Σε φάση μετασχηματισμού εισέρχεται η Wind Hellas, με την απόσχιση του κλάδου σχεδιασμού, υλοποίησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του ενεργού και παθητικού εξοπλισμού των οπτικών ινών, συστήνοντας τη HELLENIC OPENFIBER Μονοπρόσωπη Α.Ε. Η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και η ανοιχτή διάθεση υπηρεσιών χονδρικής σε όλους τους παρόχους είναι οι βασικοί στόχοι της νέας εταιρείας.

Η Wind από τα μέσα Αυγούστου έχει περάσει σε μια νέα εποχή, μετά την εξαγορά της από τη United Group, η οποία δημιουργεί βήμα-βήμα μαζί με τη Nova έναν ολοκληρωμένο πάροχο υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και περιεχομένου. Η μερική διάσπαση του κλάδου οπτικών ινών, η οποία ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, υπαγορεύεται, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο σύμβασης, από τη φύση των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς που απαιτούν νέες πηγές και πόρους χρηματοδότησης.

Η νέα εταιρεία θα παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες χονδρικής, ανοικτής πρόσβασης και μη διακριτικής μεταχείρισης στους παρόχους ηλεκτρονικών υπηρεσιών, δηλαδή ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Nova. Ουσιαστικά, ακολουθείται η διεθνής τάση στις τηλεπικοινωνίες και η στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Eπιτάχυνση της κατασκευής δικτύων οπτικών ινών

Στόχος της HELLENIC OPENFIBER θα είναι η επιτάχυνση της κατασκευής δικτύων οπτικών ινών μέσω Fiber to the Cabinet (FTTC) και Fiber to the Home (FTTH), η περαιτέρω αύξηση της ευρυζωνικότητας και κατά συνέπεια η ενίσχυση της συνδεσιμότητας των οπτικών ινών.

Η διάσπαση του κλάδου γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της εταιρείας, που αφορά στην οργανική ανάπτυξη μέσα από την επιτάχυνση επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, NGA Network, και σε δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Αφορά, επίσης, στην περαιτέρω ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των υπηρεσιών χονδρικής και την εκμετάλλευση ευκαιριών που προσφέρουν οι σύγχρονες υποδομές υπηρεσιών επικοινωνίας, μέσα από την άντληση νέων πόρων χρηματοδότησης και την απελευθέρωση υφιστάμενων πόρων από τη Wind Hellas για την ανάπτυξη του πυρήνα των εμπορικών της δραστηριοτήτων και της πελατειακής της βάσης.

Η αξία της νέας εταιρείας και των υποδομών της

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα σχηματιστεί από την αξία του κλάδου όπως αυτή έχει προκύψει από την Έκθεση Αποτίμησης, την οποία έχει συντάξει η Deloitte. Θα ανέλθει λοιπόν σε 69,9 εκατ. ευρώ και θα διαιρεθεί σε αντίστοιχο αριθμό μετοχών, αξίας 1 ευρώ εκάστη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας της ENOMIX, η συνολική εκτιμώμενη αξία των μόνιμων εγκαταστάσεων οπτικών ινών και των σχετικών υποδομών, ανέρχεται στο ποσό των 38.207.639 ευρώ. Αυτές συνίστανται στα καλώδια, υπόγεια και υποθαλάσσια, των οπτικών ινών, στα υπόγεια καλώδια χαλκού και στα χαντάκια και τις σχετικές υποδομές (φρεάτια κλπ).

Ως προς τον εξοπλισμό του δικτύου οπτικών ινών, που περιλαμβάνει κυρίως ενεργές καμπίνες, μπαταρίες, παθητικό εξοπλισμό εκτός και εντός εγκαταστάσεων, συστήματα και πλατφόρμες, η αξία του εκτιμήθηκε, κατά την 31η.7.2021, σε 16.113.621 ευρώ.

Ως προς τους εργαζόμενους του κλάδου, με την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης, καθένας από τους εργαζόμενους αυτού θα μεταφερθεί στη HELLENIC OPENFIBER.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις