Όταν εταιρείες κολοσσοί, όπως η Apple και η Samsung, σταματούν την πώληση των προϊόντων τους στην Τουρκία, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική κατάσταση στην γειτονική χώρα πάει από το χειρότερο προς το «κραχ».

Η κρίση στην τουρκική οικονομία δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση. Η πολιτική Ερντογάν τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο οδήγησαν την τουρκική λίρα στα πατώματα.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης στην τουρκική οικονομία είναι εμφανείς. Βλέπουμε ανθρώπους να αγοράζουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με το δελτίο, βλέπουμε ουρές στα βενζινάδικα και τον πληθωρισμό να ξεπερνάει το 20%. Ενώ πραγματοποιήθηκαν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα με τους απογοητευμένους πολίτες να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η κατάρρευση της Τουρκικής λίρας μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αποσταθεροποίηση και πολιτική αστάθεια την Τουρκία; Το καθεστώς Ερντογάν, «κλυδωνίζεται» και ας μην ξεχνάμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας από το 2003 και μετά, εκμεταλλευόμενος την προηγούμενη οικονομική κρίση της Τουρκίας. Η οικονομία ανέδειξε τον Ερντογάν, η οικονομία θα είναι και αυτή που θα τον ρίξει;

Η αστάθεια στη γειτονική χώρα μας κρατάει σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Η πιθανότητα να προσπαθήσει ο Τούρκος Πρόεδρος να μεταβιβάσει τη σοβαρή εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει σε άλλο πεδίο είναι πάντα μια πιθανή εξέλιξη. Θα είναι το μεταναστευτικό, που είναι και Ευρωπαϊκό ζήτημα, ή θα αυξήσει την επιθετικότητα του προς τη χώρα μας προκειμένου να διαχειριστεί την αρνητική γι’ αυτόν κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το παρελθόν μας επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Ωστόσο, έχουμε αποδείξει τόσο στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, όσο και στα νησιά μας αλλά και σε κάθε ευκαιρία ότι δεν εκβιαζόμαστε και όταν απειλούμαστε προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γιάννης Μελάς – Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts