Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μίλησε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε σχέση με την κλιματική αλλαγή που παραμένουν σε πρώτο πλάνο παρά τις προκλήσεις από την πανδημία και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης, όπως είπε, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην περιοχή της Κοζάνης, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τοπικούς φορείς, με αντικείμενο την προώθηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εργασίας που διήρκησε πάνω από 4 ώρες, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με γρήγορα βήματα και να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να προσελκύσουμε νέες και δυναμικές επενδύσεις στην περιοχή που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε αυτή να καταστεί περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – Επενδύσεις 7 δισ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους, που θα ξεπεράσουν τα 7 δισ για να υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο.

Η μετάβαση αυτή κατέστη πιο επείγουσα για τη χώρα μας, για μια σειρά από λόγους:

  • Πρώτον, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα δικά μας κοιτάσματα λιγνίτη είναι φτωχότερα και πιο αντιοικονομικά.
  • Δεύτερον, αρκετές παλαιές ρυπογόνες μονάδες της Δ.Ε.Η. έχουν εξαντλήσει τις μέγιστες ώρες λειτουργίας τους και έχουν αποσυρθεί.
  • Τρίτον, η εκτίναξη του κόστους των ρύπων, έχει καταστήσει ακριβή και ασύμφορη την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.
  • Τέταρτον, η έλλειψη ενός σχεδίου μετάβασης των εξαρτημένων περιοχών στη νέα εποχή, είχε σαν συνέπεια την επιδείνωση της ανεργίας στην περιοχή.

Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου

Ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας -για την αναπτυξιακή της πορεία, την αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματός της και την επανατοποθέτησή της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη- αποτελεί η συνεχής διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο. Η στρατηγική αυτή είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τον Νοέμβριο του 2020, και έκτοτε έχουν γίνει πολύ καθοριστικά και συγκεκριμένα βήματα.

Μετά τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον ομόλογό του, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου. Προβλέπει την επέκταση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας στους τομείς της εμπορίας LNG, της εξερεύνησης και παραγωγής φυσικού αερίου και της προοπτικής διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Πέρα από την ενεργειακή τους σημασία, οι σχέσεις αμοιβαίας ειλικρινούς συνεργασίας, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, συμβάλλουν στην ευημερία και την ασφάλεια των λαών της Μεσογείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη