Η διατήρηση ή όχι των τριετιών στον κατώτατο μισθό – για όσους τις δικαιούνται – κρίνεται από την τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (Συμβουλίου της Επικρατείας), η οποία εκκρεμεί 2,5 χρόνια.

Τα επιδόματα των τριετιών, δικαιούνται – σύμφωνα με παλιότερο μνημονιακό νόμο – μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία στις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Οι μισθωτοί αυτοί, θα λάβουν την 1η Ιανουαρίου το νέο κατώτατο μισθό (αυξημένο κατά 2%), ενώ μαζί με το βασικό ποσό θα αυξηθούν και τα επιδόματα προϋπηρεσίας για όσους τα δικαιούνται.

Αντιθέτως όσοι προσλήφθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά δεν δικαιούνται την προσαύξηση των τριετιών.

Τα επιδόματα προυπηρεσίας (τριετίες), κρίνονται στο ΣτΕ μετά από την προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων συνδέσμων βιομηχανιών της Ελλάδας. Η προσφυγή στρέφεται κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας, κυρίας Έφης Αχτσιόγλου, με την οποία – στις 18 Φεβρουαρίου 2019 – δίνονταν οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμό των «παγωμένων» τριετιών, κατά την διαδικασία εφαρμογής του – τότε – νέου κατώτατου μισθού (των 650 ευρώ).

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων ζητούν να εφαρμοστεί ο κατώτατος μισθός «γυμνός για όλους». Δηλαδή χωρίς τις 3ετίες, ούτε για όσους είχαν τις προϋποθέσεις το 2012. Υποστηρίζουν πως οι προσαυξήσεις καταργήθηκαν, από την στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος Βούτση, με το οποίο προσδιορίζεται ο νέος τρόπος καθορισμού των αυξήσεων του κατώτατου μισθού. Κι αυτό γιατί με τον νόμο Βρούτση – σύμφωνα με την ερμηνεία του ΣΕΒ – ως κατώτατος μισθός νοείται «μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».

Τι κρίνεται

Έτσι το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί, αν θα συνεχίζουν να υφίστανται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες, ή αν έχουν καταργηθεί.

Εάν η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι υφιστάμενοι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, ενώ και οι νέοι μισθοί – από την 1η Ιανουαρίου 2022 – θα έχουν προσαυξήσεις προϋπηρεσίας (τριετίες).

Αν όμως η απόφαση είναι αρνητική για τους εργαζόμενους – δηλαδή γίνει δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων – τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Δεδομένου ότι ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται φθάνει έως και τις 198,9 ευρώ το μήνα.

Προβληματισμός επικρατεί σε αυτή την περίπτωση, κατά πόσο το δικαστήριο, θα επιτρέψει την αναδρομικότητα σε μια ενδεχόμενη αρνητική απόφασή του. Δηλαδή κατά πόσο θα ζητηθεί – αναδρομικά – η επιστροφή των επιδομάτων (τριετιών) που έχουν ήδη λάβει οι εργαζόμενοι, από τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά.

ΠΙΝΑΚΑΣ: Κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο από 1-1-2022

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά