Πακέτο δανείων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ ενεργοποιεί για την επόμενη διετία η Eurobank, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα. Μέσω των νέων χρηματοδοτικών δράσεων αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 νέα δωμάτια και να αναβαθμιστούν επιπλέον 5.000.

Ο λόγος γίνεται για το νέο πρόγραμμα της τράπεζας «Στήριξη στην Πράξη επένδυση στο μέλλον», μέσω του οποίου θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία:

  • 275 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων και την επέκταση υφιστάμενων μονάδων
  • 225 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την ανακαίνιση μονάδων
  • 250 εκατ. ευρώ για εξαγορές, καθώς η ζήτηση για επενδύσεις στην Ελλάδα, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Το 30% των επενδύσεων αναμένεται να υλοποιηθεί στα Δωδεκάνησα και το 20% στην Αττική. Ακολουθούν η Κρήτη και με 10% και Κυκλάδες, Χαλκιδική, Ιόνιο, με ποσοστά 7% – 9%.

Άλμα στις προκρατήσεις

Τις θετικές προοπτικές για την πορεία του τουριστικού κλάδου υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης τύπου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κώστας Βασιλείου.

Όπως είπε οι προβλέψεις για το 2022 κάνουν λόγο για σημαντική άνοδο του αριθμού των επισκεπτών, αλλά και των τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, στους 140 πελάτες της Eurobank στον Τουρισμό, κατά βάση μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με συνολική διαθεσιμότητα 36.000 κλινών, οι προκρατήσεις δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα έχει ήδη προπωληθεί το 40% των δωματίων και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες από τις αντίστοιχες το Νοέμβριο του 2019.

Ο αναπληρωτής CEO της Eurobank υποστήριξε ότι αν ο ρυθμός των κρατήσεων παραμείνει ίδιος το επόμενο διάστημα, η πληρότητα από τις προκρατήσεις έως και τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου αναμένεται ότι θα φτάσει στο 70%.

Οι δράσεις της τράπεζας

Αναλυτικότερα, οι πέντε άξονες δράσης που έχει σχεδιάσει η Eurobank, είναι οι εξής:

1. Θα προχωρήσει σε νέες χρηματοδοτήσεις 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ προορίζονται για επενδύσεις ανέγερσης νέων ξενοδοχείων και για ανακαινίσεις / επεκτάσεις δωματίων στις κατηγορίες των 5* και των 4*.

2. Παρέχει 2 νέα προγράμματα, με προνομιακούς όρους τιμολόγησης, που προάγουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον ξενοδοχειακό κλάδο με κριτήρια ESG.

3. Στηρίζει τους πελάτες της για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), μέσω παροχής εξειδικευμένης ενημέρωσης για το πρόγραμμα και άμεση αξιολόγηση της βιωσιμότητας του επενδυτικού τους σχεδίου με σκοπό τη χρηματοδότησή τους. Η τράπεζα αναμένει ότι, τουλάχιστον, το 50% των χρηματοδοτήσεων που αφορούν ανακαινίσεις, επεκτάσεις ή νέες κατασκευές, θα παρασχεθούν μέσω του RRF.

4. Ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαθέτει το Business Banking Τουρισμός, ένα πρόγραμμα προνομίων σε τραπεζικές υπηρεσίες και άλλες που παρέχονται από τρίτες εταιρείες.

Το Πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο σύνολο των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές και υλοποιείται για 12η χρονιά. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Business Banking Τουρισμός και για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, στην αξιοποίηση των κονδυλίων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ, RRF), προσφέρονται οι εξής δυνατότητες:

Αναζήτηση της κατάλληλης δράσης, υποστήριξη του φακέλου μέσω Δικτύου εξωτερικών Συμβούλων με προνομιακούς όρους για τους πελάτες της Τράπεζας, καθώς και χρηματοδοτικές λύσεις για την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Πρόσβαση σε επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες επιλέξιμες για τις Δράσεις, με προνομιακούς όρους, μέσω του πρώτου ηλεκτρονικού Marketplace για επιχειρήσεις στην Ελλάδα

5. Διαμορφώνει λύσεις Factoring για την άμεση στήριξη προμηθευτών ξενοδοχείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις