Το ευρωπαϊκό συμβούλιο ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδρίασε σήμερα, ενέκρινε τα συμπεράσματα με την «καθολική διάσταση του διαστήματος».

Σε αυτά τονίζεται η σημασία της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων φορέων από όλα τα κράτη μέλη στον τομέα του διαστήματος και της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ του διαστημικού και του μη διαστημικού τομέα.

Το διάστημα είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τεχνολογικούς τομείς στην ΕΕ.

Ωστόσο, οι ικανότητες του ευρωπαϊκού διαστημικού τομέα είναι προς το παρόν άνισα κατανεμημένες.

Επίσης, ο αριθμός των ΜΜΕ αυξάνεται ταχύτερα σε χώρες με μεγάλη βιομηχανική βάση στον διαστημικό τομέα από ό,τι σε χώρες με περιορισμένη ή μηδενική αντίστοιχη βιομηχανική βάση.

Οφέλη

Ως εκ τούτου, η κατανομή του διαστημικού τομέα θα μπορούσε να βελτιωθεί ώστε να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες, τα θεσμικά όργανα και οι επιχειρήσεις της ΕΕ. Κατά συνέπεια, οι υπουργοί τονίζουν τη σημασία της πιο ισότιμης συμμετοχής διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων σε όλα τα κράτη μέλη σε διαστημικά έργα. Αυτό, με τη σειρά του, θα καταστήσει δυνατή την ισόρροπη ανάπτυξη και θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του διαστημικού οικοσυστήματος.

Οι υπουργοί τονίζουν επίσης την ανάγκη να συμπεριληφθούν νεοφυείς επιχειρήσεις, ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο ευρωπαϊκό διαστημικό σύστημα, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και τα ζητήματα ασφάλειας. Επιπλέον, ο διαστημικός τομέας θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που είναι απαραίτητη για την κυβερνοασφάλεια της ΕΕ.

Προτάσεις

Οι υπουργοί καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό της ΕΕ για το διαστημικό πρόγραμμα (EUSPA) και τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ του διαστημικού και του μη διαστημικού τομέα.

Οι υπουργοί καλούν επίσης την Επιτροπή και τον EUSPA να εντείνουν τη συνεργασία με τα κράτη μέλη και να στηρίξουν λύσεις για την προώθηση της ανάπτυξης διαστημικών οικοσυστημάτων στα κράτη μέλη μέσω υφιστάμενων προγραμμάτων, όπως το CASSINI και το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», και να ενισχύσουν τις συνέργειες με άλλα προγράμματα της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή