Aύξηση μισθών κατά 2,8% για περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζομένους του δημόσιου τομέα σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία, εξασφάλισαν τη Δευτέρα τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή δεν θα πυροδοτήσει μια ανοδική σπείρα μισθών και τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες, που διήρκησαν όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, το συνδικάτο Verdi και οι εργοδότες κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία επίσης προβλέπει έναν εφάπαξ «μπόνους πανδημίας» ύψους 1.300 ευρώ.

Οι μαθητευόμενοι και οι φοιτητές θα λάβουν 650 ευρώ.

«Αυτό είναι ένα αρκετά αξιοσέβαστο αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Verdi, Φρανκ Βέρνεκε προσθέτοντας ότι «φέρνει απτές βελτιώσεις στο εισόδημα για έναν αριθμό εργαζομένων στον τομέα της υγείας».

Η συμφωνία ισχύει για 24 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνδικάτα διεκδικούσαν αύξηση μισθών κατά 5% για 12 μήνες.

Η μισθολογική συμφωνία που αφορά σε 1,1 εκατομμύρια υπαλλήλους είναι πιθανό να επεκταθεί για να συμπεριλάβει κι άλλους 1,2 εκατ. εργαζόμενους στις τοπικές κυβερνήσεις και αρχές στα 16 κρατίδια της Γερμανίας.

Οι εργοδότες ανέφεραν ότι το πακέτο θα τους κοστίσει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία – Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού αυξάνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ

Ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντινγκ, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ένα καλό σημάδι για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ειδικά αυτούς που εργάζονται στον τομέα της υγείας.

«Η αύξηση των μισθών κατά 2,8%, από τον Δεκέμβριο, δεν υπερβαίνει αυτό που είναι οικονομικά εφικτό και οικονομικά εύλογο» σχολίασε προσθέτοντας ότι «η συμφωνία δεν θα ξεκινήσει μια σπείρα στους μισθούς».

«Μακροπρόθεσμα βλέπουμε πληθωρισμό περίπου 2% στη Γερμανία. Η συμφωνία για τους μισθούς ταιριάζει με αυτήν την προοπτική. Δεν είναι πολύ, ούτε πολύ λίγο. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλους τομείς», δήλωσε ο Σμίντινγκ

Ο Σεμπάστιαν Ντάλιεν, ειδικός στους μισθούς στο γερμανικό ινστιτούτο μακροοικονομικής πολιτικής IMK, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερβολικών μισθολογικών διακανονισμών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Εφόσον ο πραγματικός πληθωρισμός υποχωρεί και πάλι αισθητά το 2022, όπως είχε προβλεφθεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χρειάζεται κανείς να ανησυχεί για την πίεση του πληθωριστικού κόστους από την πλευρά των μισθών», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή