Νέες μεγάλες προκλήσεις για την οικονομική ανάπτυξη, τη νομισματική πολιτική, την πορεία των αγορών μετοχών και ομολόγων, την ενέργεια και ειδικά το πετρέλαιο, αλλά κι ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, τις ναυτιλιακές, τις αεροπορικές και όλες τις επιχειρήσεις απειλεί να δημιουργήσει η νέα μετάλλαξη της πανδημίας, η Όμικρον.
Τα στοιχεία που δείχνουν εξάπλωση από άκρη σε άκρη στον κόσμο, από την Ασία έως τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη έως την Αφρική προκαλούν νέα ανησυχία, η οποία φάνηκε ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στις αγορές. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν τώρα κατά πόσον θα υπάρξει νέο πλήγμα και τι θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν οι επενδυτές οι οποίοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις.
Σε αναμονή νέων στοιχείων για τη μετάλλαξη και πόσο επικίνδυνη είναι, σήμερα στο άνοιγμα της αγοράς οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ σημείωναν άνοδο κατά 4% περίπου στα 75,5 δολ. μετά τη βουτιά 12% της Παρασκευής όταν είχαν φτάσει να υποχωρούν στα 72,7 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού WTI διαμορφώνονταν στα 71,3 δολάρια το βαρέλι μετά από ισχυρή πτώση την περασμένη εβδομάδα.
Στο αμερικανικό χρηματιστήριο τα futures στους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq Composite έδειχναν μικρή άνοδο της τάξης του 1% μετά τη βουτιά της Παρασκευής. Σταθεροποιητικά κινήθηκε στο άνοιγμα και η Ευρώπη εν αναμονή των εξελίξεων.
Ανησυχία στην Ευρώπη
Η ανησυχία είναι μεγάλη στην Ευρώπη όπου καταγράφονται κρούσματα της Όμικρον από την Ολλανδία και τη Γερμανία έως τη Βρετανία και την Ιταλία και πλέον είναι θέμα χρόνου να κάνουν την εμφάνισή τους παντού –και στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απαγόρευσε την Κυριακή σε όλους τους ξένους υπηκόους να εισέρχονται στη χώρα και επανέφερε πρόγραμμα παρακολούθησης ανίχνευσης επαφών στο πλαίσιο των προσπαθειών για την πρόληψη της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στα σύνορά του. Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία και η Αυστρία ανέφεραν τα πρώτα τους κρούσματα της παραλλαγής, προσχωρώντας σε μια ομάδα χωρών όπως η Βρετανία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία που έχουν εντοπίσει στέλεχος της μετάλλαξης το οποίο οι αρχές λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο να αρρωστήσουν άτομα με Covid-19 για δεύτερη φορά και θα μπορούσε επίσης να είναι πιο μεταδοτικό από άλλες παραλλαγές.
Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Σε συναγερμό ο πλανήτης – Συνεδριάζουν εκτάκτως οι G7
Εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν τότε μπορεί να κινδυνεύσουν οι προβλέψεις για ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρώπης. Η Κομισιόν μέχρι τώρα θεωρεί ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να επεκτείνεται σημαντικά κατά το υπόλοιπο του έτους, επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάπτυξης 5,0% για το 2021. Αντίστοιχη ανάπτυξη αναμένεται και για τη ζώνη του ευρώ. Επίσης η οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη προβλέπεται να επεκταθεί κατά 4,3% για το 2022. Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων κατά 0,2% από το καλοκαίρι. Επίσης με ένα νέο κύμα πανδημίας μπορεί να αμφισβητηθούν οι προβλέψεις της ΕΕ ότι τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό χαλαρώνουν.
Εάν υπάρξει μεγάλη εξάπλωση και πληγεί η οικονομική δραστηριότητα τότε αναμένεται να υπάρξει μείωση και στις τιμές της ενέργειας και ειδικά του πετρελαίου που χρησιμοποιείται πολύ και για τις μεταφορές. Για το φυσικό αέριο οι κινήσεις μπορεί να είναι μικρότερες και λόγω του χειμώνα καθώς χρησιμοποιείται πολύ για θέρμανση.
Επιτόκια
Πάζλ θα αποτελέσουν τυχόν τέτοιες εξελίξεις και για τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά όσες έχουν δώσει σήμα αύξησης των επιτοκίων μέσα στο 2022, όπως είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όμως θα κληθεί να εξετάσει πάλι στενά την πολιτική της αναλογιζόμενη το «εκρηκτικό» κοκτέιλ πληθωρισμού σε συνάρτηση με τις τιμές της ενέργειας αλλά και την πορεία της ανάπτυξης και της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα μάτια είναι στραμμένα και στα χρηματιστήρια που όλους τους προηγούμενους μήνες είχαν κάνει ράλι προεξοφλώντας ισχυρή ανάκαμψη. Η Όμικρον μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών σε μετοχές αλλά και κρυπτονομίσματα, μετά τις αναταράξεις της Παρασκευής σε Γουολ Στριτ και Ευρώπη.
Σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei αναφέρει ότι οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη της πανδημίας έχουν προκαλέσει φυγή από τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τη νομισματική πολιτική. Μέχρι τώρα, με τις οικονομίες να προσπαθούν να βγουν από την πανδημία οι επενδυτές έριχναν συνέχεια κεφάλαια σε στοιχεία ενεργητικού υψηλότερου κινδύνου, όπως είναι οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα πυροδοτώντας παγκόσμιο ράλι φέτος, αναφέρεται ακόμη.
Latest News
Αυξάνεται η πίεση στην Ευρώπη για αύξηση των αμυντικών δαπανών
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία