Μια λίστα με τα βιβλία που θα πρέπει να διαβάσουμε στις διακοπές των Χριστουγέννων δημοσίευσε ο Μπιλ Γκέιτς, εξηγώντας γιατί δύο από τις πέντε επιλογές του είναι βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπιλ Γκέιτς έγραψε ότι ως παιδί, είχε «εμμονή» με την επιστημονική φαντασία. Και παρόλο που ο διάσημος λάτρης της ανάγνωσης επικεντρωνόταν περισσότερο στη μη φανταστική λογοτεχνία, καθώς τα χρόνια περνούσαν άρχισε και πάλι να στρέφεται στα είδη βιβλίων που θα αγαπούσε ως παιδί.

Στα νιάτα του, έγραψε ο δισεκατομμυριούχος, καταβρόχθιζε τα έργα του Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ και του Ρόμπερτ Χάινλαϊν — και πέρασε «αμέτρητες ώρες» συζητώντας την τριλογία του Isaac Asimov «Foundation» με τον αείμνηστο Paul Allen, τον παιδικό του φίλο και τελικά συνιδρυτή της Microsoft.

Φέτος, οι προτάσεις βιβλίων για τις διακοπές του Γκέιτς περιλαμβάνουν ένα ζευγάρι σύγχρονων έργων επιστημονικής φαντασίας που «με έκαναν να σκεφτώ πώς οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις».

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: Ο Γκέιτς πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους διαφημίζοντας την ανάγκη για τεχνολογικές καινοτομίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τον Φεβρουάριο, δημοσίευσε το δικό του βιβλίο με θέμα, « Πώς να αποφύγετε μια κλιματική καταστροφή ».

Πέρα από την επιστημονική φαντασία, ο Γκέιτς συνέστησε επίσης δύο βιβλία μη φαντασίας για την «επιστήμη αιχμής» και ένα κομμάτι ιστορικής φαντασίας που «με έκανε να δω μια από τις πιο διάσημες φιγούρες της ιστορίας με νέο πρίσμα».

Ακολουθούν τα πέντε βιβλία που μπήκαν στη λίστα με τα «αγαπημένα» του φέτος:

«Klara and the Sun»
Του Kazuo Ishiguro

Το Klara and the Sun αφηγείται από την οπτική γωνία ενός ρομπότ που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια ονόματι Klara, συντρόφου ενός άρρωστου παιδιού σε ένα δυστοπικό μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό το βιβλίο με έκανε να σκεφτώ πώς μπορεί να μοιάζει η ζωή με εξαιρετικά έξυπνα ρομπότ», έγραψε ο Γκέιτς. «Και αν θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα είδη μηχανών ως κομμάτια τεχνολογίας ή ως κάτι περισσότερο».

«Project Hail Mary»
Του Andy Weir

Όπως το μυθιστόρημα του Andy Weir του 2011 “The Martian”, το οποίο εμφανίστηκε στη λίστα ανάγνωσης του καλοκαιριού του Gates το 2020 , το “Project Hail Mary” περιλαμβάνει έναν άνθρωπο που καταλήγει σε μια δύσκολη κατάσταση στο διάστημα. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας δάσκαλος γυμνασίου που ξυπνά σε ένα μυστηριώδες διαστημόπλοιο, χωρίς να γνωρίζει πώς έφτασε εκεί.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, είναι ένα βιβλίο που είναι δύσκολο να περιγραφεί χωρίς να δώσει πολλές ανατροπές. Αλλά, αρκεί να πούμε ότι ο δάσκαλος «χρησιμοποιεί την επιστήμη και τη μηχανική για να σώσει τη μέρα», έγραψε ο Γκέιτς. ″Είναι μια διασκεδαστική ανάγνωση και τελείωσα το όλο βιβλίο σε ένα Σαββατοκύριακο.”

«A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence»
του Jeff Hawkins

Το 1996, ο Jeff Hawkins εφηύρε τον ψηφιακό βοηθό PalmPilot . Από τότε, έγραψε ο Γκέιτς, ο Χόκινς «πέρασε δεκαετίες σκεπτόμενος τις συνδέσεις μεταξύ της νευροεπιστήμης και της μηχανικής μάθησης», με αποκορύφωμα το «Χίλιοι εγκέφαλοι», ένα μη φανταστικό βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.

Στο βιβλίο του, ο Hawkins – ο οποίος επίσης ίδρυσε την εταιρεία μηχανικής μάθησης Numenta το 2005 – αναλύει πώς σκέφτονται οι άνθρωποι για τη φύση της νοημοσύνης, πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί μια αληθινή τεχνητή νοημοσύνη.

Το “A Thousand Brains” είναι κατάλληλο για μη ειδικούς που έχουν ελάχιστο υπόβαθρο στην επιστήμη του εγκεφάλου ή στην επιστήμη των υπολογιστών”, έγραψε ο Gates. «Είναι γεμάτο με συναρπαστικές γνώσεις για την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου και δελεαστικές ενδείξεις για το μέλλον των ευφυών μηχανών».

«The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race»
Του Walter Isaacson

Ο Γκέιτς προτείνει επίσης αυτή τη βιογραφία της βιοχημικού Jennifer Doudna, η οποία κέρδισε το Νόμπελ Χημείας 2020 για την εργασία της στην γονιδιακή επεξεργασία CRISPR . Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον Isaacson, ο οποίος ήταν επίσης ο βιογράφος του μακροχρόνιου φίλου και αντιπάλου του Gates , Steve Jobs.

Το «The Code Breakers» είναι κάτι περισσότερο από μια απλή βιογραφία της επιστημονικής καριέρας και των ανακαλύψεων της Doudna. Εμβαθύνει σε βάθος στις πιθανές εφαρμογές της γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, όπως η θεραπεία ασθενειών του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, έγραψε ο Gates, προσθέτοντας ότι το CRISPR «είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και ίσως πιο συνεπείς επιστημονικές ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας».

«Hamnet»
Της Maggie O’Farrell

Εδώ η λίστα του Γκέιτς μετατρέπεται από την επιστήμη και την τεχνολογία στην ιστορική φαντασία. Ο William Shakespeare ονόμασε τον μονάκριβο γιο του Hamnet και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Maggie O’Farrell είναι μια φανταστική αφήγηση της ζωής του παιδιού του.

Ο Hamnet πέθανε το 1596, σε ηλικία 11 ετών, από άγνωστα αίτια — αν και μια δημοφιλής θεωρία για την αιτία του θανάτου του ήταν η βουβωνική πανώλη. Τρία χρόνια αργότερα, ο Σέξπιρ άρχισε να γράφει τον «Άμλετ» και ο Ο′ Φάρελ βυθίζεται στους πιθανούς τρόπους με τους οποίους η απώλεια του γιου του θα μπορούσε να είχε διαμορφώσει την πιο εμβληματική τραγωδία του θεατρικού συγγραφέα.

«Αν είστε λάτρης του Σαίξπηρ, θα λατρέψετε αυτό το συγκινητικό μυθιστόρημα για το πώς η προσωπική του ζωή μπορεί να έχει επηρεάσει τη συγγραφή ενός από τα πιο διάσημα έργα του», έγραψε ο Γκέιτς. «Νόμιζα ότι ήταν μια όμορφη, καλογραμμένη ματιά στο πώς η θλίψη διαλύει μια οικογένεια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπάρχει πρόοδος αλλά απέχουμε από συμφωνία, λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου
Plus |

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπάρχει πρόοδος αλλά απέχουμε από συμφωνία, λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Εχει γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ακόμη μένει «κάποια απόσταση» προτού συναφθεί «οποιαδήποτε συμφωνία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου