Το χρονοδιάγραμμα για την άφιξη του τέταρτου γεωτρύπανου στην Τουρκία, την αγορά του οποίου είχε προαναγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ.
Μιλώντας στο 11ο «Turkey Energy Summit» που πραγματοποιείται στην Αττάλεια, εξέφρασε την ελπίδα το γεωτρύπανο «να αγκυροβολήσει την άνοιξη του επόμενου έτους».
Όπως έσπευσε να επισημάνει, είναι είναι πλοίο 7ης γενιάς, σημειώνοντας πως «υπάρχουν μόνο πέντε στον κόσμο και εμείς έχουμε ένα από αυτά».
Σημειώνεται πως, την περασμένη Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στίγμα για τις τουρκικές προθέσεις: «Θα εξορύξουμε ό,τι υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο».
Τι ψάχνει η Τουρκία
Σύμφωνα την τουρκική εφημερίδα «Γενισαφάκ», η Αγκυρα προχώρησε σε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική εταιρεία ναυπηγείων Daewoo για την αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου.
Το γεωτρύπανο φέρει το όνομα «West Cobalt» και στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, το πλοίο είναι γνωστό ως «Cobalt Explorer».
Σημειώνεται ότι η Τουρκία διαθέτει άλλα τρία γεωτρύπανα, το «Fatih», το «Υavuz» και το «Kanuni», τα οποία είναι όμως παλαιότερης τεχνολογίας, 6η γενιάς.
Με την ένταξη του γεωτρύπανου «West Cobalt» στον στόλο της, εστιάζει σε δραστηριότητες γεωτρήσεων βαθέων υδάτων για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα.
Το συγκεκριμένο πλοίο έχει πιο προηγμένη τεχνολογία σε σύγκριση με τα άλλα γεωτρύπανα 6ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων. Τα 7ης γενιάς θα μπορούν να κάνουν θαλάσσια γεώτρηση σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη. Το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδα αναφέρει πως το «Cobalt Explorer» αναμένεται να σταλεί πρώτα σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.
Η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων TPAO, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ερευνούσε τη δυνατότητα αγοράς ενός τέταρτου πλοίου γεώτρησης βαθέων υδάτων και τελικά ήρθε σε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo.
Οπως έχει γίνει γνωστό, το γεωτρύπανο «Cobalt Explorer» είναι στο τελικό στάδιο της παραγωγής του στο ναυπηγείο και έπειτα από μερικές προσαρμογές θα μπορέσει να παραδοθεί.
Πάντως, έως τώρα, τα αποτελέσματα των ερευνών και γεωτρήσεων που έχουν κάνει τα τουρκικά γεωτρύπανα δεν είναι σημαντικά. Μπορεί ο Ερντογάν και οι υπουργοί του να οραματίζονται την Τουρκία ως μία μεγάλη ενεργειακή δύναμη, αυτό όμως δεν έχει γίνει ούτε είναι εύκολο να υλοποιηθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Ακόμη και οι αισιόδοξες προβλέψεις των Τούρκων, προ ενός έτους, για την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα δεν επιβεβαιώθηκαν.
Latest News
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος
Τραμπ: «Πρέπει να φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες»
Θα υλοποιήσει πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ όλα όσα είχε διακηρύξει στον προεκλογικό αγώνα; Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Συρία: Σε θέση «πρωτοφανούς αδυναμίας» η Τεχεράνη
«Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια»
Παραιτήθηκε από σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Αλέξης Πατέλης
Τι αναφέρει ο κ. Πατέλης στην ανάρτησή του - Πότε θα ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής
Η Ελλάδα ανταγωνίζεται ισάξια την Ισπανία στα τουριστικά έσοδα [γράφημα]
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ στην Ελλάδα περίπου το 1/3 του εισερχόμενου τουρισμού για το 2019 και σχεδόν το 1/4 του 2022 και του 2023 είναι οδικές αφίξεις