Αύξηση εμφανίζουν οι κοινωνικές δαπάνες υγείας και κοινωνικών παροχών ως ποσοστό του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ –πλην της Πολωνίας- το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των εθνικών δεδομένων που επεξεργάστηκε η Eurostat, η οποία επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη αποδίδεται εν μέρει και στο γεγονός ότι το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας που ξέσπασε μέσα στο 2020. Εάν δεν ληφθεί αυτό υπόψη, τότε η συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών εμφανίζει αύξηση σε όλες τις χώρες χωρίς εξαιρέσεις.

Οι παροχές γήρατος και υγείας αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των κοινωνικών παροχών σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Άλλες κατηγορίες περιελάμβαναν την αναπηρία, την οικογένεια/παιδιά, την ανεργία, τη στέγαση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Μεταξύ των κρατών μελών -για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για το 2020- οι δαπάνες για ασθένεια κοινωνικής προστασίας και υγειονομική περίθαλψη ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν υψηλότερες στη Γερμανία (11,2% του ΑΕΠ), στη Γαλλία (10,0%) και στο Βέλγιο (8,8%), ενώ ήταν χαμηλότερες στην Πολωνία (4,8%), στην Εσθονία (5,1%), στη Λιθουανία και στη Λετονία (και οι δύο από 5,2%).

Η μεγαλύτερη αύξηση στα επιδόματα ασθενείας και υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ 2019 και 2020 στα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για το 2020 καταγράφηκε στην Κύπρο (+2,2 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ). Ακολουθούν το Βέλγιο (+1,3 μονάδες) και η Τσεχία (+1,2 μονάδες). Η μόνη χώρα που κατέγραψε μείωση ήταν η Πολωνία (-0,3 μονάδες).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της κινεζικής οικονομίας – Η απειλή της «φούσκας»
Διεθνή |

Συναγερμός στο Πεκίνο για την οικονομική «φούσκα» – Τι φοβάται η Δύση

Νέες φήμες περί επικείμενης χρεοκοπίας της Evergrande και ντόμινο στον κατασκευαστικό τομέα. Επείγουσα «ένεση» 188 δισ. δολαρίων στην αγορά από την κεντρική τράπεζα, με εντολή του Πολιτικού Γραφείου