Τον «πατέρα» της ασαφούς λογικής και των ασαφών συνόλων, Λότφι Ζαντέχ τιμά σήμερα Τρίτη το Doodle της Google.

Στις 30 Νοεμβρίου του 1964, ο Λότφι Ζαντέχ παρουσίασε μια ρηξικέλευθη εργασία για τα «ασαφή σύνολα» (Fuzzy Sets), συστήνοντας στον επιστημονικό κόσμο την πρωτοποριακή θεωρία της «ασαφούς λογικής» (fuzzy logic).

Ήταν μαθηματικός, επιστήμονας υπολογιστών, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης και ομότιμος καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ

Η θεωρία του αυτή ανοίγει το δρόμο σε μία εναλλακτική λύση στις άκαμπτες παραμέτρους της παραδοσιακής λογικής και επιτρέπει πιο διφορούμενα ή «ασαφή» όρια, τα οποία προσομοιάζουν τον κλασικό τρόπο με τον οποίοι οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο.

Ο Ζαντέχ έγινε γνωστός για την πρόταση ασαφών μαθηματικών , που αποτελούνταν από αυτές τις ασαφείς έννοιες: ασαφή σύνολα, ασαφής λογική, ασαφείς αλγόριθμοι, ασαφής σημασιολογία, ασαφείς γλώσσες, ασαφής έλεγχος, ασαφή συστήματα, ασαφείς πιθανότητες, ασαφή συμβάντα, και ασαφείς πληροφορίες.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ευρασιατικής Ακαδημίας .

Γεννήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στις 4 Φεβρουαρίου του 1921. Ο πατέρας του ήταν δημοσιογράφος, με καταγωγή από το Ιράν, η μητέρα του παιδίατρος με ρωσική -εβραϊκή καταγωγή

Το 1931, όταν ο Ζαντέχ ήταν δέκα ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην Τεχεράνη στο Ιράν, την πατρίδα του πατέρα του. Ο Ζαντέχ γράφτηκε στο κολλέγιο Alborz, το οποίο ήταν ένα πρεσβυτεριανό ιεραποστολικό σχολείο , όπου εκπαιδεύτηκε για τα επόμενα οκτώ χρόνια, και όπου γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο, Fay. Έλεγε μάλιστα ότι «επηρεάστηκε βαθιά» από τους «εξαιρετικά αξιοπρεπείς, εκλεκτούς, έντιμους και εξυπηρετικούς» ιεραποστόλους από τις Ηνωμένες Πολιτείες που διοικούσαν το κολέγιο.

Το 1942, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης με πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού , ένας από τους τρεις μόνο φοιτητές σε αυτόν τον τομέα που αποφοίτησαν εκείνη τη χρονιά, λόγω της αναταραχής που δημιούργησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος , όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Ιράν.

Το 1943, ο Zadeh αποφάσισε να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και ταξίδεψε στη Φιλαδέλφεια μέσω του Κάιρου μετά από μήνες καθυστέρησης αναμονής για τα κατάλληλα έγγραφα ή για την εμφάνιση του κατάλληλου πλοίου. Έφτασε στα μέσα του 1944 και μπήκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ως μεταπτυχιακός φοιτητής αργότερα εκείνο το έτος.

Έλαβε πτυχίο MS στον ηλεκτρολόγο μηχανικό από το MIT το 1946 και στη συνέχεια έκανε αίτηση στο Πανεπιστήμιο Columbia , καθώς οι γονείς του είχαν εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη . Η Κολούμπια τον δέχθηκε ως διδακτορικό φοιτητή και του πρόσφερε επίσης μια θέση εκπαιδευτή. Έλαβε το διδακτορικό του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από την Κολούμπια το 1949 και έγινε επίκουρος καθηγητής τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή