Tα «Όσκαρ» της ελληνικής ναυτιλίας, τα «Lloyd’s List-Greek Shipping Awards 2021» απονεμήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε μία λαμπρή τελετή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με οικοδεσπότες την Ανδριάνα Παρασκευοπούλου και τον Nigel Lowry.

Μετά από ένα διάλειμμα, το 2020, όπου η εκδήλωση ήταν εξ αποστάσεως, λόγω της πανδημίας, χθες εκατοντάδες εκπρόσωποι και στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας συγκεντρώθηκαν και πάλι για να τιμήσουν για μία ακόμη φορά  τους πρωταγωνιστές της τελευταίας χρόνιάς.

Τα βραβεία

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν (με την σειρά που ανακοινώθηκαν):

-Dry Company of the Year:  Seanergy Maritime, για τα επιτεύγματα της στην ανάπτυξη του στόλου αποκλειστικά με πλοία capesize. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Σταμάτης Τσαντάνης ο οποίος δήλωσε ότι η Seanergy θα συνεχίσει να αξιοποιεί ευκαιρίες ανάπτυξης.

-Tanker Company of the Year: Arcadia Shipmanagement, για την προσήλωση της στο ελληνικό νηολόγιο καθώς όλα  τα πλοία της έχουν υψωμένη την ελληνική σημαία και επανδρώνονται με ελληνικά πληρώματα. Ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε τη σημασία που δίνει η εταιρεία στο ελληνικό νηολόγιο και στον έλληνα ναυτικό και αφιέρωσε το βραβείο στον αείμνηστο πατέρα του Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

-Passenger Line of the Year: Alpha Lines, την νεοσύστατη ακτοπλοϊκή εταιρεία  της Οικογένειας Αντώνη Αγαπητού, η οποία δρομολόγησε το πρώτο της ταχύπλοο στον Αργοσαρωνικό. Σύντομα δεν αποκλείεται να αποκτήσει και δεύτερο

-Shipbroker of the Year: Hellas Chart Ltd, η οποία κατάφερε να πραγματοποιήσει ρεκόρ ναυλώσεων εν μέσω πανδημίας

-Shipping Financier of the Year: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, για την σημαντική της συμβολής την χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας

-Technical Achievement Award: Πάνος Ζαχαριάδης, τεχνικό διευθυντής Atlantic Bulk Carriers, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό από το 2004 και βαθύ γνώστη των περιβαλλοντικών θεμάτων που απασχολούν την ναυτιλία

-The Safety Award: Capital Ship Management, συμφερόντων της οικογένειας Βαγγέλη Μαρινάκη, με ένα εξαιρετικό ιστορικό σε θέματα προστασίας της υγείας και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, και τη στεριά. Το δεξαμενόπλοιο «Aristofanis» διέσωσε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο 152 ανθρώπινες ζωές  ενώ συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια πλοία της εταιρείας έχουν διασώσει πάνω από 500 ανθρώπινες ζωές σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γεράσιμος Καλογηράτος ο οποίος τόνισε ότι η Capital έχει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Διαβάστε επίσης: Lloyd’s List Awards: Bράβευση της Capital Ship Management για τα επιτεύγματα σε θέματα ασφαλείας

-Ship of the Year: Το νεότευκτο Τransgas Power της Dynagas, που είναι το πρώτο από τα δύο FSRUs (Floating Storage and Regasification Units) της εταιρείας.

– Piraeus International Centre Award: Franman, η οποία ιδρύθηκε το 1991 και παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία. To βραβείο παρέλαβε ο ιδρυτής της Κωστής Φραγκούλης

– International Personality of the Year: Gianluigi Aponte, ιδιοκτήτης MSC για την συνεχή ανάπτυξη του Ιταλοελβετικού ναυτιλιακού ομίλου, που διεκδικεί την πρώτη θέση στην παγκόσμια ναυτιλία από την Maersk. Το βραβείο παρέλαβε η διευθύνουσα σύμβουλος της MSC Hellas, Xριστίνα Θεοδωρίκα.

-Seafarer of the Year: Πλοίαρχος Μιχάλής Μακρής, SeaJet, ο οποίος διέσωσε τον προηγούμενο Αύγουστο 18 επιβάτες θαλαμηγού η οποία βυθίστηκε σε ελάχιστο χρόνο.

Award for Achievement in Education or Training: Isalos.net. Πρόκειται για την  εκπαιδευτική πρωτοβουλία, της Ομάδας που διευθύνει τα Ναυτικά Χρονικά με επικεφαλής τον Ηλία Μπίσια.

-Lloyd’s List Intelligence Big Data Award: SeaFair, εταιρεία παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών στη ναυτιλία

-The Sustainability Award: Helmepa, για την προσήλωση της στην βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας. Το παρέλαβε η πρόεδρός της Σεμίραμις Παληού, η οποία στην ομιλία της μνημόνευσε το όραμα του ιδρυτή της Helmepa Γιώργου Π. Λιβανού, για μία βιώσιμη ναυτιλία σε καθαρές θάλασσες

– Next Generation Shipping Award: Το βραβείο απονεμήθηκε στην κα. Αμαλία Μήλιου-Θεοχαράκη, εγγονή του Βασίλη Θεοχαράκη και εμπορική διευθύντρια, της Teo Shipping Corporation Greece, η οποία υπηρετεί με πάθος τη ναυτιλία, αλλά και με σπουδές στην εκπαίδευση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες .

– Lloyd’s List / Propeller Club, Lifetime Achievement Award: Νίκος Βαφειάς, για την πολύχρονη, από το 1973 παρουσία τους στην ναυτιλία. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγος του ενώ ο ίδιος μέσω video τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια έμαθε ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Τίποτα δεν τελειώνει αν δεν το τελειώσεις εσύ είπε.

– Greek Shipping Newsmaker of the Year: Αριστείδης Πίττας ο οποίος έχει δυο εισηγμένες στη Νέα Υορκη εταιρείες την Euroseas με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και την  Eurodry με πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, Και οι δυο εταιρείες δραστηριοποιούνται σε κλάδους με πολύ καλές επιδόσεις φέτος. Όπως σημείωσε ο κ. Πίττας, δεν περίμενε να αναδειχθεί σε Newsmaker. Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Euroseas πέτυχε πρόσφατα ναύλο 130.000 δολ την ημέρα.

Greek Shipping Personality of the Year: Κωστής Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Costamare. Το βραβείο παρέλαβε ο ίδιος. Η Costamare κατάφερε ένα ρεκόρ που όμοιο της μάλλον δεν υπάρχει στη διεθνή ναυτιλία. Αγόρασε 45 (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες) πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, μέχρι στιγμής, σε ένα διάστημα έξι μηνών, ξεκινώντας στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Παράλληλα ελέγχει ένα στόλο από 78 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή που αποφάσισε σχετικά με τα βραβεία αποτελείται από τους (με αλφαβητική σειρά)

-Νικόλαος Βουγιούκας: Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Οικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας

-Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης: Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου

-Ιωάννης Κοτζιάς: Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ναυλομεσιτών

-Nigel Lowry: Ανταποκριτής της Lloyds List στην Αθήνα

-Ειρήνη Νταϊφά: Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς

-Γιώργος Δ. Πατέρας: Πρόεδρος Ελληνικού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

-Έλπη Πετράκη: Πρόεδρος της WISTA Hellas

-Καπετάν Μανώλης Τσικαλάκης: Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτικών

-Χαράλαμπος Φαφαλιός: Πρόεδρος της Επιτροπής Συνεργασίας της Ελληνικής Ναυτιλίας

-Σταύρος Χατζηγρηγόρης: Πρόεδρος της Martecma

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία