Για «κυβέρνηση – απλό παρατηρητή» και υπουργούς που «στρουθοκαμηλίζουν» μπροστά στο πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων που φέρνει σε απόγνωση τους καταναλωτές, έκανε λόγο ο τομεάρχης ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο για αδράνεια, «τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζουν πτώση τζίρου 30%, καλούνται να αποπληρώσουν οφειλές και υποχρεώσεις 11 δισ. το επόμενο τρίμηνο και δεν ενισχύονται με μέτρα ρευστότητας λόγω και των ασφυκτικών όρων δανειοδότησης από τις τράπεζες, με ορατό τον κίνδυνο επιβίωσής τους το επόμενο διάστημα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε για ποιό λόγο δεν εκταμιεύτηκε η 1η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,718 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, όπως η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη τη γρήγορη απορρόφηση των πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ρώτησε ευθέως αν η συγκεκριμένη αναβολή οφείλεται στην καθυστέρηση υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την εκταμίευση των δόσεων ή στην όχι και τόσο καλή δημοσιονομική εικόνα της χώρας, σημειώνοντας ότι αναβλήθηκαν και οι προγραμματισμένες σχετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις «Στρατηγικές Επενδύσεις» ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε για απουσία κανόνων, συνεκτικού πλαισίου και σταθερής στρατηγικής, αφού επιβεβαιώνονται:

  • Η απορρύθμιση του χωρικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με την χωρίς όρους υλοποίηση «στρατηγικών» επενδύσεων σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000
  • Η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας, που ξεκάθαρα αντίκειται στις αρχές της αειφορίας
  • Η παρέκκλιση από πολεοδομικές ρυθμίσεις, που αναιρούν το χωρικό σχεδιασμό σε όλες τις κλίμακες
  • Η έλλειψη δημοσιότητας και διαφάνειας των επενδυτικών σχεδίων
  • Η απουσία πρόβλεψης για τη διευκόλυνση χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Η απουσία κινήτρων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου (Εύβοια, Ηλεία κ.α.)

Παράλληλα, ο Μιχάλης Κατρίνης υπενθύμισε πως το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, παραδοσιακά στηρίζει τις κάθε είδους επενδυτικές πρωτοβουλίες, εφόσον αυτές σέβονται το περιβάλλον και εφόσον βασίζονται σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο κινήτρων, τόσο για τους ξένους, όσο και για τους εγχώριους επενδυτές, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη συνεχή υποστήριξη του κόμματος για την επένδυση στο Ελληνικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα