Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με τη διακυβέρνηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA) και ένα Σύμφωνο για την Έρευνα και την Καινοτομία (R&I) στην Ευρώπη , καθορίζοντας προτεραιότητες και ένα εξορθολογισμένο πλαίσιο διακυβέρνησης για τον ERA, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος πολιτικής του ERA για την περίοδο 2022-2024.

Σχολιάζοντας η Simona Kustec, Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Αθλητισμού της Σλοβενίας, υπογράμμισε ότι η έρευνα και η καινοτομία είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η καταπολέμηση της κρίσης της COVID-19 έδειξε πόσο εξαιρετικά σημαντική είναι η έρευνα και η καινοτομία για τη διατήρηση και την προώθηση μιας ανθεκτικής και ανταγωνιστικής Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η πρώτη πολιτική ατζέντα του ERA είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο στις κοινωνικές προκλήσεις.

Βάσει του νέου Συμφώνου για την Ε&Κ, τα κράτη μέλη δεσμεύονται για τα επόμενα χρόνια:

i) ένα σύνολο κοινών αρχών και αξιών της ΕΕ για την Ε&Κ
ii) κοινούς τομείς προτεραιότητας για δράση
iii) επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, και iv) απλοποιημένη διαδικασία συντονισμού και παρακολούθησης των πολιτικών.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις ERA που περιλαμβάνονται στην πολιτική ατζέντα του ERA 2022-2024, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση από τα κράτη μέλη , μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεργασία με χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα «Horizon Europe», με έρευνα , ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς, καθώς και με άλλες χώρες εταίρους όπου ισχύει.

Ιστορικό

Το ERA ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Έκτοτε, έχει συμβάλει σε σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως οι ερευνητικές υποδομές, η ανοιχτή επιστήμη, η διεθνής συνεργασία, η ισορροπία των φύλων στην Ε&Κ, ο κοινός προγραμματισμός και η κινητικότητα των ερευνητών.

Στις 16 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση για ένα «Σύμφωνο για την Ε&Κ στην Ευρώπη», ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του νέου ΕΧΕ.

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για τον «νέο ΕΧΕ» την 1η Δεκεμβρίου 2020, καλώντας την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε μια πολιτική ατζέντα για τον ΕΧΕ το 2021.

Η έγκριση του Συμφώνου για την Ε&Κ στην Ευρώπη και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ολοκληρώνουν τη βαθιά μεταρρύθμιση του ΕΧΕ, η οποία ξεκίνησε το 2020.

Επόμενα βήματα

Τα κράτη μέλη και οι χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» θα κληθούν να προσδιορίσουν τις δράσεις του ΕΧΕ στις οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν . Θα μπορούσαν επίσης να μοιράζονται πληροφορίες μέσω της πλατφόρμας ERA.

Έως τα μέσα του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης για την εφαρμογή του ΕΧΕ. Θα πρέπει να επανεξετάζει την εφαρμογή της ατζέντας πολιτικής κάθε 18 μήνες . Αναμένεται επίσης να εκδώσει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την πορεία της ατζέντας πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως