Με τον ΟΠΕΚ στη θέση του «οδηγού» στην πετρελαϊκή αγορά, οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν σύντομα από το sell off της Black Friday, θα ανέλθουν στα 125 δολάρια ανά βαρέλι το 2022, και θα εκτοξευτούν στα 150 δολάρια ανά βαρέλι το 2023.

Αυτό εκτιμούν αναλυτές της JPMorgan, και τονίζουν ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει επιστρέψει σε θέση θετικής μόχλευσης, αναλαμβάνοντας δράση για να διατηρήσει τα αποθέματα χαμηλά και τις αγορές σε ισορροπία.

Οι φόβοι για νέα lockdown και πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον, πυροδότησε μαζικό ξεπούλημα στις αγορές την περασμένη Παρασκευή.

Η αβεβαιότητα γύρω από την παραλλαγή και η πτώση του αργού πετρελαίου που ακολούθησε, φάνηκε να προσφέρει στον ΟΠΕΚ + οικονομική κάλυψη για να καθυστερήσει το πρόγραμμα αύξησης της παραγωγής.

Η απόφαση αυτή φέρεται να είχε ήδη ληφθεί, ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν στρατηγικά αποθέματα, ωστόσο η αντίδραση στις αγορές δίνει μια καλύτερη έξωθεν καλή μαρτυρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Στα όρια του sell off έκλεισε η Wall Street, απώλειες και στην Ευρώπη
Wall Street |

Στα όρια του sell off έκλεισε η Wall Street, απώλειες και στην Ευρώπη

O συνδυασμός ανόδου των τιμών του πετρελαίου, άρα και του ενεργειακού κόστους, με την προοπτική της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, προκάλεσε μια μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων σε πιο ασφαλή assets