Ευνοϊκή θεωρείται από τις τράπεζες η σημερινή συγκυρία για την απόκτηση κατοικίας, καθώς οι εμπορικές τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και την ίδια στιγμή τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά πολλών ετών.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, ανεξάρτητα από τις προσωπικές ανάγκες και τη φάση ζωής που διανύει κανείς, είναι χρήσιμο να γνωρίζει τις σημαντικές εξελίξεις στην εγχώρια κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια και τα δεδομένα που θα επηρεάσουν τις τιμές την περίοδο της υψηλής ανάπτυξης που κατά τα φαινόμενα θα ακολουθήσει.

Oι τιμές των κατοικιών σημείωσαν αύξηση κατά 4% ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2021 και σύμφωνα με απόψεις τραπεζικών στελεχών σε αυτή την αλλαγή του σκηνικού, συνέβαλε και η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, περαιτέρω άνοδος στις τιμές των ακινήτων εκτιμάται πιθανή, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

Η αλήθεια είναι πως η ελληνική αγορά κατοικίας παρουσιάζει σταθερά ανοδική δυναμική, παρά την υψηλή μεταβλητότητα στο οικονομικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας COVID-19. Μετά από μακροχρόνια πτώση στις εμπορικές τιμές κατοικιών σε όλη τη χώρα, τα τελευταία τριάμισι χρόνια παρατηρείται άνοδός τους κατά 19%.

Τα κίνητρα για αγορά κατοικίας

Όσον αφορά στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που συνεπάγεται χαμηλό κόστος χρηματοδότησης. Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αποταμίευσης των νοικοκυριών κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ οι αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων –όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, είναι εξαιρετικά χαμηλές, σχεδόν μηδενικές. Λογική συνέπεια, λοιπόν, είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον να στραφεί στα ακίνητα οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών τους.

Εξάλλου, με βάση επίσημα στοιχεία, η κατασκευαστική δραστηριότητα που μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης το 2020 σημείωσε πτώση, βρίσκεται πλέον σε ανοδική τροχιά. Εκτιμάται δε ότι η ζήτηση για κατοικίες θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Τούτο καταδεικνύει και το γεγονός ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών για ανέγερση κατοικιών που εκδόθηκαν φέτος, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, ανήλθε σε 8.000, καταγράφοντας αύξηση 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Παράλληλα, ισχυρά φορολογικά κίνητρα, όπως το πάγωμα του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως και 31/12/2022, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών ως τις 800.000 ευρώ από την 01/10/2021 και η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για άδειες που θα εκδοθούν έως το τέλος του 2022, ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά κατοικίας. Επομένως, και όσον αφορά το ευρύτερο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, η συγκυρία φαίνεται να είναι θετική.

Online αναζήτηση στεγαστικού

Μήπως λοιπόν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τα αποκτήσετε το δικό σας σπίτι; Η Εθνική Τράπεζα είναι η Τράπεζα που, εδώ και 180 χρόνια, έχει βοηθήσει τους περισσότερους Έλληνες να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Σήμερα, με τις νέες Στεγαστικές Λύσεις που προσφέρει, είναι έτοιμη να σας στηρίξει για να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας και να λάβετε μια απόφαση ζωής. Την απόφαση να αγοράσετε το δικό σας σπίτι.

Στο https://www.nbg.gr/ μπορείτε να:

• Βρείτε το στεγαστικό δάνειο που σας ταιριάζει με σταθερό/μικτό ή κυμαινόμενο επιτόκιο και ανταμοιβή των συνεπών δανειοληπτών

• Ενημερωθείτε για τη διαδικασία λήψης στεγαστικού δανείου σε 6 απλά βήματα: ενημέρωση, αίτηση, προέγκριση, οριστική έγκριση, υπογραφή σύμβασης και εκταμίευση.

• Υπολογίσετε το στεγαστικό δάνειο που σας ταιριάζει, εύκολα και γρήγορα, σε 3 απλά βήματα.

Εναλλακτικά, επισκεφθείτε ένα κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ενημερωθείτε από τα εξειδικευμένα στελέχη της για τα χαρακτηριστικά του δανείου που σας ταιριάζει και υποβάλετε την αίτησή σας.

Οι όροι χρηματοδότησης

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει λύσεις προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες, μέσα από μία μεγάλη ποικιλία στεγαστικών προγραμμάτων που προσφέρουν:

· Ποσοστό χρηματοδότησης έως και 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου

· Δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου από 2,80% για 10, 15, 20, 25, 30 έτη

· Δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης (ολικής ή μερικής) χωρίς επιβαρύνσεις

· Διάρκεια δανείου έως και 40 έτη για χαμηλότερη δόση

· Ευελιξίες αποπληρωμής (αρχική περίοδος καταβολής μόνο τόκων για τα πρώτα 1 ή 2 έτη, παράλειψη καταβολής 1 δόσης ανά έτος, εάν το επιθυμείτε)

· Ευέλικτες διαδικασίες /δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης μέσω Internet Banking

· Επιπλέον χρηματοδότηση για τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης με ευνοϊκούς όρους (Προσωπικό Δάνειο ΕΞΠΡΕΣ με μηδενικά έξοδα & έκπτωση στο επιτόκιο)

Sponsored article

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Space Hellas – Νέα επένδυση στον χώρο του ΙοT
Επιχειρήσεις |

Νέα επένδυση της Space Hellas στον χώρο του ΙοT

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της SenseOne Technologies Α.Ε. ανακοίνωσε η Space Hellas, η οποία επισημαίνει πως πρόκειται για μια πρωτοπόρο εταιρεία στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων Internet of Things (ΙοΤ) στην Ελλάδα και το εξωτερικό

ΑΔΜΗΕ – Συμφωνία με την Islalink για επέκταση επίγειου δικτύου οπτικών ινών
Τεχνολογία |

Επεκτείνεται το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών IONIAN που συνδέει Ελλάδα-Ιταλία

Η συνεργασία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και της Islalink σηματοδοτεί την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών στη Μεσόγειο που ενισχύουν σημαντικά τη διασυνδεσιμότητα Ελλάδος-Ιταλίας με επιπλέον χωρητικότητα 360 Tbps.

Μουζάκης – Αύξηση εσόδων και EBITDA στο εννεάμηνο
Επιχειρήσεις |

Σε άνοδο έσοδα και EBITDA για την «Μουζάκης»

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3.689.518,72 ευρώ, έναντι 2.961.681,91 ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 24,58% και ο εταιρικός σε 3.689.518,72 ευρώ, έναντι 2.961.681,91 ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 24,58%

Συνεργασία Κικίλια-Καρανίκα για να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής επιχείρησης
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Κικίλια-Καρανίκα για να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής επιχείρησης

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης και επισήμανε ότι το εμπόριο συμβάλλει καθοριστικά στο τουριστικό προϊόν και στην τουριστική εμπειρία προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας