Η Τουρκία βιώνει μία ακόμη περίοδο σκληρής ακρίβειας και οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευτεί κοντά στο 20% και την τουρκική λίρα να καταρρέει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Παρά την δυσμενή αυτή εικόνα, ο σουλτάνος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξαναγράφει την οικονομική επιστήμη με τα  δικά του «Erdoganomics».

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί κεντρική τράπεζα της χώρας, με δική του βεβαίως καθοδήγηση, υποστηρίζοντας ότι μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική δεν θα οδηγούσε τον πληθωρισμό χαμηλότερα. Και υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα κερδίσει «τον οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας».

«Απορρίπτω πολιτικές οι οποίες θα συρρικνώσουν τη χώρα μας, θα την αποδυναμώσουν, θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια» τόνισε σύμφωνα με το Reuters, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο τουρκικό νόμισμα που υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, για δέκατη διαδοχική συνεδρίαση, στις 11,40 λίρες το δολάριο.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν «κλείνει τα αφτιά» στα καμπανάκια των αγορών

Η λίρα έχει αποδυναμωθεί σχεδόν κατά 30% έναντι του δολαρίου φέτος και περισσότερο από 15% μόνο το τρίμηνο που διανύουμε, καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση μεταξύ όλων των μεγάλων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg. Η λίρα Τουρκίας έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 20% από τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο τέταρτος

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου είναι ο τέταρτος διοικητής της από το 2019, με τον πρόεδρο Ερντογάν να διώχνει τους τρεις προκατόχους του και να απομακρύνει μέλη της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής που αντιτάχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις μειώσεις των επιτοκίων.

Ο Ερντογάν πάντως ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει την πολιτική της ως ανεξάρτητος θεσμός, αρνούμενος κατηγορίες για έντονη πολιτική πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή