Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τον φριχτό θάνατο της 8χρονης Όλγας στις εγκαταστάσεις εργοστασίου της Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος στο Κερατσίνι.

Το κοριτσάκι πέθανε αβοήθητο ενώ είχε σφηνώσει στην πόρτα του εργοστασίου. Στα σοκαριστικά βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα φαίνονται οι στιγμές που το άτυχο παιδάκι εγκλωβίζεται δύο φορές στη μεγάλη μεταλλική πόρτα, ενώ υπάρχουν υπάλληλοι που περνούν από το σημείο χωρίς να κάνουν κάτι. Μάλιστα ένας από αυτούς πλησίασε και με το πόδι του σκουντούσε το άψυχο κορμάκι της Όλγας…

Ένα παιδάκι χαροπάλευε παραπάνω από μια ώρα στην πόρτα ενός εργοστασίου εν λειτουργία και η διοίκηση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση για το τραγικό δυστύχημα στις εγκαταστάσεις της.

Κοινωνική υπευθυνότητα

Παρ’ όλα αυτά, όπως διαβάζουμε στην Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ελέγχου για την χρήση 01/01/2020 – 31/12/2020 της εισηγμένης εταιρείας, η Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος ακολουθεί μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης,  εκ των βασικών πυλώνων της οποίας είναι και η κοινωνική υπευθυνότητα.

Η εταιρεία δηλώνει ότι:

• εφαρμόζει  πολιτική  ίσων  ευκαιριών  στην  απασχόληση.  Καμία  διάκριση  δεν γίνεται βάσει φύλου, ηλικίας, θρησκείας, κοινωνικής τάξης, κοινωνικού υπόβαθρου, αναπηρίας, εθνικής καταγωγής, εθνικότητας, πολιτικών  πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

• προσφέρει ευκαιρίες  για  εξέλιξη  μέσω  συνεχούς  εκπαίδευσης  και  συστηματικής αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού της.

• αναπτύσσει και διατηρεί σχέσεις εμπιστοσύνης με πελάτες και προμηθευτές.

• προσανατολίζεται στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο προκαλεί σκεπτικισμό πως μια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημες ανακοινώσεις. Ενδεχομένως να έχουν ξεκινήσει εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου, ωστόσο δεδομένου του αντίκτυπου που είχε το τραγικό συμβάν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η εταιρεία «οφείλει» να δημοσιοποιήσει τα όποια πορίσματα των ελέγχων της.

Αναμφίβολα τον πρώτο λόγο έχει η δικαιοσύνη, που οφείλει να ξεδιαλύνει το τι συνέβη και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιον, ή όποιους, πρέπει.

Δικαστικές εκκρεμότητες

Η δικαιοσύνη θα πρέπει να βρει την άκρη και στην περίπτωση της εμπορικής διαφοράς μεταξύ της Elbisco και της Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος.

Η Elbisco της οικογένειας Φιλίππου, στην οποία ανήκει η μάρκα Αλλατίνη, μετά το σάλο που ξέσπασε από τον θάνατο της 8χρονης Όλγας τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της: «Οι επιχειρήσεις (εταιρίες του Ομίλου Σαραντόπουλου) στις εγκαταστάσεις των οποίων, στο Κερατσίνι Πειραιώς, συνέβη το φρικτό γεγονός, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την εταιρία ELBISCO AE και τη μάρκα ΑΛΛΑΤΙΝΗ  (μετοχική, επιχειρηματική, εμπορική, συνεργασίας ή άλλη)».

Από αυτή την ανακοίνωση γίνεται επίσης γνωστό πως η Elbisco βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με την Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος από το 2015, καθώς, όπως τονίζεται, η αλευροβιομηχανία «χρησιμοποιεί σε προϊόντα παραγωγής της (χονδρικής εμπορίας και προοριζόμενα για επαγγελματική χρήση) το σήμα ΑΛΛΑΤΙΝΗ, εναντίον της θέλησης της εταιρίας μας».

Τι συμβαίνει με το σήμα Αλλατίνη;

Την τελευταία ημέρα του 1987 η Αλλατίνη Α.Ε. δημιουργεί δύο εταιρείες: την Ελληνική Εταιρία Μπισκότων ΑΒΕΕ και την Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε.

Ο τότε όμιλος Filippou Investments του Κυριάκου Φιλίππου αγοράζει την Ελληνική Εταιρία Μπισκότων ΑΒΕΕ και μαζί της το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος «Αλλατίνη».

Συγκεκριμένα, στην Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων μεταβιβάζεται το δικαίωμα χρήσης του σήματος αποκλειστικά για ορισμένα είδη, όπως τα είδη μπισκοτοποιίας, το αλεύρι για οικιακή χρήση μέχρι 2 κιλά, καθώς και κάθε είδος τροφίμου, το οποίο παρασκευάζεται σε μικρή βιομηχανική συσκευασία τελικού καταναλωτή.

Η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε. μαζί με τη μητρική της Αλλατίνη Α.Ε. μεταβιβάζονται πλειοψηφικά στον όμιλο Δαυίδ – Λεβέντη της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιαλώσεως, ο οποίος διαχειριζόταν ένα πολυσχιδές σχήμα διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Το 2002 η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε. αποκτά το 24,6% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας Υιοί Χ. Κατσέλη ΑΒΕΕ, αυξάνοντας βαθμιαία το ποσοστό της στο 27,82%. Πέντε χρόνια αργότερα μέσω Υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε. έφτασε να κατέχει το 88,51% της Κατσέλης.

Στη συνέχεια, η οικογένεια Κατσέλη αποχώρησε από την εταιρεία, η εισηγμένη συγχωνεύθηκε με την Αλλατίνη και το ενοποιημένο σχήμα μετονομάστηκε σε Nutriart.

Μέσα στα επόμενα (λίγα) χρόνια ο κάποτε κερδοφόρος όμιλος βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας ώσπου έβαλε λουκέτο το 2013.

Έκτοτε άρχισαν οι εκποιήσεις της περιουσίας της Κατσέλης (σημάτων, κινητών και ακινήτων) από τη σύνδικο πτώχευσης.

Κάπως έτσι η Καραμολέγκος μέσω πλειστηριασμού απόκτησε το brand Κατσέλης το 2015, ενώ πριν λίγους μήνες εφέτος (καθότι οι εκποιήσεις συνεχίζονταν καθ’ όλο αυτό το διάστημα) ένας άλλος πλειστηριασμός είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει στην Αρτοποιία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης το εργοστάσιο της Κατσέλης στις Αχαρνές Αττικής.

Ξαναγυρνώντας στο 2015, την 30η Ιουνίου η Τακτική Γενική Συνέλευση της «Μύλοι Πειραιώς Α.Β.Ε.Ε.», θυγατρικής εταιρείας της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, αποφάσισε την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας σε «Μύλοι Αλλατίνη Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία» με διακριτικό τίτλο «Μύλοι Αλλατίνη Α.Ε.».

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2015, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Κυλινδρόμυλοι K. Σαραντόπουλος, η αγορά του σήματος, των μηχανημάτων και της τεχνογνωσίας των προϊόντων Αλλατίνη από την αλευροβιομηχανία με βασικό μέτοχο τον Κωνσταντίνο Σαραντόπουλο, «που με τη μοναδικότητα τους προσθέτουν αξία στην επιχείρηση και σε ολόκληρο τον κλάδο».

Ωστόσο, στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης των ετών 2019 και 2020, καθώς και στην εξαμηνιαία του 2021 επισημαίνεται ότι κατά του κύρους του πλειστηριασμού μέσω του οποίου αποκτήθηκαν τα σήματα από τη θυγατρική εταιρεία ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών ασκήθηκαν ένδικα μέσα από τρίτους.

Ενώ συμπληρώνεται πως «η Διοίκηση και οι Νομικοί Σύμβουλοι του Ομίλου εκτιμούν ότι η τελική έκβαση της υπόθεσης θα είναι ευνοϊκή για τον Όμιλο και δεν θα υπάρξει επίπτωση στην οικονομική κατάσταση, την χρηματοοικονομική θέση και τα αποτελέσματα του Ομίλου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ASBIS: Συνεργασία με την Pure Storage για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Pure Storage-ASBIS για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά

Η συνεργασία με την Pure Storage δίνει τη δυνατότητα στην ASBIS να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη στους πελάτες για την επίλυση ακόμα και των πιο υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων