Η PRODEA Investments, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών προετοιμάζεται να κάνει μια κίνηση που θα συζητηθεί καθώς εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 θα προχωρήσει σε πώληση πακέτου μετοχών σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές.

Το πακέτο θα φθάνει το 15 % του συνόλου των μετοχών και θα προέρχεται από υφιστάμενους μετόχους. Στόχος η ενίσχυση της μετοχικής διασποράς και ότι αυτό συνεπάγεται.

_________________________________________

Τα Δάνεια

Πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2022 θα διαθέσει σε δάνεια η συνεργαζόμενη με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το υπόλοιπο από τα 5 δισ. ευρώ (που είναι το μερίδιο της από τα συνολικά 12,7 δισ. ευρώ) θα διατεθεί εντός του 2023.

________________________________________

Οι Γούρνες

«Ανοίγουμε τον βηματισμό για την αξιοποίηση του σημαντικού ακινήτου μας στις Γούρνες Ηρακλείου». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών των 4 διεκδικητών του παραθαλάσσιου ακινήτου – φιλέτου που φιλοξενούσε παλαιότερα την Αμερικανική Βάση. Ένα μήνυμα που η διοίκηση επέλεξε να στείλει μέσω ανάρτησης στο Linkedin.

Στην ίδια ανάρτηση μαθαίνουμε και για τη συνέχεια: «Με e-Auction η ανάδειξη του πλειοδότη για τις Γούρνες Ηρακλείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF / ΤΑΙΠΕΔ) προσκαλεί τους προεπιλεγέντες επενδυτές να υποβάλλουν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας».

Για τις εξελίξεις της χθεσινής ημέρας έγκαιρα και έγκυρα ενημέρωσε, όπως συμβαίνει πάντα, τους αναγνώστες του ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Η Συνέχεια: Με λίγα λόγια, από εδώ και πέρα νικητής θα αναδειχθεί όποιος δώσει τα περισσότερα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσμετρηθεί παρά μόνον η ίδια η βελτιωμένη οικονομική προσφορά. Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει σε δημόσια ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ: «Η υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών μέσω του e-Auction ενισχύει την διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλονπροσφορών προς όφελος του τελικού εσόδου για το Ελληνικό Δημόσιο. Η εφαρμογή του eauction είναι μια διαδικασία η οποία ήδη από το 2013 χρησιμοποιείται στους διαγωνισμούς των ακινήτων, ενώ αξιοποιήθηκε και στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, αποφέροντας σημαντικά αυξημένα τιμήματα.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το Ταμείο προσκαλεί τα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  1. DIMAND Α.Ε.
  2. REDS Α.Ε

να υποβάλλουν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές, μετέχοντας σε e-auction) που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021.

_________________________________________

Η Δίκαιη Μετάβαση

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στην Κοζάνη με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς και θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την πορεία της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.

_____________________________________________________

Η Διαβούλευση

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης σε ανάρτηση του στο Linkedin γράφει: «Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, μία ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα και η Κυβέρνησή μας και θέλει και μπορεί να πρωτοπορήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Στην ίδια ανάρτηση διαβάζω την  αισιόδοξη εκτίμηση του για τις εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης: «Δημιουργούμε μία Ελλάδα ανθεκτική στη μεγάλη, παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης, με βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και απόλυτο σεβασμό στο πλούσιο φυσικό μας περιβάλλον. Με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, και τη δεσμευτικότητα της νομοθετικής επιταγής, ξεκινάμε την πορεία μας προς την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

Υπερσύνδεσμος διαβούλευσης: https://lnkd.in/e-GW-j_Z

Η Κλιματική Διακυβέρνηση: Διαβάζοντας το κείμενο του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης (ολοκληρώνεται μια ημέρα πριν τα Χριστούγεννα) συγκράτησα το περιεχόμενο του άρθρου 26 που αναφέρεται σε μια έννοια που δεν είναι γνωστή στα καθ΄ημάς: Πρόκειται για την έννοια της Κλιματικής Διακυβέρνησης. Προς τα παρόν συγκροτούνται φορείς όπως η Κυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Ουδετερότητα, το Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως το κεντρικό γνωμοδοτικό όργανο του Κράτους για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (ΕΕΚΑ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

______________________________________

Ο Μονοψήφιος Δείκτης

Αναμενόμενο ήταν η διοίκηση της τράπεζας Eurobank να «σηκώσει» το θέμα του δείκτη για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (δείκτης non-performing exposure – NPEs). Και με το δίκιο της μιας και ο δείκτης ΝΡΕ διαμορφώνεται στο 7,3% σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο του 2021.  Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας αναφέρει τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που ελληνική τράπεζα επιτυγχάνει μονοψήφιο δείκτη, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα».  Ο ίδιος προσθέτει επισημαίνοντας ότι «αφού αντιμετωπίσαμε επιτυχώς τις τελευταίες προκλήσεις, στρέφουμε όλες μας τις δυνάμεις στην επέκταση των εργασιών μας, στηρίζοντας έτσι και την επίτευξη των βασικών στόχων της οικονομικής πολιτικής – τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο διατηρήσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί άνω του 7% φέτος και να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς και το 2022. Είναι σημαντικό και ρεαλιστικό ταυτόχρονα να επιτευχθεί ένας μέσος ρυθμός ανάπτυξης πάνω από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης, της τάξης του 4%, για την επόμενη πενταετία, με την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και την προσέλκυση διεθνών και εγχώριων ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις».  Η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου με τον ένα ή άλλο τρόπο εντάσσεται στο πλαίσιο της ESG ( νέο πρότυπο διατηρήσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης, βιώσιμη και ισόρροπη ευημερία).

___________________________________

Το Επόμενο Big Story

Σε συζήτηση στο πλαίσιο συνεδρίου για τις τηλεπικοινωνίες την Τετάρτη ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, διευθύνων σύμβουλος της Συμμετοχές 5G και του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός επισήμανε πως για πρώτη φορά συνδυάζονται δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια σε ένα επενδυτικό ταμείο όπως το Φαιστός. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που ζητούν χρηματοδότηση, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις από 31 εταιρείες και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως σε αυτές περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις από το εξωτερικό που, αν δεν υπήρχε το Φαιστός, δεν θα σχεδίαζαν να αναπτύξουν κάποιου είδους δραστηριότητα στη χώρα μας.

Όσον αφορά στους κλάδους από τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον, βλέπουμε τομείς όπως τα logistics με εφαρμογές Internet of Things. Παράλληλα, βλέπουμε ότι η κυβερνοασφάλεια εμφανίζει ταχύτατη ανάπτυξη, υπάρχει επίσης ενδιαφέρον και από εταιρείες που ασχολούνται με το Διάστημα.

Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης σχολίασε πως το Φαιστός αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν στο νέο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης αλλά αφορά επίσης και ισχυρές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η δημιουργία του ταμείου έχει λάβει τα εύσημα της Ε.Ε. ανέφερε, καθώς η Κομισιόν είχε συμπεριλάβει δημιουργία θεματικών funds για το 5G στο προσχέδιο των best practices που είχε στείλει στα κράτη μέλη ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Φαιστός έχει ρόλο στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας ανέφερε και τόνισε πως πρέπει ως χώρα να επιταχύνουμε διαρκώς.

Τα Δεδομένα: Στις αρχές του 2021 η Ελλάδα ήταν στις τρεις χώρες της Ευρώπης με σκορ 100% στο 5G readiness, ο αριθμός των χωρών αυτών έχει αυξηθεί σήμερα. Στην κινητή τηλεφωνία η επάρκεια των υποδομών είναι εμφανής, πρέπει όμως να πάμε στο 5G Stand Alone για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες του 5G. Στη σταθερή υπάρχουν περίπου 3,5 εκατ. γραμμές με δυνατότητα 100 ή 200 Mbps αλλά η διείσδυση είναι στο 13%. Η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών ως το σπίτι είναι το next big story.

_____________________________________________

Οι Πράσινες Επενδύσεις

Τα συνολικά αντληθησόμενα κεφάλαια, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της έκδοσης του ομολόγου της NOVAL PROPERTY, θα ανέλθουν σε 120 εκατ. ευρώ (καθαρά εκ των οποίων θα είναι 116,2 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος των οποίων – εκτιμάται σε 98,39 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί έως την 31.12.2025 για Πράσινες Επενδύσεις, περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που συνδέονται αποκλειστικά με Πράσινες Επενδύσεις κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών αποκτήσεων.

Τα Ακίνητα: Εξαιρετικό ενδιαφέρον πάντως έχει και μια ενότητα στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης αναφορικά με τις πρόσφατες τάσεις που επικράτησαν και αναμένονται στην αγορά ακινήτων.

 Συνοπτικά αναφέρονται τα ακόλουθα ανά κύρια κατηγορία ακινήτου:

  1. Εμπορικοί χώροι: Σχετικά με την αγορά των εμπορικών χώρων, καταγράφηκε σημαντική αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου από τους καταναλωτές εξαιτίας του υποχρεωτικού κλεισίματος των καταστημάτων, του περιορισμού των μετακινήσεων και της υγειονομικής ανασφάλειας. Την περίοδο που ακολούθησε την άρση των περιοριστικών μέτρων οι επιχειρήσεις λιανικής στην Ελλάδα ανέκαμψαν παρόλο που η επίπτωση του COVID-19 ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους εμπορικούς χώρους και οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν νέες προκλήσεις για τα φυσικά καταστήματα, όσον αφορά τις μελλοντικές τάσεις, ο ρόλος των φυσικών καταστημάτων αναμένεται να παραμένει σημαντικός στην αγορά λιανικής. Η σημασία των φυσικών καταστημάτων ως σημεία αναφοράς για τη δημιουργία σχέσεων με τις επιμέρους τοπικές κοινότητες αναμένεται να αναδειχθεί ιδιαιτέρως σημαντική· παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών προς τον αγοραστή, και όχι αυτή καθαυτή την προμήθεια προϊόντων.
  2. Γραφειακοί χώροι: Τα γραφεία αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά όλη την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ αυξημένη ζήτηση καταγράφουν τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών ή/και τα βιοκλιματικά κτίρια σε ελκυστικά σημεία και λόγω της έλλειψης αντίστοιχου προϊόντος. Η τάση φαίνεται να ευνοεί γραφεία τα οποία θα παρέχουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, υγιεινή, ευελιξία, πρωτοποριακά συστήματα τεχνολογίας, μαζί με ευαισθησία για το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα(ESG).
  3. Τουριστικά ακίνητα: Η πανδημία είχε αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού, οι οποίες οφείλονται στον περιορισμό των ταξιδιών και της τουριστικής κίνησης, καθώς και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τους ταξιδιώτες, λόγω ανασφάλειας και μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε για τη φετινή (2021) τουριστική περίοδο η δυνατότητα μετακίνησης αλλά και ο εμβολιασμός όλων σχεδόν των ηλικιακών ομάδων. Αυτό το γεγονός, παράλληλα με τα συνεχιζόμενα μέτρα προφύλαξης, ελευθέρωσε τη μετακίνηση, τη συναναστροφή αλλά και την παραμονή σε καταλύματα.
  4. Logistics: Στον τομέα των logistics, η ραγδαία ανάπτυξη της εφοδιαστικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, εν μέρει συνδέεται με την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου και αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο ενισχύεται περαιτέρω, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ολοένα και αυξάνεται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories