Εκρηξη στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης καταγράφουν εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως τον Οκτώβριο σε σχέση με τον περσινό μήνα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 185%, ενώ και για τον Νοέμβριο τα ποσοστά κινούνται ανοδικά 15% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020.

Κι ενώ οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την περσινή χειμερινή σεζόν (45%), δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές έσπευσαν να προμηθευτούν ποσότητες πετρελαίου για τη θέρμανσή τους.

Έσπευσαν να παραγγείλουν, γιατί…

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των πετρελαιοειδών οι αυξημένες παραγγελίες οφείλονται στο ότι οι καταναλωτές έσπευσαν να παραγγείλουν ανησυχώντας για περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Επιπλέον, η διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης έστρεψαν χιλιάδες νοικοκυριά στο πετρέλαιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την επιδότηση μπορούν να την λάβουν πάνω από 1 εκατομμύριο καταναλωτές. Μέχρι πέρυσι οι δικαιούχοι υπολογίζονταν σε περίπου 700.000.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το ότι οι αιτήσεις στην πλατφόρμα «MyΘέρμανση» άγγιξαν τις 600.000.

Επίσης, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις ανθρώπων της αγοράς, καταναλωτές που μέχρι πρότινος θερμαίνονταν με κλιματιστικά και άλλα ηλεκτρικά σώματα, εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, στράφηκαν στο πετρέλαιο.

Θεωρούν με βάση τα ισχύοντα δεδομένα λιγότερο δαπανηρή τη θέρμανση με το συγκεκριμένο καύσιμο. Ετσι, έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές των σπιτιών τους.

Οπως επίσης περιγράφουν επιχειρηματίες του κλάδου των καυσίμων, οι παραγγελίες χτύπησαν κόκκινο τις τελευταίες μέρες με αφορμή και τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» για το επίδομα θέρμανσης.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι παλιοί δικαιούχοι εφόσον υποβάλλουν αίτηση θα πληρωθούν το ποσό που εισέπραξαν πέρυσι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Πληρωμή σε τρεις δόσεις

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • Εως την 30ή Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021.
  • Εως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.
  • Εως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.

Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι πληρούν εισοδηματικά κριτήρια καθώς και κριτήρια ακίνητης περιουσίας. Το εύρος του κυμαίνεται από τα 100 έως τα 750 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Σχετικά με την ακίνητη περιουσία η συνολική αξία της, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2021, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία