Οι ταξιδιώτες με αεροπορικές εταιρείες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερες προϋποθέσεις ελέγχου για την COVID-19, σε μια προσπάθεια της χώρας να επιβραδύνει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Την ίδια στιγμή, και άλλες χώρες ενισχύουν τους συνοριακούς ελέγχους, καθώς όλοι προετοιμάζονται «για το χειρότερο».

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι 24 χώρες μπορεί να έχουν αναφέρει κρούσματα της παραλλαγής μέχρι στιγμής, με το ενθαρρυντικό στοιχείο να είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα είχαν ήπια συμπτώματα, και κανένα δεν χαρακτηρίστηκε σοβαρό. Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είχαν συνέπειες, πρόσθεσε, αλλά θα υπήρχαν περισσότερες μεταλλάξεις χωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της.

Η αποτροπή της εξάπλωσης της παραλλαγής όμικρον, καθώς οι επιστήμονες διαπιστώνουν πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί και αν μπορεί να «ξεγλιστρήσει» από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, είναι ένας «αγώνας αγώνα ενάντια στον χρόνο», δήλωσε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Προετοιμαστείτε για το χειρότερο, ελπίζετε για το καλύτερο», επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πλήρης εμβολιασμός και η αναμνηστική δόση εμβολιασμού παρέχουν την ισχυρότερη δυνατή προστασία, ενώ άνοιξε τον δρόμο στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις χώρες της ΕΕ.

Η Γκάνα, η Νιγηρία, η Νορβηγία, η Σαουδική Αραβία και η Νότια Κορέα ήταν από τις τελευταίες χώρες που ανέφεραν κρούσματα της νέας παραλλαγής. Η Βρετανία ανέφερε 22 κρούσματα μέχρι στιγμής, αριθμός που εκτιμάται ότι σίγουρα θα αυξηθεί.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο άτομα επισκέφτηκαν πολλά μέρη στο Σίδνεϊ, ενώ πιθανότατα ήταν μολυσμένα και η Δανία έκανε λόγο για ένα μολυσμένο άτομο που είχε λάβει μέρος σε μια μεγάλη συναυλία.

Η Ιαπωνία, η οποία είχε ήδη αποκλείσει όλους τους νεοεισερχόμενους ξένους, ανέφερε το δεύτερο κρούσμα της νέας παραλλαγής και είπε ότι θα επεκτείνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Τέτοια μέτρα επιλέγονται όλο και περισσότερο καθώς τα κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον εξαπλώνονται.

Το Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε την Ιαπωνία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς του, ενώ το Ουζμπεκιστάν δήλωσε ότι θα αναστείλει τις αεροπορικές πτήσεις με το Χονγκ Κονγκ καθώς και τη Νότια Αφρική. Η Μαλαισία απαγόρευσε προσωρινά τους ταξιδιώτες από οκτώ αφρικανικές χώρες και ανακοίνωσε επίσης ότι η Βρετανία και η Ολλανδία θα μπορούσαν να ενταχθούν στη λίστα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκαθάρισε ότι «οι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θα αποτρέψουν τη διεθνή εξάπλωση και επιβαρύνουν βαριά τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης», ενώ συμβουλεύει όσους δεν είναι καλά, κινδυνεύουν ή είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί, να αναβάλουν τυχόν ταξίδια τους.

Κλίμα αναμονής για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Οι παγκόσμιες μετοχές έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα την Τρίτη μετά τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Moderna ο οποίος έθεσε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 κατά της Όμικρον.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι πρόσφεραν έκτοτε διαβεβαιώσεις και εκτίμησαν ότι είναι πολύ πιθανό τα εμβόλια να εμποδίσουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ είπε ότι οι εργαστηριακές αναλύσεις θα πρέπει να υποδείξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες εάν το αίμα των εμβολιασμένων ατόμων έχει επαρκή αντισώματα για να εξουδετερώσει τη νέα παραλλαγή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech δήλωσε ότι το εμβόλιο που παράγει σε συνεργασία με την Pfizer είναι πιθανό να προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της σοβαρής ασθένειας από την Όμικρον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προώθησε την έναρξη της κυκλοφορίας του εμβολίου για παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών από μία εβδομάδα έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επεκτείνει αμφότερες τα προγράμματα ενισχυτικών δόσεων εμβολιασμού ως απάντηση στη νέα παραλλαγή, η οποία έφερε στο προσκήνιο τη διαφορά μεταξύ των μαζικών εμβολιασμών στα ανεπτυγμένα δυτικά κράτη και τον πολύ περιορισμένο έως ανύπαρκτο εμβολιασμό στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Περίπου 56 χώρες φέρεται να εφαρμόζουν ταξιδιωτικά μέτρα για να προφυλαχθούν από την Όμικρον από τις 28 Νοεμβρίου, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι πολλά κράτη μέλη «εισάγουν ωμά, γενικά μέτρα», τα οποία «μόνο θα επιδεινώσουν τις ανισότητες».

Παγκόσμια εξάπλωση

Η Νότια Αφρική ανέφερε για πρώτη φορά την παραλλαγή Όμικρον πριν από μια εβδομάδα, αλλά δεδομένα από αλλού δείχνουν ήδη ότι η νέα παραλλαγή κυκλοφορούσε πριν από τότε, αν και η Νιγηρία η οποία είχε αναφέρει ένα κρούσμα από τον Οκτώβριο ως Όμικρον, τελικά αποδείχτηκε πως ήταν κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα.

Στη Γερμανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο μεγάλο κύμα νέων μολύνσεων και θανάτων από την COVID-19, αξιωματούχοι είπαν ότι τέσσερα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν βγει θετικά στο Όμικρον στο νότο, αλλά είχαν μέτρια συμπτώματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από όλους τους αεροπορικούς ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ COVID-19 που πραγματοποιήθηκε εντός μίας ημέρας από την αναχώρησή τους, ανακοίνωσε την Τρίτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το CDC απαριθμεί περίπου 80 ξένους προορισμούς που έχουν το “Επίπεδο έσσερα”, το υψηλότερο επίπεδο μετάδοσης της COVID-19 και αποθαρρύνει τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν σε αυτούς τους προορισμούς.

Στην Ασία, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την απαγόρευση εισόδου σε ξένους ταξιδιώτες με καθεστώς κατοίκου από 10 αφρικανικές χώρες.

Οι αεροπορικές ετοιμάζονται για μεγαλύτερη αστάθεια

Οι ιαπωνικές αεροπορικές εταιρείες ANA και JAL ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν νέες κρατήσεις για διεθνείς πτήσεις προς τη χώρα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Αισθάνομαι λίγο σαν να επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν πριν από ένα χρόνο και αυτό δεν είναι μια καλή προοπτική για τον κλάδο και όχι μόνο», δήλωσε η Deidre Fulton, συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων MIDAS Aviation, σε διαδικτυακό σεμινάριο του κλάδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης