Την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προκάλεσε πρόσφατη επιστολή της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και με κοινοποίηση στο γραφείο του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λιγνιτική παραγωγή ώστε να είναι πλήρως διαθέσιμη τους δύσκολους επόμενους τρεις μήνες του χειμώνα.

Αυτό αναφέρουν πηγές του Ο.Τ., με αφορμή τη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο υπουργός ΠΕΝ για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Δημήτρης Φούρλαρης, στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών.

Εν μέσω της κρίσης των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ε.Ε. η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστοποίησε σειρά δυσκολιών που αντιμετωπίζουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη. Οι λιγνιτικοί σταθμοί, υπενθυμίζεται, ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή μπλακ άουτ κατά τις έκτακτες συνθήκες του καλοκαιριού, ενώ συμμετέχουν την τρέχουσα περίοδο με ποσοστό της τάξης του 9% και 14% στο ενεργειακό μίγμα για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα όχι και τόσο ευνοϊκά δεδομένα για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, έχουν φέρει τον λιγνίτη πάλι στο προσκήνιο της ενεργειακής ασφάλειας κι ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί το κλείσιμο των εργοστασίων της Δ. Μακεδονίας και της Αρκαδίας.

Η επιστολή

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν πηγές, η ΔΕΗ με την επιστολή της στον ΑΔΜΗΕ και τον υπουργό ΠΕΝ περιγράφει δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λιγνιτικές μονάδες ώστε να παράγουν τις απαιτούμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα η «Μελίτη» δεν έχει επαρκείς ποσότητες λιγνίτη στην «αυλή» της, η εξόρυξη λιγνίτη στα ορυχεία της Μεγαλόπολης αντιμετωπίζει προβλήματα με τις βροχές, ενώ η δημόσια εταιρία φέρεται να ζητά και εξαίρεση για τη λειτουργία της μονάδας «Άγιος Δημήτριος 5» πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος αποθείωσης.

Διαβάστε επίσης: Νέα αύξηση της επιδότησης ρεύματος φέρνει ο Nord Stream 2

Τα προαναφερόμενα προβλήματα, κατά τις ίδιες πηγές, προκλήθηκαν από τον περιορισμό των συντηρήσεων των μονάδων και της προετοιμασίας των ορυχείων για εξόρυξη περισσότερων ποσοτήτων λιγνίτη. Και τα εμπόδια δημιουργήθηκαν μετά τις αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση και τον προγραμματισμό της ΔΕΗ να κλείσει εργοστάσιά της. Άρα το διάστημα πριν το ξέσπασμα της θερινής κρίσης και τώρα της ενεργειακής κρίσης η εταιρία κινούταν με βασικό γνώμονα τον τερματισμό της λειτουργίας μονάδων της.

Έτσι, τα ζητήματα αυτά βγαίνουν στο προσκήνιο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Οι άλλες αβεβαιότητες

Στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης, όπως αναφέρουν πηγές, θα μπουν και οι αβεβαιότητες της επάρκειας νερών στους ταμιευτήρες της υδροηλεκτρικής παραγωγής καθώς και της δυνατότητας διασφάλισης ανά πάσα στιγμή εισαγωγών ρεύματος.

Διαβάστε επίσης: Στρατηγική συνεργασία ΔΕΗ – Microsoft

Πηγές θέλουν τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της ανομβρίας, οπότε αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα το κατά πόσο τα νερά είναι εύκολο να αξιοποιηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις εισαγωγές. Και αυτό καθώς η ενεργειακή κρίση χτυπά και τις άλλες γειτονικές χώρες.

Το φυσικό αέριο

Ικανοποιητικές κρίνονται οι συνθήκες για την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Διαβάστε επίσης: Ράλι σοκ 450% στο φυσικό αέριο και 60% στο αργό πετρέλαιο το 2021 [πίνακας]

Οι τελευταίες δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τη διάθεση χώρων στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, προκειμένου να αποθηκευτούν ποσότητες LNG, έκλεισαν θετικά. Παραγωγοί και προμηθευτές φυσικού αερίου έσπευσαν και διασφάλισαν σχετικούς χώρους, με αποτέλεσμα για το 2022 να υπάρχουν εναλλακτικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Επιπλέον, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί φέρονται να έχουν δεσμευτεί για την πλήρη λειτουργία των μονάδων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green