2. Επειδή η αλλαγή της χώρας σε όλους τους τομείς υπήρξε αξιοσημείωτη: σε δύο χρόνια, περισσότερα από 200 νομοσχέδια υιοθετήθηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων πολλές δομικές μεταρρυθμίσεις που δικαιολογούν πλήρως το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, από το ερχόμενο έτος.

Είμαι σίγουρος για τη συνέχιση αυτής της οικονομικής ανάκαμψης ύστερα από 10 χρόνια κρίσης και γνωρίζω σε ποιον βαθμό η δεκαετία υπήρξε δύσκολη για τους Ελληνες. Χαίρομαι επειδή η διμερής σχέση με τη Γαλλία έπαιξε πλήρως τον ρόλο της στην πρόσφατη αυτή ιστορία. Είμαστε ο τέταρτος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας με 120 γαλλικές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Η Γαλλία είναι παρούσα στο ραντεβού της ελληνικής ανάκαμψης.

Ενα μόνο παράδειγμα, γαλλικές επιχειρήσεις όπως η Akuo και η Aiglon επενδύουν στη μετατροπή της Χάλκης σε νησί 100% οικολογικό.

Το ίδιο συμβαίνει επίσης στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μας. Από κοινού, καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της λειτουργίας των διοικητικών μας υπηρεσιών, ειδικότερα σε θέματα φορολογικά και τελωνειακά. Η επίσκεψή μου στοχεύει στην ενίσχυση αυτών των δεσμών. Για παράδειγμα, η συνεργασία μεταξύ γαλλικών και ελληνικών τελωνειακών αρχών, καθώς και με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αποτελεί ζωτικής φύσης διακύβευμα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ».

«Ο πληθωρισμός απαιτεί προσοχή»

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση προσαρμογής στη μεταπανδημική εποχή, επιδιώκοντας παράλληλα τον «πράσινο» και ψηφιακό μετασχηματισμό. Πόσο δύσκολη θα είναι η προσαρμογή; Ανησυχείτε για την άνοδο του πληθωρισμού;

«Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου 2020 υπήρξε μια γρήγορη ανταπόκριση ιστορικής σημασίας. Αντιπροσωπεύει 750 δισ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2027, που ενισχύει τα προγράμματα προτεραιότητας, ειδικότερα σε θέματα έρευνας, δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης. Πρόκειται για ποιοτικό άλμα εφόσον για πρώτη φορά από τις αρχές της ευρωπαϊκής οικοδόμησης οι δαπάνες αυτές χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκό δάνειο! Αυτή καθαυτή η εφαρμογή της ευρωπαϊκής ανάκαμψης είναι ήδη ένα μείζον έργο: η Γαλλία όπως και η Ελλάδα χρειάστηκε να εργαστούν τους τελευταίους μήνες για τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Μεσοπρόθεσμα, σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέοι ίδιοι πόροι για την ΕΕ, φροντίζοντας να συνοδεύσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την οικονομική ανάπτυξή της. Οταν βλέπω ότι κατορθώσαμε να καταστήσουμε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση νέο στάδιο εμβάθυνσης της ΕΕ, δεν μπορώ παρά να παραμένω αισιόδοξος! Σχετικά με τον πληθωρισμό, προφανώς είναι σημείο που απαιτεί προσοχή, αλλά δεν έχουμε ακόμη πάρει αρκετή απόσταση εξερχόμενοι της κρίσης, ώστε να κρίνουμε αν η αύξηση των τιμών θα είναι μακροπρόθεσμη. Εξετάζοντας την κατάσταση από τη σκοπιά της Γαλλίας, προτεραιότητα είναι η προστασία των Ευρωπαίων, κυρίως των ασθενέστερων, εναντίον της αύξησης των τιμών της ενέργειας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες