Ένα συμβόλαιο γεμάτο από «χρυσάφι» υπέγραψε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, στο Ντουμπάι. Στον πρώτο σταθμό της μίνιο περιοδείας του σε χώρες του Κόλπου, ο πρόεδρος της Γαλλίας «πούλησε» 80 μαχητικά Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ παραγγελίας για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Η αξία της συμφωνίας για τα 80 Rafale, που αναμένεται να αντικαταστήσουν τον γερασμένο στόλο των Mirage – περιλαμβάνει και 12 ελικόπτερα Caracal, καθώς και άλλο υλικό – αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 15 δισ. δολάρια. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που η μετοχή της γαλλικής Dassault ενισχύθηκε κατά 6% μετά την ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται πως τα ΗΑΕ είναι ο πέμπτος καλύτερος πελάτης των γαλλικών πολεμικών βιομηχανιών, με τα συμβόλαια που έχει υπογράψει την περασμένη δεκαετία (2011-’20) να φτάνουν σε αξία τα 5 δισ. δολάρια. Αυτή τη φορά, όμως, κυριολεκτικά «τίναξαν την μπάνκα στον αέρα», ενισχύοντας τη στρατηγική τους συμμαχία με τη Γαλλία. Παράλληλα δε, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους και με τις ΗΠΑ για την προμήθεια σημαντικού αριθμού «αόρατων» F-35.

Κούρσα εξοπλισμών από τους Άραβες

Συνολικά, οι αραβικές χώρες είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα Rafale. Για του λόγου το αληθές, το Κατάρ έχει αγοράσει 36, ενώ και η Αίγυπτος έχει υπογράψει δύο συμβόλαια – για 24 αεροσκάφη το 2015 και για άλλα 30 φέτος. Με δεδομένο δε ότι και η Σαουδική Αραβία (την οποία επίσης θα επισκεφθεί ο Μακρόν) διαθέτει τεράστια ποσά για τον εξοπλισμό της, είναι προφανές ότι οι χώρες της περιοχής μετατρέπονται σε «αστακούς», εντείνοντας τις ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΗΑΕ εξομαλύνουν τη σχέση τους και με την Τουρκία, μετά από μια μακρά περίοδο αντιπαράθεσης, η οποία μάλιστα έφτασε και σε επικίνδυνα επίπεδα (ειδικά στη Λιβύη). Αυτή η εξέλιξη δε έχει κάνει ορισμένους να «υποπτεύονται» ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να αποκτήσει πρόσβαση στα Rafale, αλλά και τα F-35, μέσω της αμυντικής συνεργασίας μαζί τους – σενάριο που, για την ώρα, διαψεύδεται κατηγορηματικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα