Νέες μεγάλες προκλήσεις για την οικονομική ανάπτυξη, τη νομισματική πολιτική, την πορεία των αγορών μετοχών και ομολόγων, την ενέργεια και ειδικά το πετρέλαιο, αλλά κι ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, τις ναυτιλιακές, τις αεροπορικές και όλες τις επιχειρήσεις απειλεί να δημιουργήσει η νέα μετάλλαξη της πανδημίας, η Όμικρον.

Τα στοιχεία που δείχνουν εξάπλωση από άκρη σε άκρη στον κόσμο, από την Ασία έως τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη έως την Αφρική προκαλούν νέα ανησυχία, η οποία φάνηκε ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στις αγορές. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν τώρα κατά πόσον θα υπάρξει νέο πλήγμα και τι θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν οι επενδυτές οι οποίοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις.

Σε αναμονή νέων στοιχείων για τη μετάλλαξη και πόσο επικίνδυνη είναι, σήμερα στο άνοιγμα της αγοράς οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ σημείωναν άνοδο κατά 4% περίπου στα 75,5 δολ. μετά τη βουτιά 12% της Παρασκευής όταν είχαν φτάσει να υποχωρούν στα 72,7 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού WTI διαμορφώνονταν στα 71,3 δολάρια το βαρέλι μετά από ισχυρή πτώση την περασμένη εβδομάδα.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο τα futures στους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq Composite έδειχναν μικρή άνοδο της τάξης του 1% μετά τη βουτιά της Παρασκευής. Σταθεροποιητικά  κινήθηκε στο άνοιγμα και η Ευρώπη εν αναμονή των εξελίξεων.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Η ανησυχία είναι μεγάλη στην Ευρώπη όπου καταγράφονται κρούσματα της Όμικρον από την Ολλανδία και τη Γερμανία έως τη Βρετανία και την Ιταλία και πλέον είναι θέμα χρόνου να κάνουν την εμφάνισή τους παντού –και στην Ελλάδα.  Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απαγόρευσε την Κυριακή σε όλους τους ξένους υπηκόους να εισέρχονται στη χώρα και επανέφερε πρόγραμμα παρακολούθησης ανίχνευσης επαφών στο πλαίσιο των προσπαθειών για την πρόληψη της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στα σύνορά του. Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία και η Αυστρία ανέφεραν τα πρώτα τους κρούσματα της παραλλαγής, προσχωρώντας σε μια ομάδα χωρών όπως η Βρετανία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία που έχουν εντοπίσει στέλεχος της μετάλλαξης το οποίο οι αρχές λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο να αρρωστήσουν άτομα με Covid-19 για δεύτερη φορά και θα μπορούσε επίσης να είναι πιο μεταδοτικό από άλλες παραλλαγές.

Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Σε συναγερμό ο πλανήτης – Συνεδριάζουν εκτάκτως οι G7

Εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν τότε μπορεί να κινδυνεύσουν οι προβλέψεις για ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρώπης. Η Κομισιόν μέχρι τώρα θεωρεί ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να επεκτείνεται σημαντικά κατά το υπόλοιπο του έτους, επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάπτυξης 5,0% για το 2021. Αντίστοιχη ανάπτυξη αναμένεται και για τη ζώνη του ευρώ. Επίσης η οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη προβλέπεται να επεκταθεί κατά 4,3% για το 2022. Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων κατά 0,2% από το καλοκαίρι. Επίσης με ένα νέο κύμα πανδημίας μπορεί να αμφισβητηθούν οι προβλέψεις της ΕΕ ότι τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό χαλαρώνουν.

Εάν υπάρξει μεγάλη εξάπλωση και πληγεί η οικονομική δραστηριότητα τότε αναμένεται να υπάρξει μείωση και στις τιμές της ενέργειας και ειδικά του πετρελαίου που χρησιμοποιείται πολύ και για τις μεταφορές. Για το φυσικό αέριο οι κινήσεις μπορεί να είναι μικρότερες και λόγω του χειμώνα καθώς χρησιμοποιείται πολύ για θέρμανση.

Επιτόκια

Πάζλ θα αποτελέσουν τυχόν τέτοιες εξελίξεις και για τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά όσες έχουν δώσει σήμα αύξησης των επιτοκίων μέσα στο 2022, όπως είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όμως θα κληθεί να εξετάσει πάλι στενά την πολιτική της αναλογιζόμενη το «εκρηκτικό» κοκτέιλ πληθωρισμού σε συνάρτηση με τις τιμές της ενέργειας αλλά και την πορεία της ανάπτυξης και της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα μάτια είναι στραμμένα και στα χρηματιστήρια που όλους τους προηγούμενους μήνες είχαν κάνει ράλι προεξοφλώντας ισχυρή ανάκαμψη. Η Όμικρον μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών σε μετοχές αλλά και κρυπτονομίσματα, μετά τις αναταράξεις της Παρασκευής σε Γουολ Στριτ και Ευρώπη.

Σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei αναφέρει ότι οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη της πανδημίας έχουν προκαλέσει φυγή από τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τη νομισματική πολιτική. Μέχρι τώρα, με τις οικονομίες να προσπαθούν να βγουν από την πανδημία οι επενδυτές έριχναν συνέχεια κεφάλαια σε στοιχεία ενεργητικού υψηλότερου κινδύνου, όπως είναι οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα πυροδοτώντας παγκόσμιο ράλι φέτος, αναφέρεται ακόμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή