Με στόχο την δημιουργία αμοιβαία επωφελών πραγματικών επενδυτικών ευκαιριών και τη θεμελιωση της οικονομικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ξεκινά οκταήμερη επίσκεψη στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστο Δήμα.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους χθες στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η επιλογή των προορισμών δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς «σηματοδοτεί τον κεντρικό στόχο της επίσκεψης, που είναι η σύνδεση κρίσιμων για την ανάπτυξη της χώρας πόρων και σημείων αναφοράς ειδικότερα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας».

Στις ΗΠΑ, η παρουσία της Ελλάδας είναι σημαντική. Τόσο μέσω άξιων και καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών στα κορυφαία, παγκοσμίως, ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπου γεννιούνται ιδέες που πηγαίνουν τον κόσμο πιο μπροστά, όσο και μέσω άξιων και καταξιωμένων εκπροσώπων της από το χώρο του επιχειρείν, στην κοιτίδα των πλέον καινοτόμων και πρωτοπόρων εταιριών τεχνολογίας παγκοσμίως, τη γνωστή σε όλους Silicon Valley στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Με στόχο να τεθούν «οι βάσεις για μια περισσότερο συστηματική και ουσιαστική θεσμική παρουσία της Ελλάδας στην κοιτίδα της τεχνολογίας με το εκεί οικοσύστημα», οχήματα σε αυτό το ταξίδι των δύο υφυπουργών είναι το Elevate Greece, η επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που παρουσιάζει το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και τα παρεχόμενα εξειδικευμένα κίνητρα, και το Enterprise Greece, η  Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου.

Η συγκυρία, όπως επισημαίνεται, «είναι ευτυχής», καθώς «μετά από σκληρή και στοχευμένη δουλειά της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία, η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη φήμη της ως αξιόπιστη, δυναμική οικονομία και ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός ειδικότερα στις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης». «Έχουμε θέσει τα θεμέλια που καθιστούν την χώρα μας περιφερειακό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης με νέα σημαντικά φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τεχνοβλαστών, την δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ, του Thessintec και προωθώντας σημαντικές δράσεις όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters) τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers), ενώ παράλληλα, πραγματοποιείται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στα θέματα των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας» τονίζεται στο άρθρο. «Το ότι η Ελλάδα αλλάζει, είναι γεγονός που επιβεβαιώνεται από την επιλογή κολοσσών, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η EY, η Applied Materials να επενδύσουν στη χώρα μας. Εκτιμούμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα ακόμα περισσότερων νέων δυναμικών καινοτόμων εταιριών, γιατί όχι των κολοσσών του μέλλοντος».

Ένδειξη της στοχευμένης δουλειάς που συντελείται σε επίπεδο κυβέρνησης, είναι, όπως αναφέρεται, η θεσμοθέτηση στον νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών του Επιστημονικού Ακολούθου Πρεσβείας. «Μια ακόμη πτυχή της σύγχρονης διπλωματίας, η οποία για να ασκείται αποτελεσματικά, θα πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις στην καινοτομία».

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται επίσης «το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό επίπεδο. Πρόκειται για κρίσιμο παράγοντα και φυσικά αντανακλάται στις αναβαθμισμένες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών όπως και στην έρευνα και καινοτομία, στην ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και στο πρόγραμμα των συναντήσεών μας κατά το προσεχές ταξίδι».

Κλείνοντας, οι δύο υφυπουργοί τονίζουν ότι «η οικοδόμηση της “γέφυρας” αυτής που θα ενώσει τα σημεία και θα διευκολύνει την τόσο αναγκαία αμφίδρομη ροή ανθρώπων, ιδεών και κεφαλαίων, γίνεται εφικτή χάρη στη συστηματική συνεργασία και τις συντονισμένες προσπάθειας των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

«Αναχωρούμε για τις ΗΠΑ με ενθουσιασμό και όραμα και ευελπιστούμε να επιστρέψουμε με καινοτόμες ιδέες και θεμελίωση των γεφυρών για την προώθηση και εφαρμογή τους. Πλέον η πρόσκληση που απευθύνουμε για επενδύσεις και συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, δεν στηρίζεται σε συναισθηματικές επικλήσεις αλλά σε αμοιβαία επωφελείς πραγματικές ευκαιρίες» καταλήγουν οι δύο υφυπουργοί στο άρθρο τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups
Ελληνική startup με δύο «κλικ» βρίσκει το τηλεπικοινωνιακό πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες κάθε καταναλωτή
Startups |

Ελληνική startup: Με δύο «κλικ» η επιλογή τηλεπικοινωνιακού προγράμματος

Οι καταναλωτές μέσω της πλατφόρμας (hapitel.gr) μπορούν χωρίς χρέωση να αναζητήσουν τη φθηνότερη λύση που καλύπτει καλύτερα τις τηλεπικοινωνιακές τους ανάγκες και ταυτόχρονα να προχωρήσουν στης αγορά τους.

διαΝΕΟσις – Οι Νεοφυείς Επιχειρήσεις Στην Ελλάδα
Startups |

Έρευνα: Ο «χάρτης» των startups στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία [Πίνακες]

Η νέα έρευνα επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις ελληνικές startup επιχειρήσεις καθώς και το σύστημα που τις υποστηρίζει - Μεταξύ των ιδρυτών startups που απάντησαν στην έρευνα , η μεγάλη πλειοψηφία -8 στους 10- είναι άνδρες, μια ανισότητα που παρατηρείται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Θεσσαλονίκη – Στη λίστα «Forbes 30 Under 30 Greece» δύο startuppers
Startups |

Δύο Έλληνες startuppers στη λίστα του Forbes - H ιδέα που τους έκανε να ξεχωρίσουν

Ο λόγος για δύο startuppers από τη Μακεδονία, τον Νίκο Χατζηβασιλειάδη και τον Σταύρο Αντωνιάδη, που μαζί με την ομάδα τους, μέλη της οποίας είναι και οι Λάζαρος Πεντερίδης και Στάθης Μήτσκας, ίδρυσαν τις νεοφυείς εταιρείες Come Together και Backtogether και πλέον στοχεύουν στην εδραίωσή τους, σε διεθνές επίπεδο

Startup – Με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν 70 επιχειρήσεις φέτος
Startups |

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των startup στην Ελλάδα το 2020/2021

Στόχος είναι στα επόμενα 5 χρόνια τα νούμερα του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων να έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης