H νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 με ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων που ανιχνεύτηκε στη Νότια Αφρική, έχει πυροδοτήσει αύξηση των κρουσμάτων εκεί, αλλά και μια εύλογη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως.

Η πιθανολογούμενη ανθεκτικότητα της μετάλλαξης της Μποτσουάνα στα υπάρχοντα εμβόλια προκαλεί προβληματισμό, με τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες επιτροπές να εξετάζουν νέα μέτρα.
Ωστόσο, τι είναι αυτή η νέα μετάλλαξη και ποια δεδομένα έχουμε μέχρι σήμερα;

Πότε αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η B.1.1.529;

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 23 Νοεμβρίου στη Νότια Αφρική χρησιμοποιώντας δείγματα που ελήφθησαν μεταξύ 14 και 16 Νοεμβρίου. Ο Joe Phaahla, υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, δήλωσε χθες ότι πιστεύει ότι η παραλλαγή βρίσκεται πίσω από την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στην B.1.1.529 το όνομα από το ελληνικό γράμμα «Όμικρον».

Τι συμβαίνει στη Νότια Αφρική;

Τα καθημερινά κρούσματα αυξήθηκαν από 274 στις 11 Νοεμβρίου σε 1000 ένα δεκαπενθήμερο αργότερα . Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν γρήγορος, οι απόλυτοι αριθμοί εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλοί σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σημειώθηκαν 50.000 κρούσματα στις 26 Νοεμβρίου.

Τι μας λένε οι μεταλλάξεις της B.1.1.529;

Η παραλλαγή έχει έναν «πολύ ασυνήθιστο αριθμό μεταλλάξεων», λέει η Sharon Peacock στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Υπάρχουν περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, το τμήμα του ιού που αλληλεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα. Άλλες μεταλλάξεις μπορεί να βοηθήσουν τον ιό να παρακάμψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να τον καταστήσει πιο μεταδοτικό και λιγότερο ευαίσθητο σε θεραπείες, σύμφωνα με την HSA.

Το τι σημαίνουν οι μεταλλάξεις είναι προς το παρόν θεωρητικό και βασίζεται στην εμπειρία προηγούμενων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 και όχι σε εργαστηριακές δοκιμές. Η Wendy Barclay στο Imperial College του Λονδίνου λέει ότι «δεν γνωρίζουμε πραγματικά» εάν θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ωστόσο, λέει ότι θεωρητικά ο αριθμός των αλλαγών στις αντιγονικές τοποθεσίες στην ακίδα της παραλλαγής σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που παράγονται από τα εμβόλια Covid-19 θα τίθετο εν αμφιβόλω.

Πόσο έχει εξαπλωθεί;

Η γονιδιωματική αλληλουχία έχει βρει την παραλλαγή στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Υπάρχουν επίσης αναφερόμενα κρούσματα στο Ισραήλ , προφανώς προερχόμενα από ταξιδιώτη από το Μαλάουι, και στο Βέλγιο , από κάποιον που είχε ταξιδέψει από την Αίγυπτο. Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η παραλλαγή να έχει εξαπλωθεί σε άλλες χώρες

Πώς αντέδρασαν άλλες χώρες;

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν επιβάλει περιορισμούς σε άτομα που ταξιδεύουν από χώρες της νότιας Αφρικής.

Είναι δεδομένο ότι αυτό θα ξεπεράσει τη Delta;

Δεν ξέρουμε. «Δεν έχουμε οριστικά στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι αυτό είναι πιο μεταδοτικό, αλλά υπάρχουν υπαινιγμοί ότι μπορεί να είναι», λέει ο Peacock.

Τι μπορώ να κάνω;

Εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα συνήθη μέτρα κοινωνικής απόστασης, πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας, εμβολιασμός και χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. Η εμφάνιση μιας τέτοιας δυνητικά ανησυχητικής παραλλαγής είναι, ωστόσο, μια υπενθύμιση του κινδύνου ανομοιόμορφων ποσοστών εμβολιασμού παγκοσμίως –μόνο το 24 τοις εκατό των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένοι στη Νότια Αφρική– και γιατί είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για αυτήν την παραλλαγή;

Το μεγαλύτερο μέρος των γνώσεών μας προέρχεται από το Δίκτυο για την Παρακολούθηση Γονιδιώματος στη Νότια Αφρική και την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, και οι δύο έχουν επαινεθεί από τους ερευνητές για την ταχεία δράση τους για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την παραλλαγή. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα που δεν ξέρουμε από όσα γνωρίζουμε. Ο Tulio de Oliveira στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής δήλωσε χθες ότι η πλήρης σημασία των μεταλλάξεων της παραλλαγής «παραμένει αβέβαιη». Ο Peacock προσθέτει: « Είναι σημαντικό να τονίσουμε πόσο πολύ δεν γνωρίζουμε αυτή τη νέα παραλλαγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας