
Σημαντική ανάκαμψη του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας παρατηρείται κατά το εννεάμηνο του 2021, σύμφωνα με τον Συνδέσμο Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ).
Συγκεκριμένα, ο κλάδος καταγράφει πολύ καλά αποτελέσματα και θετική πορεία ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης παραγωγής κατά το εννεάμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 18%. Οι εξαγωγές του συνόλου των μεταποιητικών προϊόντων της κλωστοϋφαντουργίας παρουσιάζουν αύξηση 11,9% έναντι 0,1% του 2020. Θεαματική αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές βαμβακερών νημάτων κατά 35%, ενώ οι εξαγωγές βάμβακος αυξήθηκαν κατά 51,9%. Οι εισαγωγές πρώτων υλών και μεταποιημένων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας αυξήθηκαν κατά 6,7%.
«Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ξεκινάει μία νέα αρχή αναπτυξιακής πορείας και αναγέννησης του σημαντικού αυτού βιομηχανικού κλάδου της χώρας, επ’ ωφελεία και της οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ, Ελευθερίος Κούρταλης, κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 23 Νοεμβρίου 2021. Πρόσθεσε ότι για τη επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει και να εξαλείψει τα σημαντικά αντικίνητρα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, που είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη του κλάδου και τα οποία επισημαίνουμε ως κάτωθι:
Εκτόξευση τιμής ενέργειας
1. Η εκτόξευση της τιμής της ενέργειας που υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος κατά 50-60%, (με τη χώρα μας να αναδεικνύεται ως η ακριβότερη αγορά ηλεκτρική ενέργειας στην ΕΕ), γεγονός που μας κάνει μη ανταγωνιστικούς έναντι των άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του κλάδου.
Πάγιο αίτημα του ΣΕΒΚ, την τελευταία δεκαετία, για έναν κατ’ εξοχήν ενεργοβόρο κλάδο, όπως η κλωστοϋφαντουργία, είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση τάση να εξισωθεί με την τιμή της υψηλής τάσης.
Ο ΣΕΒΚ σημειώνει ότι το προνόμιο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας της υψηλής τάσης απολαμβάνουν μόνο 4-5 βιομηχανίες, ενώ, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας έχει δεκάδες εργοστάσια ανά τη χώρα, που στο σύνολό τους η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, υπερβαίνει κατά πολύ τη κατανάλωση αυτών των εργοστασίων.
Επίσης, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, ο ΣΕΒΚ προτείνει, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, να παγώσουν οι χρεώσεις σε δίκτυα, ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) & ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων) , και να μην πληρωθεί για το 2021 ο ΕΦΚ σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Επί πλέον, ο κλάδος μας έχει εξαιρεθεί, πανευρωπαϊκά, από το μέτρο της αντιστάθμισης του κόστους ρύπων, που σημαίνει ότι από το νέο έτος θα έχουμε και αυτή την επιβάρυνση.
Πιστωτική ασφυξία
2. Η πιστωτική ασφυξία που μαστίζει τον κλάδο και η απουσία ρευστότητας, αποτελούσε ανέκαθεν τη βασική αιτία κάμψης της παραγωγής και τροχοπέδη για την ανάπτυξή του.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΚ, στη σημερινή θετική συγκυρία, η χρηματοδότηση του κλάδου, (που είναι κατά βάση εξαγωγικός), από τις τράπεζες με μειωμένα επιτόκια, θα βοηθούσε στην αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, επειδή λόγω της αύξησης, στο διπλάσιο, της αγοράς πρώτων υλών, απαιτούνται διπλάσια κεφάλαια κίνησης για τις βιομηχανίες. Ο ΣΕΒΚ προτείνει οι τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την αγορά πρώτων υλών, με μερική εγγύηση από το κράτος.
Στη παρούσα συγκυρία της ισχυρής ζήτησης νημάτων και προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας από το εξωτερικό και της ανοδικής πορείας τιμών νημάτων & βάμβακος αλλά και λόγω της τάσης που επικρατεί στην ΕΕ για μείωση της παραγωγικής της εξάρτησης από την Ασία, ο ΣΕΒΚ επισημαίνει:
– Η εγχώρια κλωστοϋφαντουργία μπορεί να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική, αρκεί να αρθούν τα υπάρχοντα παραγωγικά αντικίνητρα
– Πάντα θα υπάρχει ζήτηση στην Ευρώπη για κλωστ/κά προϊόντα από την Ελλάδα (μικρότερο μεταφορικό κόστος, ταχύτητα ανταπόκρισης, υψηλότερη ποιότητα).
– Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανεβάσει σημαντικά το ΑΕΠ της, αν ο κλάδος καταφέρει να επεξεργάζεται, ο ίδιος, το βαμβάκι που παράγεται, (πρωταγωνιστή στη θετική πορεία της αλυσίδας) με πλήρη καθετοποιημένη φάση παραγωγής και όχι να το εξάγει απλά ως πρώτη ύλη.


Latest News

Υπερδιπλάσια EBITDA παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών για την Ελαστρον
Το μικτό κέρδος του Ομιλου Ελαστρον διαμορφώθηκε το 2024 σε 18,1 εκ. ευρώ έναντι 16,1 εκ. το 2023

Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα - Στο 97,994% η συνολική συμμετοχή
Άμεσα θα ασκήσει το squeeze out η Eurobank

INTERLIFE: Υψηλά κέρδη, αύξηση παραγωγής και πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ/μετοχή
Τα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα της INTERLIFE το 2024 έφτασαν τα 100,35 εκατ.€ (+6,96%) έναντι 93,82 εκατ.€ της προηγούμενης Χρήσης

Αυξημένος τζίρος στα 370,4 εκατ. ευρώ το 2024 για τα Πλαστικά Θράκης
Προτεινόμενο συνολικό μέρισμα απο τα Πλαστικά Θράκης 0,23 ευρώ ανα μετοχή

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καθαρά κέρδη 57,4 εκατ. ευρώ το 2024, επιστροφή 174 εκατ. στους μετόχους
Τα Βασικά Οικονομικά Μεγέθη του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη χρήση του 2024

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους