Ενώ το 2020 οι εισηγμένες επιχειρήσεις άντλησαν από το Χρηματιστήριο της Αθήνας μόλις 1,19 δισ. ευρώ, το 2021, μέσω αυξήσεων κεφαλαίων και εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, άντλησαν ήδη 7,3 δισ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο της τελευταίας πενταετίας.

Από τις μεγάλες εκδόσεις, σημειώνουμε την αύξηση κεφαλαίου κατά 2,36 δισ. ευρώ της Πειραιώς (μετατροπή CoCos) και την αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση 1,38 δισ. ευρώ, όπως και την αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ της ΔΕΗ, καθώς και την αντίστοιχη κατά 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank.

Παράλληλα είχαμε την αύξηση κεφαλαίου κατά 151,85 εκατ. ευρώ της Attica Bank (μετατροπή Warrants), αλλά και τις αυξήσεις κεφαλαίων κατά 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ, κατά 60 εκατ. ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου, κατά 47,5 εκατ. ευρώ της Premia, κατά 10,8 εκατ. ευρώ της ΕΛΓΕΚΑ και κατά 3 εκατ. ευρώ της Τζιρακιάν.

Ξεχώρισαν

Είχαμε επίσης 3 νέες εισαγωγές, χωρίς διάθεση νέων μετοχών, μία στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (ΙΝΤΕΡΛΑΪΦ) και δύο στην Εναλλακτική Αγορά (Phoenix Vega Mezz PLC και Real Consulting).

Στα εταιρικά ομόλογα ξεχώρισαν 5 νέες εκδόσεις (Motor Oil με 200 εκατ. ευρώ, Προντέα ΑΕΕΑΠ με 300 εκατ. ευρώ, Costamare με 100 εκατ. ευρώ και CPLP Shipping Holding με 150 εκατ. ευρώ και ElvalHalcor με 250 εκατ. ευρώ).

Το επόμενο διάστημα αναμένεται, μάλιστα, αρκετές νέες εταιρείες από κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο ΧΑ, ενώ άλλες προχωρούν σε νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Ναυτιλία

Χαρακτηριστικά, στην αγορά των εταιρικών ομολόγων του ΧΑ ένας από τους κορυφαίους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με παγκόσμιο αποτύπωμα, αυτός της ναυτιλίας, εκπροσωπείται πλέον με δύο εταιρείες, ενώ άλλες δύο φέρεται ότι θα προχωρήσουν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο σημαντικός βαθμός υπερκάλυψης των δύο πρώτων εκδόσεων (6,7 φορές και 5,3 φορές) αρχικά της Costamare Participations PLC, με την εγγύηση της εταιρείας Costamare INC, ύψους 100 εκατ. ευρώ και της CPLP Shipping Holdings PLC, με την εγγύηση της Capital Product Partners LΡ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που είναι εισηγμένες και στο NYSE, δεικνύει πως η ζήτηση για εκδόσεις ποιοτικών ναυτιλιακών ομίλων είναι σημαντική.

Νέες εκδόσεις

Συνολικά αναμένεται του επόμενους μήνες η είσοδος 10 και πλέον εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, ενώ έρχονται και ορισμένες εισαγωγές σημαντικών εταιρειών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Από τις 3-4 νέες εισαγωγές στην κύρια αγορά του ΧΑ ξεχωρίζουν η είσοδος ξενοδοχειακού ομίλου, ενώ η Ευρωχαρτική βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εισαγωγής. Από τον κλάδο των σουπερμάρκετ, ο Μασούτης φέρεται πως εξετάζει την είσοδό του στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ η Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development, αναμένεται να εισαχθεί το 2022.

Αλλες 3-4 νέες εισαγωγές αναμένονται στην ΕΝΑ, από όπου ξεχωρίζουν μία εταιρεία λιανεμπορίου, η R Energy 1, που από το 2016 είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ κ.ά. Η Noval Property, εταιρεία επενδύσεων ανίκητων (ΑΕΕΑΠ) του ομίλου VIOHALCO, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, ενώ θα εισαχθεί και στο χρηματιστήριο.

Αποδόσεις

Να σημειωθεί πως εταιρικά ομόλογα εξετάζουν να εκδώσουν και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Premia Properties, ενώ η Τrade Estates όπως και άλλες ΑΕΕΑΠ αναμένεται να εισαχθούν στο ΧΑ. Συνολικά αρκετές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς όσο τα πραγματικά επιτόκια κινούνται γύρω από το μηδέν και οι έλληνες καταθέτες έχουν τη δυνατότητα καλύτερων αποδόσεων μέσω της αγοράς εταιρικών ομολόγων, εξετάζουν τη λύση των εταιρικών ομολόγων.

Πληθώρα εταιρειών

Σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες και να τονώσει το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί το γεγονός πως το αμερικανικό private equity fund CVC Capital Partners, που επενδύοντας ήδη 1,5 δισ. ευρώ με στόχο να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, προχώρησε σε συζητήσεις με στελέχη της ΕΧΑΕ, εξετάζοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, και τη δυνατότητα να εισαχθούν κάποιες από τις εταιρείες που έχει αποκτήσει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Να σημειωθεί πως το χαρτοφυλάκιο του fund στην Ελλάδα περιλαμβάνει πληθώρα εταιρειών από διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική) και τροφίμων (όμιλος Vivartia), ενώ κάλυψε το 25,5% της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ εισφέροντας 343,8 εκατ. ευρώ, αποκτώντας έτσι 38.200.000 νέες μετοχές που αντιστοιχούν στο 10% της εταιρείας.

Δεσπόζουσα θέση

Η CVC έχει επίσης πλέον δεσπόζουσα θέση στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, διαθέτοντας 6 νοσοκομεία (Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta InterClinic), 3 εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, γενετικής και υπηρεσιών υγείας, µια καινοτόμο ψηφιακή υπηρεσία απομακρυσμένης ιατρικής περίθαλψης και τα προηγμένα διαγνωστικά κέντρα.

Εχει ακόμη μειοψηφική συμμετοχή (26%) στη skroutz.gr, που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ συμμετέχει επίσης στην D Marinas Hellas, η οποία διαθέτει τρεις από τις σημαντικότερες μαρίνες στην Ελλάδα (Γουβιές Κέρκυρας, Λευκάδα και Ζέα στον Πειραιά).

Εξετάζονται νέες θεσμικές παρεμβάσεις

Καθώς ακόμη και κατά τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων και ειδικότερα από το 2011 ως σήμερα, αν και ελάχιστες ήταν οι νέες εισαγωγές, οι επιχειρήσεις άντλησαν, μέσω κυρίως αυξήσεων κεφαλαίων, 68 δισ. ευρώ (εκ των οποίων όμως τα 46,7 δισ. ευρώ αφορούν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών της περιόδου 2013-2015), κοινή είναι η εκτίμηση πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας χρειάζεται πλέον να προσελκύσει και νέες εισαγωγές εταιρειών από κλάδους αιχμής της οικονομίας που τώρα βρίσκονται εκτός αγοράς, καθώς και νέα διεθνή και εγχώρια κεφάλαια, ώστε να παίξει τον δικό του ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα στοιχεία δείχνουν εξάλλου πως όσο ανεπτυγμένη είναι μια οικονομία τόσο και πιο ανεπτυγμένη είναι και η κεφαλαιαγορά της. Π.χ. το ελληνικό χρηματιστήριο αντιπροσωπεύει το 34% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι 94% αντίστοιχα του μέσου όρου στην Ευρώπη και 287% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. H αξία των επενδύσεων των νοικοκυριών σε εισηγμένες μετοχές και επενδυτικά κεφάλαια κυμαίνεται σήμερα μόλις στο 20% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι 75% αντίστοιχα του μέσου όρου στην Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από τις όποιες θεσμικές παρεμβάσεις επιλεγούν μεσοπρόθεσμα ώστε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να καταστεί πιο ελκυστική, με μια άτυπη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία εκπροσωπήθηκαν οι βασικοί φορείς της Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ, ΕΧΑΕ, ΕΘΕ, ΕΝΕΙΣΕΤ, ΕΕΤ, ΣΜΕΧΑ, ΣΕΠΕΥ, ΣΕΒ κ.ά.), να έχει καταθέσει ένα κείμενο περισσότερων από 50 προτάσεων, αλλά και τις πληροφορίες να αναφέρουν πως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επεξεργάζεται επίσης μια ανάλογη λίστα, το σημαντικό είναι να υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να εισαχθούν νέες εταιρείες στο ΧΑ. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν επίσης την ανάγκη εισαγωγής επιπλέον «green bonds» και «project specific bonds» στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων, προκειμένου να βελτιωθούν το μέγεθος, το βάθος και η ρευστότητά της, με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, ενώ ομόλογα με βάση τους κανόνες ESG θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένα θεσμικά κεφάλαια.

Επίσης, αν και τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν χιλιάδες μικροεπενδυτές – καταθέτες στις εκδόσεις ομολόγων, αυτό που είναι εμφανές είναι η έλλειψη δευτερογενούς ρευστότητας και για αυτό είναι αναγκαία η ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις