Με στόχο την δημιουργία αμοιβαία επωφελών πραγματικών επενδυτικών ευκαιριών και τη θεμελιωση της οικονομικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ξεκινά οκταήμερη επίσκεψη στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστο Δήμα.
Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους χθες στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η επιλογή των προορισμών δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς «σηματοδοτεί τον κεντρικό στόχο της επίσκεψης, που είναι η σύνδεση κρίσιμων για την ανάπτυξη της χώρας πόρων και σημείων αναφοράς ειδικότερα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας».
Στις ΗΠΑ, η παρουσία της Ελλάδας είναι σημαντική. Τόσο μέσω άξιων και καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών στα κορυφαία, παγκοσμίως, ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπου γεννιούνται ιδέες που πηγαίνουν τον κόσμο πιο μπροστά, όσο και μέσω άξιων και καταξιωμένων εκπροσώπων της από το χώρο του επιχειρείν, στην κοιτίδα των πλέον καινοτόμων και πρωτοπόρων εταιριών τεχνολογίας παγκοσμίως, τη γνωστή σε όλους Silicon Valley στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.
Με στόχο να τεθούν «οι βάσεις για μια περισσότερο συστηματική και ουσιαστική θεσμική παρουσία της Ελλάδας στην κοιτίδα της τεχνολογίας με το εκεί οικοσύστημα», οχήματα σε αυτό το ταξίδι των δύο υφυπουργών είναι το Elevate Greece, η επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που παρουσιάζει το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και τα παρεχόμενα εξειδικευμένα κίνητρα, και το Enterprise Greece, η Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου.
Η συγκυρία, όπως επισημαίνεται, «είναι ευτυχής», καθώς «μετά από σκληρή και στοχευμένη δουλειά της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία, η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη φήμη της ως αξιόπιστη, δυναμική οικονομία και ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός ειδικότερα στις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης». «Έχουμε θέσει τα θεμέλια που καθιστούν την χώρα μας περιφερειακό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης με νέα σημαντικά φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τεχνοβλαστών, την δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ, του Thessintec και προωθώντας σημαντικές δράσεις όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters) τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers), ενώ παράλληλα, πραγματοποιείται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στα θέματα των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας» τονίζεται στο άρθρο. «Το ότι η Ελλάδα αλλάζει, είναι γεγονός που επιβεβαιώνεται από την επιλογή κολοσσών, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η EY, η Applied Materials να επενδύσουν στη χώρα μας. Εκτιμούμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα ακόμα περισσότερων νέων δυναμικών καινοτόμων εταιριών, γιατί όχι των κολοσσών του μέλλοντος».
Ένδειξη της στοχευμένης δουλειάς που συντελείται σε επίπεδο κυβέρνησης, είναι, όπως αναφέρεται, η θεσμοθέτηση στον νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών του Επιστημονικού Ακολούθου Πρεσβείας. «Μια ακόμη πτυχή της σύγχρονης διπλωματίας, η οποία για να ασκείται αποτελεσματικά, θα πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις στην καινοτομία».
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται επίσης «το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό επίπεδο. Πρόκειται για κρίσιμο παράγοντα και φυσικά αντανακλάται στις αναβαθμισμένες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών όπως και στην έρευνα και καινοτομία, στην ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και στο πρόγραμμα των συναντήσεών μας κατά το προσεχές ταξίδι».
Κλείνοντας, οι δύο υφυπουργοί τονίζουν ότι «η οικοδόμηση της “γέφυρας” αυτής που θα ενώσει τα σημεία και θα διευκολύνει την τόσο αναγκαία αμφίδρομη ροή ανθρώπων, ιδεών και κεφαλαίων, γίνεται εφικτή χάρη στη συστηματική συνεργασία και τις συντονισμένες προσπάθειας των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων».
«Αναχωρούμε για τις ΗΠΑ με ενθουσιασμό και όραμα και ευελπιστούμε να επιστρέψουμε με καινοτόμες ιδέες και θεμελίωση των γεφυρών για την προώθηση και εφαρμογή τους. Πλέον η πρόσκληση που απευθύνουμε για επενδύσεις και συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, δεν στηρίζεται σε συναισθηματικές επικλήσεις αλλά σε αμοιβαία επωφελείς πραγματικές ευκαιρίες» καταλήγουν οι δύο υφυπουργοί στο άρθρο τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Startups στην Ελλάδα: Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και την υποστήριξη της EATE παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Deloitte: Κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
Ανοιχτό κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών απευθύνει η Deloitte με τον 2ο κύκλο του StartUp Acceleration Program - Αιτήσεις έως τις 15 Δεκεμβρίου