Ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί είναι οι μισθοί που προσφέρουν οι ελληνικές startups, προσελκύοντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους από την εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα μελέτης της Marathon Venture Capital με τίτλο «Η Βιομηχανία των Ελληνικών Startups: Μισθοί και Παροχές, 2021» :

  • Οι startups καθίστανται ελκυστικός προορισμός για ταλαντούχους εργαζόμενους, προσφέροντας ανταγωνιστικό πακέτο παροχών σε θέσεις τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.
  • 40% των συμμετεχόντων στην μελέτη λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή. Η παροχή εταιρικών μεριδίων δύναται να συνεισφέρει περαιτέρω στην προσέλκυση ταλέντου, επίσης λαμβάνοντας υπόψην την προνομιακή φορολογική μεταχείριση των πιθανών σχετικών εισοδημάτων.
  • Παρατηρείται πρόοδος αναφορικά με την γυναικεία απασχόληση σε αριθμό τεχνολογικών ρόλων, ωστόσο απαιτείται σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδος σε αριθμό άλλων, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας.

Στο  διάγραμμα συνοψίζονται τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με το παρατηρούμενο εύρος μισθολογικών αποδοχών ανά λειτουργία σε θέσεις τεχνολογίας ελληνικών startups.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 27 startups που απασχολούν 1.915 άτομα στη χώρα, οι καλύτερα αμειβόμενοι ρόλοι είναι αυτοί του leadership product (με τις μεικτές ετήσιες απολαβές να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 81.000 ευρώ), του leadership data scientist (78.000 ευρώ), leadership engineering (72.000 ευρώ) και leadership dev ops/infrastructure (68.000 ευρώ).

Διαβάστε επίσης: Επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ σε ελληνικές startups

Σύμφωνα με τη μελέτη 4 στους 10 εργαζομένους σε θέσεις τεχνολογίας ελληνικών startups λαμβάνουν ως παροχή και εταιρικά μερίδια. Ο λόγος για τα λεγόμενα stock options, μιας πρακτική αμοιβών ιδιαίτερα διαδεδομένη στις ΗΠΑ.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των στελεχών με ρόλους ηγεσίας λαμβάνουν δικαιώματα μετοχών, ενώ το ίδιο ισχύει για περίπου 1 στις 3 από τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, λόγω της χαμηλής φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από κεφάλαιο (15%) στην Ελλάδα, η παροχή εταιρικών μεριδίων αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη προσέλκυση εργαζομένων.

Η πιο δημοφιλής παροχή που προσφέρεται από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη μελέτη είναι η ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Άλλες δημοφιλείς παροχές περιλαμβάνουν εκπαίδευση των εργαζομένων, συμμετοχή σε σεμινάρια, οικιακός εξοπλισμός γραφείου, επιπλέον ημέρες άδειας και ασθένειας. Επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός startups προσφέρει παροχές όπως ψυχική υποστήριξη και επιπλέον ημέρες άδειας μητρότητας και πατρότητας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 27 ελληνικές startups διαφορετικού μεγέθους και ωριμότητας εξετάζοντας τα δεδομένα μισθών και παροχών 1.915 εργαζομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups
διαΝΕΟσις – Οι Νεοφυείς Επιχειρήσεις Στην Ελλάδα
Startups |

Έρευνα: Ο «χάρτης» των startups στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία [Πίνακες]

Η νέα έρευνα επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις ελληνικές startup επιχειρήσεις καθώς και το σύστημα που τις υποστηρίζει - Μεταξύ των ιδρυτών startups που απάντησαν στην έρευνα , η μεγάλη πλειοψηφία -8 στους 10- είναι άνδρες, μια ανισότητα που παρατηρείται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Θεσσαλονίκη – Στη λίστα «Forbes 30 Under 30 Greece» δύο startuppers
Startups |

Δύο Έλληνες startuppers στη λίστα του Forbes - H ιδέα που τους έκανε να ξεχωρίσουν

Ο λόγος για δύο startuppers από τη Μακεδονία, τον Νίκο Χατζηβασιλειάδη και τον Σταύρο Αντωνιάδη, που μαζί με την ομάδα τους, μέλη της οποίας είναι και οι Λάζαρος Πεντερίδης και Στάθης Μήτσκας, ίδρυσαν τις νεοφυείς εταιρείες Come Together και Backtogether και πλέον στοχεύουν στην εδραίωσή τους, σε διεθνές επίπεδο

Startup – Με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν 70 επιχειρήσεις φέτος
Startups |

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των startup στην Ελλάδα το 2020/2021

Στόχος είναι στα επόμενα 5 χρόνια τα νούμερα του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων να έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης