Στην εναρμόνιση της χρονικής διάρκειας ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, με τρόπο που θα συμπεριλαμβάνει και τις ενισχυτικές δόσεις, συνάμα με την ευρύτερη αναθεώρηση του πλαισίου για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός και εκτός Ε.Ε. προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδη προς τους ευρωβουλευτές.

«Συμφωνώ απόλυτα με την αναγκαιότητα του μέτρου, για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με ρυθμούς κατεπείγοντος για να ενισχύσει τον συντονισμό της ελεύθερης διακίνησης, συμπεριλαμβανόμενης της διάρκειας της ισχύος και του ρόλου των ενισχυτικών εμβολίων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η Κομισιόν, που βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες για το θέμα με τα κράτη μέλη, πρόκειται να καταλήξει στις προτάσεις που θα παρουσιάσει, μέσα στην εβδομάδα!

«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακόψουμε το κύμα αυτό (του κορωνοϊού) και γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε ένα καθαρό και σαφές μήνυμα προς τους πολίτες» επεσήμανε. Πρόσθεσε δε, πως «η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι – σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27».

Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊόυ αυξάνονται σε όλη την ΕΕ, πολλά κράτη-μέλη άρχισαν να επαναφέρουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενα συχνά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, τόνισε η Επίτροπος. «Για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid της Ε.Ε. συνεργάστηκαν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή και παρέδωσαν το μεγαλύτερο διαλειτουργικό ψηφιακό σύστημα πιστοποιητικών COVID στον κόσμο.

Θυμίζουμε πως από σήμερα η Αυστρία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε σε νέο lockdown, καθιστώντας παράλληλα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού της, με διορία την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων και σε άλλες χώρες έχει ανοίξει ανάλογη συζήτηση για νέα lockdowns και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα