
Την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προκάλεσε πρόσφατη επιστολή της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και με κοινοποίηση στο γραφείο του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λιγνιτική παραγωγή ώστε να είναι πλήρως διαθέσιμη τους δύσκολους επόμενους τρεις μήνες του χειμώνα.
Αυτό αναφέρουν πηγές του Ο.Τ., με αφορμή τη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο υπουργός ΠΕΝ για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Δημήτρης Φούρλαρης, στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών.
Εν μέσω της κρίσης των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ε.Ε. η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστοποίησε σειρά δυσκολιών που αντιμετωπίζουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη. Οι λιγνιτικοί σταθμοί, υπενθυμίζεται, ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή μπλακ άουτ κατά τις έκτακτες συνθήκες του καλοκαιριού, ενώ συμμετέχουν την τρέχουσα περίοδο με ποσοστό της τάξης του 9% και 14% στο ενεργειακό μίγμα για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα όχι και τόσο ευνοϊκά δεδομένα για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, έχουν φέρει τον λιγνίτη πάλι στο προσκήνιο της ενεργειακής ασφάλειας κι ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί το κλείσιμο των εργοστασίων της Δ. Μακεδονίας και της Αρκαδίας.
Η επιστολή
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν πηγές, η ΔΕΗ με την επιστολή της στον ΑΔΜΗΕ και τον υπουργό ΠΕΝ περιγράφει δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λιγνιτικές μονάδες ώστε να παράγουν τις απαιτούμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα η «Μελίτη» δεν έχει επαρκείς ποσότητες λιγνίτη στην «αυλή» της, η εξόρυξη λιγνίτη στα ορυχεία της Μεγαλόπολης αντιμετωπίζει προβλήματα με τις βροχές, ενώ η δημόσια εταιρία φέρεται να ζητά και εξαίρεση για τη λειτουργία της μονάδας «Άγιος Δημήτριος 5» πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος αποθείωσης.
Διαβάστε επίσης: Νέα αύξηση της επιδότησης ρεύματος φέρνει ο Nord Stream 2
Τα προαναφερόμενα προβλήματα, κατά τις ίδιες πηγές, προκλήθηκαν από τον περιορισμό των συντηρήσεων των μονάδων και της προετοιμασίας των ορυχείων για εξόρυξη περισσότερων ποσοτήτων λιγνίτη. Και τα εμπόδια δημιουργήθηκαν μετά τις αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση και τον προγραμματισμό της ΔΕΗ να κλείσει εργοστάσιά της. Άρα το διάστημα πριν το ξέσπασμα της θερινής κρίσης και τώρα της ενεργειακής κρίσης η εταιρία κινούταν με βασικό γνώμονα τον τερματισμό της λειτουργίας μονάδων της.
Έτσι, τα ζητήματα αυτά βγαίνουν στο προσκήνιο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.
Οι άλλες αβεβαιότητες
Στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης, όπως αναφέρουν πηγές, θα μπουν και οι αβεβαιότητες της επάρκειας νερών στους ταμιευτήρες της υδροηλεκτρικής παραγωγής καθώς και της δυνατότητας διασφάλισης ανά πάσα στιγμή εισαγωγών ρεύματος.
Διαβάστε επίσης: Στρατηγική συνεργασία ΔΕΗ – Microsoft
Πηγές θέλουν τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της ανομβρίας, οπότε αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα το κατά πόσο τα νερά είναι εύκολο να αξιοποιηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις εισαγωγές. Και αυτό καθώς η ενεργειακή κρίση χτυπά και τις άλλες γειτονικές χώρες.
Το φυσικό αέριο
Ικανοποιητικές κρίνονται οι συνθήκες για την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.
Διαβάστε επίσης: Ράλι σοκ 450% στο φυσικό αέριο και 60% στο αργό πετρέλαιο το 2021 [πίνακας]
Οι τελευταίες δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τη διάθεση χώρων στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, προκειμένου να αποθηκευτούν ποσότητες LNG, έκλεισαν θετικά. Παραγωγοί και προμηθευτές φυσικού αερίου έσπευσαν και διασφάλισαν σχετικούς χώρους, με αποτέλεσμα για το 2022 να υπάρχουν εναλλακτικές ποσότητες φυσικού αερίου.
Επιπλέον, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί φέρονται να έχουν δεσμευτεί για την πλήρη λειτουργία των μονάδων τους.


Latest News

Η «ιστορική» απόφαση του ΟΗΕ για την κλιματική δικαιοσύνη - Η διαφωνία των ΗΠΑ
Τι περιλαμβάνει το κείμενο που στήριξαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλά κράτη

Οι ΑΠΕ θα έχουν καλύψει το 42% των αναγκών ως το 2030 - Οι στόχοι της ΕΕ
Η πολιτική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ

Ποιο είναι το «κλειδί» για τη βιομηχανία πράσινου υδρογόνου
Η ικανότητα της Κίνας να κατασκευάζει ηλεκτρολύτες θα μπορούσε να αυξηθεί περίπου 20 φορές έως το 2028

Ψηφίζει και το Παρίσι... αλλά για το μέλλον των ηλεκτρικών σκούτερ
Οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα εάν θα εκδιώξουν τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά σκούτερ από την πόλη

Νέες επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος
H εταιρεία κατοχύρωσε 4 άδειες παραγωγής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 386.4MW από τη ΡΑΕ

Η Τesla... στρίμωξε τη Lucid που απολύει το 18% των υπαλλήλων της
Η Lucid προέβλεψε ότι η παραγωγή οχημάτων της το 2023 θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις προσδοκίες των αναλυτών

Στα Απάτητα Βουνά εντάσσεται το όρος όπου «γεννήθηκε» ο Δίας
Στο κέντρο της περιοχής ξεχωρίζει το δάσος τραχείας πεύκης, ενώ η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ενδημικά και σπάνια είδη

Στο «ζενίθ» θα φτάσει το κόστος ενέργειας την επόμενη δεκαετία-Ο ρόλος του μηδενικού άνθρακα
Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου θα αποτύχει να αντισταθμίσει το κόστος της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια της Βρετανίας

Στο Συμβούλιο Ενέργειας της Ε.Ε. η ελληνική πρόταση για ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας
Σε τέσσερα βασικά σημεία στηρίζεται η ελληνική πρόταση

Σε συμφωνία Γερμανία-ΕΕ για αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών CO2
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να εγκρίνουν τους κανόνες CO2 για τα αυτοκίνητα την Τρίτη