Αυξημένες κατά 2,8% είναι οι εξαγωγές των μανταρινιών, με την ζήτηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη τόσο από την μειωμένη παραγωγή όσο και εν όψει τροφοδότησης της αγοράς για τα Χριστούγεννα. Την ίδια στιγμή, οι τιμές εξακολουθούν να είναι διαμορφωμένες σε υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα. Αναμένεται όμως να εξαντληθεί πρόωρα η συγκομιδή των κλημεντινών.

Για τα πορτοκάλια, η κατανάλωση στην Δυτική Ευρώπη έχει αποκατασταθεί. Όμως λόγω των αυξημένων πωλήσεων Ισπανικών προϊόντων οι τιμές των πορτοκαλιών είναι χαμηλές.

«Δυστυχώς και φέτος στις παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών (κατευθείαν από τον αγρό) από «βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ  χωρίς κανένα έλεγχο και την τρέχουσα εμπορική περίοδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτόπιση από τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες με συνέπεια την δυσφήμιση των ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών στους καταναλωτές αυτών των χωρών», σχολιάζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit.

Χαμηλοί ρυθμοί για τα μήλα

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές μήλων, οι οποίες από 1/9-3/12/21 ανέρχονται σε 23.501 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS. Στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 18.085 τόνους εκ των οποίων 14.754 προέρχονται από την Βόρεια Μακεδονία. Να σημειωθεί ότιοι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα (εξαγωγές 7.884 τ. εισαγωγές 7.340 τ.). και η Ημαθία (εξαγωγές 3.638 τ. και εισαγωγές 5.606 τ.).

Από 1/9/2021 έως και 3/12/2021 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 66.825 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία κατευθύνθηκαν οι 31.878 τόνοι (το 47,7% των εξαγωγών).

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 59.349 τόνους, καταγράφοντας μείωση 14,5%.

«Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO