Σε πολύ φιλικό κλίμα έγινε σήμερα στο Σότσι η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σέρβο ομόλογο του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν η διασφάλιση μιας νέας ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών και μάλιστα στην… καλύτερη δυνατή τιμή για το Βελιγράδι.

Βεβαίως, οι δύο άντρες συζήτησαν και έτερα διμερή ή και διεθνή διπλωματικά θέματα, όπως το Κόσσοβο, για το οποίο ο κ. Πούτιν επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Μόσχας προς τις θέσεις της Σερβίας. Όμως, στην κορυφή της ατζέντας ήταν εξαρχής η ενεργειακή συμφωνία, με τον ίδιο τον κύριο Βούτσιτς να έχει δηλώσει δημοσίως την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη του σε σερβικό ραδιόφωνο, πως προτίθεται να «παρακαλέσει» τον κύριο Πούτιν για την ανανέωση του συμβολαίου που λήγει στα τέλη του έτους και βέβαια στην καλύτερη δυνατή τιμή, σε ένα διάστημα που οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν «πιάσει»… ταβάνι.

Η υπάρχουσα διμερή συμφωνία με την Gazprom, που υπεγράφη το 2012, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και πρόθεση της σερβικής κυβέρνησης ήταν ένα νέο δεκαετές συμβόλαιο ύψους τουλάχιστον 3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Σημειωτέον πως σύμφωνα με τα εθνικά στοιχεία, το φυσικό αέριο αναλογεί περίπου στο 80,6% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας, βιομηχανιών και νοικοκυριών. Από την ποσότητα αυτή, λιγότερο από το 15% καλύπτεται από εγχώρια παραγωγή και το υπόλοιπο από ρωσικές εισαγωγές, κάτι που προφανώς καθιστά τη Σερβία απόλυτα δέσμια των (καλών) προθέσεων του σύγχρονου τσάρου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Οκτώβριο η Σερβία πλήρωσε 270 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ήτοι δηλαδή πολύ κάτω από την τιμή στις διεθνείς αγορές που έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Εύλογα, λοιπόν, το Βελιγράδι ελπίζει σε μια καλή τιμή για το νέο συμβόλαιο, αν και έχει παραδεχτεί πως σίγουρα θα είναι πολύ πάνω από το τωρινό συμβόλαιο δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια και δη, ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Φυσικά, οι δύο άντρες απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τα όσα συζήτησαν και συμφώνησαν, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς είχε αφήσει ήδη να διαφανεί… λευκός καπνός αποκαλύπτοντας πως οι Ρώσοι έχουν υποσχεθεί στο Βελιγράδι μια συμφωνία «σε πολύ φιλική τιμή».

Εξάλλου, ο θετικός τόνος του ίδιου του κυρίου Πούτιν ήταν ενδεικτικός του καλού κλίματος της συνάντησης, στέλνοντας φυσικά προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να είναι δεκτικό και ευέλικτο με τους… φίλους της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε (σε ένα νέο συμβόλαιο) και θα αναθέσουμε στους επιχειρηματικούς μας εκπροσώπους να ολοκληρώσουν το έργο (και την επίτευξη συμφωνίας) τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση, θα βρούμε μια λύση που θα είναι σίγουρα αποδεκτή από τους Σέρβους φίλους μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή